Technológia

Családi ház a külvárosban

1/4

Miután a fenti hálószobának, gyerekszobának és fürdőszobának csak egy-egy ablaka volt és szellőzésük sem volt kielégítő, a Søndergaard család a tető felújításakor megragadta az alkalmat új otthonuk gyökeres átalakítására.Rajz: VELUX Deutschland GmbH

?>
Miután a fenti hálószobának, gyerekszobának és fürdőszobának csak egy-egy ablaka volt és szellőzésük sem volt kielégítő, a Søndergaard család a tető felújításakor megragadta az alkalmat új otthonuk gyökeres átalakítására.Rajz: VELUX Deutschland GmbH
?>
Az alulról felfelé irányuló természetes szellőzés gondoskodik a frisslevegő-ellátásról és egészséges beltéri klímát biztosít egész évben.Rajz: VELUX Deutschland GmbH
?>
Amikor Anders és Malene Søndergaard először állt a nagy kerttel rendelkező, sárga téglás régi épület előtt, azonnal beleszerettek és úgy döntöttek, hogy ez lesz az új otthonuk.Fotó: VELUX Deutschland GmbH
?>
Az eleinte sötét és nehezen szellőztethető fürdőszobában szintén beépítettek két tetőtéri ablakot egymás mellé, ami több fényt és sokkal jobb szellőzést eredményez.Fotó: VELUX Deutschland GmbH
1/4

Miután a fenti hálószobának, gyerekszobának és fürdőszobának csak egy-egy ablaka volt és szellőzésük sem volt kielégítő, a Søndergaard család a tető felújításakor megragadta az alkalmat új otthonuk gyökeres átalakítására.Rajz: VELUX Deutschland GmbH

Családi ház a külvárosban
Technológia

Családi ház a külvárosban

2014.09.22. 10:53

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Koppenhága, Dánia

Cég, szervezet:
Velux

Amikor Anders és Malene Sondergaard először állt a sárga téglás ház előtt a Koppenhágától északra eső csendes külterületen, azonnal beleszerettek a régi épületbe és megegyeztek: ez a gyümölcsfás nagy kerttel és a két szinten 100 négyzetméteres lakóterülettel, valamint 60 négyzetméteres pincével rendelkező ház lesz az új otthona a fiatal párnak és két, három-, illetve hatéves gyerekének. 

A Søndergaard családnak azonban voltak fenntartásai a több mint 80 éves házzal szemben: a fenti hálószobán és gyerekszobán csak egy-egy ablak volt, így elég kicsinek és sötétnek tűntek. A szintén a felső szinten található fürdőszobának is csak egy apró ablaka volt, ezért elég rossz volt a szellőzése. Ráadásul az egész tető felújításra szorult. Anders és Malene Søndergaard mindezek ellenére megvásárolta a házat, és átfogó modernizálásnak vetette alá. Ma a VELUX tetőtéri ablakok a korábban sötét és szűkös épületet sok természetes fénnyel és friss levegővel látják el világos és hívogató otthonná varázsolva azt.

Az alulról felfelé irányuló természetes szellőzés gondoskodik a frisslevegő-ellátásról és egészséges beltéri klímát biztosít egész évben.Rajz: VELUX Deutschland GmbH
2/4
Az alulról felfelé irányuló természetes szellőzés gondoskodik a frisslevegő-ellátásról és egészséges beltéri klímát biztosít egész évben.Rajz: VELUX Deutschland GmbH

Amikor a család nekiállt megtervezni új otthonuk átalakítását, építészük azt tanácsolta nekik, hogy a tető felújítását tekintsék olyan lehetőségnek, mellyel teljesen új jelleget adhatnak a régi háznak. Javaslata a következő volt: összesen tizenkét tetőtéri ablak a hálószobákban, a fürdőszobában és a lépcső környékén a sötét épületből kényelmes és egészséges otthont varázsolna, köszönhetően a sok természetes fénynek és a beltéri légállapotok természetes szabályozásával. „Amikor első alkalommal láttuk a terveket és összeszámoltuk az ablakokat, egy kicsit aggódtunk" – meséli Anders Søndergaard. „A tizenkét új ablak az első emeleten kissé túlzásnak tűnt, és azt sem szerettük volna, hogy a nagy üvegfelületek ellehetetlenítsék a magánéletünket."

A kezdeti szkepticizmust azóta felváltotta az abszolút lelkesedés, és a család örül az otthonában található rengeteg üvegfelületnek és a benapozott helyiségeknek. „Be kell valljam, eleinte kiszolgáltatottnak éreztem magam az ablakok miatt" – mondja Malene. „De hamarosan rájöttem, hogy nem lehet kívülről belátni. Még a szomszédok se látják, hogy mit csinálunk fent az emeleten." Ma már örül, hogy a család megfogadta az építész tanácsait és nem hagyták, hogy a sok ablak kedvüket szegje. „A rajzokon nem látszódik a fény – nem tudod elképzelni, hogy hogyan fog kinézni. Azt a gyakorlatban kell megtapasztalni. Minden olyan barátságosnak tűnik, és egyszerűen jól néz ki."


A világos, természetes fényben úszó helyiségek kellemes atmoszférát teremtenek

A két VELUX tetőtéri ablakelem kombinációja már a lépcső környékén felfelé elegendő világosságot biztosít a felhős napokon is. A hálószoba fényes, napsütötte szobává alakult a VELUX déli oldalon elhelyezett, négyelemes megoldásának – négy ablakelem, amelyek egy majdnem a padlótól a plafonig érő üvegfelületet alkotnak –, valamint az északi oldalon fejmagasság felett beépített két tetőtéri ablaknak köszönhetően. „Számomra a hálószobai tetőtéri ablakok magát a luxust jelentik" – magyarázza Malene Søndergaard, – „és a fény és árnyék játéka, valamint a friss levegő valódi örömforrások minden egyes nap." A gyerekek szobája is minden elismerést megérdemel. A négy elemes elrendezés a tető mindkét oldalán és az északra néző, fejmagasság felett beépített két tetőtéri ablak sok természetes fényt és friss levegőt biztosít. „Majd ha a gyerekek nagyobbak lesznek, a szobát nemcsak alvásra, hanem játszótérként is használhatják" – mondja Anders. „A tetőtéri ablakoknak köszönhetően a szoba nappal világos, valamint tágasnak és kényelmesnek tűnik." Az eleinte sötét és nehezen szellőztethető fürdőszobában szintén beépítettek két tetőtéri ablakot, ami több fényt és sokkal jobb szellőzést eredményezett. „Mielőtt a tetőtéri ablakok beépítésre kerültek volna, a fürdőszobában zuhanyozás után sokáig párás maradt a levegő" – magyarázza Malene. „A párás levegő most gyorsan és könnyen távozik a tetőtéri ablakokon keresztül."

Az eleinte sötét és nehezen szellőztethető fürdőszobában szintén beépítettek két tetőtéri ablakot egymás mellé, ami több fényt és sokkal jobb szellőzést eredményez.Fotó: VELUX Deutschland GmbH
4/4
Az eleinte sötét és nehezen szellőztethető fürdőszobában szintén beépítettek két tetőtéri ablakot egymás mellé, ami több fényt és sokkal jobb szellőzést eredményez.Fotó: VELUX Deutschland GmbH


Tetszetős ház belülről és kívülről

Egy régibb épület modernné alakításakor mindig fennáll az a veszély, hogy a ház elveszíti egyes építészeti értékeit és nem lesz összhangban környezetével. A Søndergaard család háza esetében ezt a körültekintő tervezéssel és a tetőtéri ablakok elhelyezésével kerülték el. A tető déli oldalára felszerelt napkollektorok is harmonikusan beleolvadnak környezetükbe. A kollektorokkal a család egyúttal 2.595 kWh-t spórol éves szinten a melegvíz előállításán. Az új ablakok azonban nem csak a ház külső megjelenésén javítottak. A Søndergaard család belülről is teljesen másként éli meg új környezetét. „Nagyon tetszik a kilátás" – mondja Malene. „Minden tetőt és kertet látunk a környéken." A házon végrehajtott tetszetős felújítások a szomszédok figyelmét se kerülték el. „Miután átjöttek hozzánk, az utca túloldalán lakó családot annyira fellelkesítette a világosság és a kilátás, hogy úgy döntöttek, ők is inkább tetőtéri ablakokat szerelnek fel manzárdablakok helyett" – meséli Anders.

Természetes szellőzés és intelligens hővédelem

A sok tetőtéri ablak nemcsak csodás kilátást biztosít a környékre a Søndergaard családnak, hanem energiafogyasztásuk csökkentését is segíti. A család többnyire még felhős napokon is mellőzheti a mesterséges világítást, és a nap melegítő sugarainak hála, kevesebbet kell fűteniük. A tetőtéri ablakok az épület szellőzésében is fontos szerepet játszanak. Az ablakok eltérő magassága miatt működésbe lép az úgynevezett kéményeffektus: a meleg, állott levegő felemelkedik, majd a fejmagasság felett elhelyezett tetőtéri ablakokon keresztül távozik, míg a friss levegő alulról beáramlik. Ez a természetes szellőzés különösen hatékony – gondoskodik a frisslevegő-ellátásról és egészséges beltéri klímát eredményez egész évben.

Annak érdekében, hogy a tető alatti tér a forró nyári napokon ne melegedjen fel, minden ablakra külső hővédő rolók és belső árnyékolók kerültek. Ráadásul a VELUX INTEGRA® érzékelőrendszer a napfény mennyiségétől és a külső hőmérséklettől függően nyitja és zárja az ablakokat, így automatikusan gondoskodik a kellemes beltéri hőmérsékletről nyáron. A hővédő rolók ugyanakkor kellemes atmoszférát teremtenek a házban: „Főként délután, amikor a rolók le vannak eresztve, a hálószobában és a gyerekszobában lággyá válik a fény" – mondja Malene. „Ez nagyon kellemes, és nekem különösen tetszik."

 

Intelligens benapozástervezés

A benapozási tényező elemzését számítógépes szimulációval végezték a VELUX Daylight Visualizer 2 segítségével. Ezt a szoftvert az épületek fényviszonyainak megtervezésére és elemzésére fejlesztették ki. Bővebb információt és letölthető dokumentumokat a weboldalon talál.

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk