építészet : környezet : innováció

Deptford Lounge & Tidemill Academy – iskola, közösségi ház és városmegújítás

A Pollard Thomas Edwards architects által tervezett, London délkeleti részében található épületegyüttes nemcsak különleges arculattal, hanem szokatlanul színes funkcionális tartalommal rendelkezik. A szembeötlő és újító szellemű közösségi épület perforált, aranyszínű rézötvözetből készült lemezborítása szimbolikus és egyben funkcionális.

„A Deptford Lounge a város megújításának koronaékszere. Elsőrendű létesítményekből álló nagyszerű köztér, melyet hamar szívébe zárt a közösség.” /Sir Steve Bullock, Lewisham polgármestere/

A Lewisham londoni kerületi önkormányzat a deptfordi városmag megújításának központi elemeként új közösségi létesítményt képzelt el, ezen belül korszerű könyvtárat, erőforrás-központot, ügyfélszolgálatot, valamint új épületet az ide költöző Tidemill általános iskolának. A tervezők 2011 decemberére e vázból kiindulva fejlesztették ki saját elgondolásukat, az azonos helyen található, időben megosztott használatú komplexumot, amelynek előre definiált terein a diákság és a nagyközönség zavartalanul osztozik. A Deptford Lounge használatát a 38 lakásból, műteremből és kiállítótérből álló Resolution Studios még intenzívebbé, pezsgőbbé teszi.

Deptford Lounge & Tidemill Academy

Az U alaprajzú, belső udvar köré szerveződő épületegyüttes külső megjelenésének átvitt értelmét a városrész gazdag történelme adja, a korai hajóépítés hagyományai és a Temze déli partvidékének első vasútállomása. A légből arany hálóval finoman kifogott tér lebegni látszik a Griffin Square felett, a Tidemill Academy egy városi oázis közepén fekszik a Deptford Lounge és a Resolution Studios között. Az osztálytermek növényzettel beültetett udvar körül csoportosulnak, a lakásokból pedig kilátás nyílik a Szent Pál templomra és a folyón át vezető vasútvonalra.

Deptford Lounge & Tidemill Academy, fotó: Chris Hodson

A Deptford Lounge közös használatú terei a tetőszinti sportpálya, a kibérelhető, rugalmasan alakítható gyülekezőcsarnok, valamint a konyha és az ebédlő. Mindezek az épület felsőbb szintjein helyezkednek el, és szétválasztott útvonalakon közelíthetők meg az iskola és a közterület felől egyaránt, lehetővé téve, hogy a tanulók háborítatlanul használhassák az udvart a tanítási időben. Egyéb időszakokban a közös használatú részek - szerves egységben a Deptford Lounge tömbjével - fogadják a szélesebb látogatóközönséget is. A könnyen elérhető, változatos közösségi terek az iskola életét is jelentős mértékben gazdagítják.

Deptford Lounge & Tidemill Academy, fotó: Robert Greshoff

Az épület több elismerést kapott: a New London Awards 2012 kulturális-közösségi kategóriájának, valamint a World Architecture News - Education Awards 2011 győztese lett, valamint bekerült az Egyesült Királyság-beli Business Design Centre által szervezett Surface Design Awards döntősei közé a Középületek (Public Building) kategóriában, továbbá a Structural Steel Design Awards 2012 dicséretében részesült.

Deptford Lounge & Tidemill Academy, fotó: Chris Hodson

Chris Hodson a Deptford Lounge homlokzatainak áttetszőségéről és anyagszerűségéről Hamish Kilford-Brown építésszel, a Pollard Thomas Edwards architects munkatársával beszélgetett. Az interjú a Copper Architecture Forum magazin legújabb, 2012/33 számában jelent meg. Olvassa online.

szöveg: Pollard Thomas Edwards architects

vélemény írásához jelentkezzen be »