építészet : környezet : innováció

Dinamikus diagnosztika – sportegészségügyi központ Debrecenben

Az új generációs stadionhoz széles körű kapcsolódó funkciók is dukálnak. A debreceni Nagyerdei Stadionban Győrffy Zoltán és a MAG Építész Műterem Kft. tervezésében határozott színhasználattal nyílt dinamikus sportdiagnosztikai központ. Bán Dávid írása.

Ha egy pillanatra túllépünk a politikán – néha nem árt –, valamint a focin – amihez ebben az országban mindenki ért, én kivételesen nem –, akkor tisztán építészeti szempontból figyelve kimondhatjuk, hogy a debreceni Nagyerdei lett az ország első, tényleg professzionális, új generációs stadionja. Ehhez a primer fociélményen túl hozzátartoznak a különböző kapcsolódó funkciók is, amelyek bár lassan, de kezdenek betelepülni a Bordás Péter és a BORD Építész Stúdió tervezte sportlétesítménybe.

A szurkolói központ és egy kisebb sportmúzeum mellett, a stadion keleti oldalán a Debreceni Egyetem fejlesztésében Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központ nyílt, amely a maga nemében szintén unikumnak számít hazánkban. A közel 1000 négyzetméteres tér belső kialakításának kiviteli terveit Győrffy Zoltán készítette. A beruházás műszaki előkészítése már tavaly tavasszal befejeződött. A komplexum célja egy prémiumkategóriás sportegészségügyi és –rehabilitációs, széleskörű szolgáltatásokat, helyben megvalósítható terápiákra és különböző fejlesztő tréningeknek, valamint sportpszichológiai felméréseknek is lehetőséget biztosító központ megteremtése volt. Az első ütemben megvalósult projekt később az egyetemi polgárok és a városlakók számára is nyitott fitneszközponttal is bővül, szintén az egyetem megbízásából.


Nagyerdei stadion - sportegészségügyi és rehabilitációs központ - építész: Győrffy Zoltán - fotó: Batár Zsolt


A tervezők a belső teret igyekeztek egyedien kialakítani, úgy, hogy a végeredmény alapvetően szakítson az egészségügyi projekteknél megszokott világgal. A sport, a dinamika érződik a nagyon karakteres színhasználaton, amely kódjai nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem tudatosan segítik a téren belüli tájékozódást is. Minderre azért is volt szükség, mert a funkcionálisan egymástól határozottan elválasztott két váróterem az épület belsejébe került, így ott csak mesterséges megvilágításra volt mód. A rendelőkbe, illetve a vizsgálatokra érkezők útvonalát már a recepciónál kettéválasztják, így a határozott, kontrasztos színkódok nagyban segítik a további tájékozódást. Míg a recepció visszafogott, egyszerű megoldásokkal várja a belépőket, a két irányba elinduló belső terek – részben a természetes fényforrásoktól levő távolság miatt – már lényegesen karakteresebb ötletekkel operálnak.


Nagyerdei stadion - sportegészségügyi és rehabilitációs központ - építész: Győrffy Zoltán - fotó: Batár Zsolt



A telített kék és sárga váróteremben és folyosókon ahhoz, hogy a színek is megfelelően érvényesülni tudjanak, síkban záródó ajtókat építettek, melyeknek csupán a kilincse lép a térbe, kap külön teret. A padló és az oldalfalak, valamint az ajtók színdinamikája teljesen egybeolvad, a különböző síkok szinte elválaszthatatlanok egymástól. Az ajtók felett egy feszített fóliasáv fut végig, amely egyenletes fényével a természetes világítás érzését nyújtja az itt tartózkodók számára. Ebből a célból épült a sávos álmennyezet is, az azon elhelyezett hosszanti világítótestekkel, valamint ezért kapott a padló és a falborítás műgyanta bevonatot. A reprezentatív terek (recepció, várótermek) bútorzata is egyedi megjelenésű, formájában és színvilágában jól alkalmazkodik a térhez.


Nagyerdei stadion - sportegészségügyi és rehabilitációs központ - építész: Győrffy Zoltán - fotó: Batár Zsolt



Kiemelendő a belső arculathoz jól illeszkedő, visszafogott, szépen egyszerűsített információs rendszer a padlóra elhelyezett piktogramokkal. A várótermek dinamikáját erősítik a keresztbe futó vékony fehér sávok, amelyek leginkább egy pálya felrajzolását juttatják eszünkbe. Ezzel olyan érzésünk támad, mintha a váróterem maga is egy squash pálya lenne. Az innen nyíló helyiségek, azaz maguk a rendelők és vizsgálók kialakítását a funkcionalizmus vezérelte: egy semleges teret kaptak ahhoz, hogy oda a megfelelő berendezések és bútorzat kerülhessenek. A központ kivitelezése jó minőségben, az eredeti elképzeléseket és látványterveket nagyban megközelítő módon történt.


Bán Dávid

 

vélemény írásához jelentkezzen be »