építészet : környezet : innováció

Dunakapu tér – Duna-korzó – a győri ötletpályázat eredménye

A bírálóbizottság négy pályaművet díjazott, melyből megosztott I. helyezett lett a 3. sz. pályamű, készítője a Dimenzió Kft., és a 6. sz. pályamű, készítője a RAS Kft.
Bemutatjuk a pályaműveket

"Győr-Dunakapu Tér-Duna-Korzó" meghívásos ötletpályázat
Részlet a Zárójelentésből

A bontó bizottság megállapította, hogy 9 darab tervpályázati csomag és 9 modell érkezett. A zsűri úgy döntött, hogy a beadott pályázatok mindegyike megfelel a pályázati kiírásban leírt formai követelményeknek.

A bíráló bizottság 2007. június 10-én, vasárnap 9 órától a kihelyezett pályaműveket szemrevételezte. Az opponensi vélemények figyelembevételével a zsűri tagjai a pályázatokat tovább véleményezték, megvitatták, s városszerkezeti, városképi, műemlékvédelmi, morfológiai illetve megvalósíthatósági szempontok egyidejű figyelembevételével a zsűri az alábbi döntést hozta:

A zsűri úgy döntött, hogy két pályázat, a 3. számú pályázat logikus, természetes beépítési struktúra kialakításáért, egyszerű eszközök használatáért, és a 6. sz. pályázat a tér formálása, közlekedési kialakítása, illetve a működéséi koncepció javaslataiért, megosztott I. helyezést kap. Továbbá a döntés alapján az ötletpályázat II. helyezettje az 5. sz. pályamű átgondolt, morfológiai megfogalmazásaiért. A III. helyezést az 1. sz. pályamű érte el egyenletes minősége, megbízhatósága, átgondoltsága és képletszerű tisztasága miatt.

A végső eredmény tehát:

megosztott I. helyezett lett a 3. sz. pályamű, készítője a Dimenzió Kft. (350 ezer forint)

és a 6. sz. pályamű, készítője a RAS Kft. (350 ezer forint).

II. helyezett az 5. sz. pályamű készítője a Fényjel Kft. (200 ezer forint).

III. helyezett az 1. sz. pályamű készítője a Czita Kft. (100 ezer forint).

A városvezetés képviselőiből, befektetőkből,építészekből, szakértőkből álló zsűri a bírálat befejezése után megállapította, hogy a pályázat valóban eredményes volt. Célszerű és hasznos volt meghívásos tervpályázatot szervezni. Továbbgondolásra érdemes, a pályázat céljait megvalósító, ugyanakkor a város szövetébe illeszthető ötletek, tervjavaslatok érkeztek.

Bizonyossá vált, hogy a Duna-korzó feltételekkel, de beépíthető. A Korzóra 5 pályázó pavilonokat, 1 pályázó pavilonokat és a végére egy házat, 3 pályázó több nagy épületet tervezett.

Bizonyossá vált, hogy szükséges, lehetséges és érdemes a Dunakapu térre épületet elhelyezni. A tér a piacon kívül további funkciókat elbír, azok elhelyezésével a városlakók számára kellemes tér alakulhat ki. A tér vízparthoz való kapcsolódása is megoldható, a gyalogos és gépjármű forgalom kényszerű kereszteződése ellenére. A pályázók javaslatokat tettek kis megálló jellegű kikötő elhelyezésére is, ennek kiépítése is elősegíti a vízpart használatát.

A területen a funkciókhoz szükséges gépjárművek elhelyezhetők, a parkolás biztosítható. Beigazolódott, hogy az építész szakma segítséget tudni adni városfejlesztési döntések elindításához, befektetői szempontok egyidejű figyelembe vétele mellett.

Zsűritagok:
Borkai Zsolt, polgármester, a bíráló bizottság elnöke
Bolla Péter, a Polgármesteri Kabinetiroda vezetője
Dr. Dézsi Csaba András, a Városstratégiai Bizottság elnöke
Révi Zsolt, városi főépítész
Szabó Ákos, a befektető képviselője
Arnóth Ádám építész
Keller Ferenc építész
Kőszegi Éva építész
Bolberitz Henrik építész
Winkler Gábor építész
Sándor János építész, a zsűri titkára
Csejtei György közlekedési szakértő
Janák Emil vízügyi szakértő
Somogyi Tivadar
, a belváros képviselője

vélemény írásához jelentkezzen be »