építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Egymás mellett régi és új — Máriássy-Ház a Ferencvárosban

A Wallis Ingatlan Rt. új központja a régi épületben kapott helyet
Építészeti tervezés: Wing Tervező Rt. és Schüller & Tsa Építésziroda
Régi ipari épület, borjúvásárcsarnok, mellette párhuzamosan egy érdekes, kétarcú hasáb — e kettőből áll a Wallis Ingatlan Rt. legújabb fővárosi fejlesztése, a Máriássy-Ház a IX. kerületben, nem messze a Vágóhíd műemlék telepétől. S egyben közel a Lágymányosi-híd pesti hídfőjéhez, illetve a Könyves Kálmán körúthoz és a Soroksári úthoz, tehát forgalmi helyzete, a tömegközlekedést tekintve is, kiváló. A két szomszédos telken új beépítés: az egyik oldalon a Nissan-szalon (építész: Vadász Bence), a másik oldalon a KÉSZ Kft. és a Praktiker közös parkolóháza a Mester utcai iroda-áruház együtteshez (építész: Kiss Gyula és Járomi Irén).
 
A borjúvásárcsarnok 1927-ben épült Riva József tervei alapján. A védett épületben több mint 3200 négyzetméter nettó alapterületű irodateret alakítottak ki, a csarnokon belül a földszinten és a fölötte "úszó" galérián, illetve kétoldalt a földszintes terekben. Nem hivalkodó, de igénnyel tervezett belsőépítészeti megoldások, a legjobb értelemben vett korszerűség jellemzi a csarnokot, amelyben nyár eleje óta működik a Wallis Ingatlan Rt. és a cég saját építész részlege, a Wing Tervező Rt.
 
A Winggel közösen jegyzi mind a felújítást, mind az új irodaházat Schüller Ferenc építész, aki a felújításhoz hasonló igényességgel, a részletek gondos formálásával tervezte meg az új irodaépületet. Ebben 250 négyzetmétertõl egészen 1200 négyzetméter alapterületig alakíthatók ki iroda-együttesek. Az összesen 5600 négyzetméter új irodaterület a bérlők igénye szerint formálható, rugalmas oszthatósággal. Az irodaház kétarcú: hátsó, nyugati homlokzata zárt, mellyel remek hátteret ad a jól megformált Nissan-épületnek, keleti oldala pedig a borjúvásárcsarnok felé szinte egybefüggő üvegfelület — játékos, szabadon formált, lépcsőzött tömör tagozatokkal. Ezen az oldalon vannak a nyitott teres, míg a másik oldalon a zárt irodaegységek. Az ötszintes irodaház földszintjén bemutatótermet alakítottak ki, a négy egységes irodaszint fölötti ötödiken pedig exkluzív, panorámás konferenciateremre adnak lehetőséget a bérlők számára. A négy irodai szint oszthatóságára szolgál a két recepció, valamint az ezekhez tartozó két-két függőleges közlekedő-mag. Az új épület pillérosztása 8x7,5 méter.

A 117 gépkocsi férőhelyes szint-alatti parkoló "L" alakban fekszik a két épület között. A garázshoz tartozó 13 füstelvezető egyben felülvilágító is — sőt a földfelszínen része egy igényes kertnek, ami védősávot képez a forgalmas Könyves Kálmán körút és a borjúvásárcsarnok között. Az már csak "hab a tortán", hogy magát a garázst — ha nem is valódi zöldkertként, mégis kellemes színfoltként — zöldre festették, és természetesen mindkét irodaházból megközelíthető. A földszinten, az új épület alatt további 32 gépkocsi számára fedett parkolót létesítettek, és tervezik egy kávézó és 300 négyzetméteres étterem megnyitását.


 

 Ingatlanfejlesztő: Wallis Ingatlan Rt.
Ingatlan értékesítő: DTZ, Eston International Rt.
Generáltervező: Wing Tervező Rt.
Építészeti tervezés
Wing Tervező Rt.

Schüller & Tsa Építésziroda
Schüller Ferenc vezető tervező, Déry Judit, Hofman Tamás, Kardos Gábor,
Kovács Balázs


Tartószerkezet
EXON 2000 – Szántó László

Épületgépészet
Kőrös Consult – Áy János

Elektromosság
Artvill – Balázs Judit

Kert és parkosítás
Pagony Kft. – Illyés Zsuzsanna

fotók: Wallis Ingatlan Rt., Schüller & Tsa, Vargha Mihály

vélemény írásához jelentkezzen be »