Közélet, hírek

Elnökválasztás után

1/1

2012-es MÉK Küldöttgyűlés

?>
2012-es MÉK Küldöttgyűlés
1/1

2012-es MÉK Küldöttgyűlés

Elnökválasztás után
Közélet, hírek

Elnökválasztás után

2013.11.15. 15:35

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Noll Tamás, Mónus János, Hajnóczi Péter dr.

Vélemények:
1

Mónus János írása a mai napon lezajlott MÉK Tisztújító Küldöttgyűlésével kapcsolatban.

Meg kell fordítani a kamarák működésének irányát!

A jelenlegi MÉK > területi kamara (küldöttek) > kamarai tag irányultságon alapuló működést visszafelé, az egyes területi kamarák tagjaitól kezdve kell szervezni (becsatornázni:állandó, személyre szabott elektronikus kapcsolatokkal, gyakori küldöttértekezletekkel) az egyes területi kamarák küldöttei és elnökségei felé (ebben fontos, vezetőszerepe lehet a BÉK-nek).
A MÉK működése is csak ezen alapulhat, ugyanezzel a módszerrel, mely a területi kamarák küldöttei (elnökségei) irányából mutat a MÉK vezetése felé,s nem fordítva.

A MÉK működési modellje csak e "piramis" talpától felfelé irányuló lehet, s nem felülről lefelé ható, melynek szélsőséges példája az elmúlt négy év.
A MÉK nem találhat ki sajátmaga számára feladatokat, azok meghatározása csak tagságától eredhet.Tehát pillanatnyilag működésében, költségvetésében a MÉK-nek minimális volumenűre kell terveznie ömagát, (véget vetni a "csinált" munkabizottságok, beszámolók, adminisztrációk és költségek világának, helyette rugalmas, "élő", problémafeltáró-összegző-javaslattevő- tagsági javaslatelfogadó metódussal nagytámogatottságú követelések érvényesítését kell szolgálnia).

Véget kell vetni a nem követhető külső pénzügyi támogatásoknak (melyek mindíg a függetlenség gátjai) és ugyanígy, azok követhetetlen teljesítéseiknek is. Álljon a MÉK saját lábán kis adminisztrációval, de nagy szakmai támogatottsággal, (szűnjön meg a Nonprofit Kft., a mondvacsinált, felduzzadt, valójában eredménytelen bizottságok zöme, szűnjön meg a területi kamaráktól kényszerűen egyre több pénzt követelő szándék), legyen a MÉK igazi, átlátható, érdekvédelmi, demokratikus közösség (tagjainak közössége és az ő szakmai működésük rendíthetetlen őre)!

Ínséges időkben az érzelmes, de értelmesen szervezett közösség az egyetlen túlélést jelentő erő. Ez a szakma elszigetelődve egymástól és a társadalomtól egy jól öltözöttnek álcázott, professzionálisnak mondott, hivatalszerűen álműködő csúcsszervezettel "professzionálisan" fogja felszámolni magát, építészet helyett árbevételt, tervezés helyett számítógépes adminisztrációt szolgálva.

A területi kamarák minden egyes tagjától "becsatornázott" országos kamara felállása az utolsó esély az építészet sajátosságaihoz igazított szakmagyakorláshoz és ennek kivívásához. Csak dokumentált, nagy háttértámogatás lehet az az alap, mely folyamatos érdekvédelmünkhöz vezet. Közös, megvitatott, elfogadott stratégiára van szükség (melynek létrejöttét akadályozta az elmúlt négy év), mely szakmánk minden ágazatára vonatkozó ideális szakmagyakorlási modellt, jelenlegi bajaink részletes feltárását jelentő gyűjteményt és változtatási iránymutatókat jelent.

Az új stratégia csak új építési törvény-képen és annak logikus lebontásán az utolsó tervezői, megvalósítási mozzanatig, alapuljon (támpont lehet a területi kamarák elnökségei birtokában lévő TÉMA munkacsoport tanulmánya a munka megindításához).

A LEZAJLOTT TISZTÚJÍTÁS UTÁN ILYEN ELVEKEN ALAPULÓ KAMARAI ÚJJÁSZÜLETÉSRE LÁTOK MÉG ESÉLYT, DE NEM FELEJTHETEM A FRAKCIÓ-zás esélyét sem, melyről Kornis Mihály így ír: a FRAKCIÓ a szakmailag terméketlen elképzelések szervezeti formája. Nemcsak a pártéletben, rosszabb színházakban is szokott lenni. Sértett, becsvágyó emberek alapítják. A frakciónak az a természete, hogy miután megsemmisítette a jó munkához szükséges hangulatot, továbbá a társulatot, mikor már nincs kin s min élősködnie, maga is elpusztul. Jellemzője, hogy vég nélkül osztódik, mint a daganatos sejt. Úgy is végzi (20003. Színházi dolgok).

Mónus János
építész

 

Vélemények (1)
reliefplan
2013.11.18.
07:12

Jelenleg a MÉK ≡ MÉK Vezetőség (azonosan egyenlő). Legalábbis így képeződik le a tagság tudatában. Van ebben igazság, mert MÉK mint országos szervezet tulajdonképpen tényleg nincs, csak egy elkülönülő Vezetőség van, "aki" lázas igyekezettel  próbálja menteni a szakmát, és különféle köldökzsinórokon  keresztül igyekszik kommunikálni a területi kamarákkal, a tagsággal. Ahogy az írásban is szerepel, a kommunikáció  egyirányú; a visszirány ab ovo nem-, v. nem jól működik, hiszen ez a MÉK vezetésének cikkben is részletezett túldimenzionáltságából - vízfej jellegéből - fakad. Máramintha elfelejtődött volna, hogy törvény által a területi kamarák hozták létre az országos kamarát. A kamarai struktúra alulról felépített, mind jogilag, mind zsozsóilag. Ez az ellentmondás a probléma gyökere. Mi, CsMÉK küldöttek - a cikkben felvetettekhez hasonlóképp gondolkodva - ezért vetettük fel, hogy kerüljön közelebb az Elnökség a "területhez". A gyakorlatba ültetés lehetséges módja egy olyan, Alapszabályban rögzített automatizmus, mely szerint rendszerbe illesztve lennének kihelyezett elnökségi ülések, amelyeket a jövőben az Elnökség  a területi kamarákkal  közösen szervez meg. Kár, hogy lekerült a napirendről - legalábbis egyelőre -, mert az előírt TET-egyeztetés megszervezése elmaradt... Persze ez csak részmegoldás lenne, de rész az egészben, a felfelé irányuló (e-)kommunikáció erősítése, stb. mellett. 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk