építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Építésügyi Műszaki Adattár

Az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottságról szóló rendelet alapján az ÉMI Nonprofit Kft. feladata, hogy a Bizottság határozata által már elfogadott, jóváhagyott Építésügyi Műszaki Irányelveket elektronikusan közzé tegye. A dokumentum elérhetését és használatát Bíró Mariann foglalja össze.

Az ÉMI ennek ellátására fejlesztett az OÉNY keretrendszer keretén belül egy könnyen kezelhető, naprakész és felhasználóbarát adattárat a Lechner Nonprofit Kft.–vel közösen, az Építésügyi Műszaki Adattárat. Alapvető feladata lesz a dokumentumnak, hogy az Építésügyi Műszaki Irányelveket mindenki számára elérhetővé tegye.

Az érvényben lévő, módosított és visszavont irányelvek az adattár felületén időrendi sorrendben, listaszerűen jelennek majd meg, a közzététel dátumának feltüntetésével. A rendszer lehetőséget biztosít a felhasználónak a listában különböző szűrő feltételek alkalmazásával akár a tematikus keresésre is.

Ennek az adattárnak köszönhetően az építésügyi műszaki irányelvek teljes tartalma mindenki számára elérhető, megismerhető, letölthető, nyomtatható lesz, ezzel biztosítva szabad felhasználásukat.

Az Építésügyi Műszaki Adattár tartalmazza majd az építésügyi műszaki irányelvekhez kapcsolódó, építésügyi szabványok és építésügyi jogszabály listáját is, amely lista alapján az MSZT és NJT oldalán tájékozódhatnak adott szabvány vagy jogszabály tartalmáról, ezáltal az adott téma szabályozási környezetéről teljes mértékben tájékozódni tud az érdeklődő.

A jogszabályban meghatározott feladatán kívül megtalálhatóak lesznek az építésügyi műszaki irányelvek tervezetei is, amelyeket a regisztrált felhasználók akár véleményezhetnek is, ezzel biztosítva a szakmai közvélemény javaslatainak a befogadását, az úgynevezett társadalmasítást.

A felhasználóknak a tervezetek véleményezésére a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) felületén keresztül kell belépni, illetve regisztrálni. A regisztráció után szabadon megfogalmazhatja a véleményét az adott irányelvvel kapcsolatosan. Azonban szükséges tisztázni, hogy ez nem fórumként fog funkcionálni, egymás véleményeit nem ismerhetik meg a hozzászólók.

Az irányelvtervezetek 14 napig lesznek elérhetőek az adattárban, ennyi idő áll majd rendelkezésére a véleményezőnek, javaslatainak, hozzászólásainak a megtételére, utána a tervezet lekerül a rendszerből. Minden véleményező részére egy automatikusan generált üzenetet küld a rendszer.

Fontos megjegyezni, hogy a tervezetek nem hatályos építésügyi műszaki irányelvek, azokra bármilyen hivatkozás szigorúan tilos. Ennek biztosítása érdekében a tervezet tartalma csak olvasásra lesz megjeleníthető, nem tölthető le, nem nyomtatható ki, és a szövegben a "Tervezet" felirat jelenik meg vízjelként.

A regisztrált felhasználók hasonló módon kifejthetik majd az építésügyi műszaki irányelvekkel kapcsolatos észrevételeiket is.

Az adattár tesztelése a fejlesztők részéről várhatóan 2019 januárjában zárul, ezután megtörténik a rendszer élesítése, és ekkor válik a nyilvánosság számára is használhatóvá. Ameddig az Építésügyi Műszaki Adattár fejlesztés alatt van, addig az irányelvek és azok tervezetei az ÉMI hivatalos honlapján lesznek megtalálhatóak. Az érdeklődők jelen pillanatban is olvashatnak, valamint véleményezhetnek irányelv-tervezeteket itt.

A rendszer a regisztrált felhasználók számára a fenti szolgáltatásokon kívül további funkciókat is biztosítani fog. Annak elősegítése céljából, hogy ne kelljen majd az adattárat napi szinten felkeresniük a felhasználóknak, az általuk megadott témakörökben történő változásokról automatikus értesítéseket kérhetnek. A megadott feltételeket, témaköröket a későbbiekben akár szabadon változtatni is tudják. A munkájuk könnyítése és gyorsítása céljából, a kereső funkció plusz szolgáltatásként lehetőséget ad majd a gyakori keresési, szűrési paraméterek beállításának elmentésére.

Az "időgép" funkció segítséget nyújt az építésügyi műszaki irányelvek életútjának követésében azáltal, hogy egy adott építésügyi műszaki irányelv visszavont, érvényes és módosított változatait is meg fogja jeleníteni a felületen.

A fentieken túlmenően tartalmazni fog egy háttér funkciót is ("workflowt"), ami segíti az építésügyi műszaki irányelvek írásának és publikálásának a folyamatát, mivel ezt a funkciót csak az építésügyi műszaki irányelvek kidolgozásában aktívan résztvevők fogják használni, és csak az ő munkájukat fogja segíteni.

Összegezve, az Építésügyi Műszaki Adattár alapvető feladata, hogy az Építésügyi Műszaki Irányelveket egy helyen összegyűjtse és biztosítsa azok elérhetőségét, megismerését minden magyar állampolgár számára, valamint a széleskörű közvélemény kinyilvánításának a biztosítása.

Az ÉMI bízik benne, hogy ez az adattár ki fogja elégíteni minden felhasználó igényét az Építésügyi Műszaki Irányelvekkel kapcsolatosan, és sikeresen támogatni tudja majd a szakmai munkájukat.

Bíró Mariann

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »