Programok

Építészeti tematikájú programok a Budapest Design Weeken – ajánló

1/3

Budapest Design Week 2020. Fotók: Mohai Balázs

Budapest Design Week 2019

Budapest Design Week 2019

?>
Budapest Design Week 2020. Fotók: Mohai Balázs
?>
Budapest Design Week 2019
?>
Budapest Design Week 2019
1/3

Budapest Design Week 2020. Fotók: Mohai Balázs

Budapest Design Week 2019

Budapest Design Week 2019

Építészeti tematikájú programok a Budapest Design Weeken – ajánló
Programok

Építészeti tematikájú programok a Budapest Design Weeken – ajánló

2022.10.07. 14:37

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy október 7. és 16. között, immár 19. alkalommal jön a Budapest Design Week, melynek témája idén az építészet és design összefonódásai, Találkozások terei mottóval. A Budapesten és több vidéki nagyvárosban zajló kiállítások, konferencia-beszélgetések, tárlatvezetések, stúdiólátogatások, séták közül most olyan programokat ajánlunk, melyek kifejezetten építészeti tematikájúak. 

 

Nyitott stúdiók

A program keretében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek több építésziroda, így a DVM Group, az építész stúdió, a Bánáti + Hartvig Építész Iroda vagy a BORD Építész Stúdió mindennapjaiba, és tudhatnak meg többet aktuális projektjeikről.

Épületbejárás, Minusplus: Prezi, Shaper3D, Arquitecto Pitpit

A Minusplus a designhét központi témájához illeszkedő tematikus sétát tart. Ennek alkalmával a kiállításon bemutatott, általuk tervezett tereket lehet megismerni három budapesti helyszínen, ahol a tervezési elvek, a megrendelői vágyak, a kiállításon résztvevő társszakmák képviselőinek együttműködésének eredménye kézzelfoghatóvá válik. A nyomtatott kiállítási tablókat és prezentációkat kiegészítve így ugyanazon ter(v)ek egyéb interpretációi és személyes tapasztalása segítik a téma mélyebb tartalmának megértését.

Emlékműséta

A Hetedik Műterem rövid városi sétát szervez, mely az egymáshoz térben közel álló két, közreműködésével megvalósult projektjét mutatja be az érdeklődők számára. A reformáció 500. évfordulója alkalmából a Kálvin térre készült köztéri installáció és a Trefort-kertben található ELTE II. világháborús áldozatainak emlékművét mutatják be.

A Széll Kálmán tér és környéke felfedezése

A műtermét is megnyitó építész stúdió közös sétára invitál a Széll Kálmán tér környékére, mely során feltárul a tér tervezésének összetett problematikája is. A pályázat kiírásától a teljes megvalósulásig tartó folyamat megismerhető és végigjárható, egészen az utolsó állomásig, a Pénzmúzeum bejáratáig. Innen a Fény utcai piacra vezet majd az út, zárásként pedig a Medve utcai Általános Iskolát tekintik meg az érdeklődőkkel. A stúdió legutóbb elkészült munkája a Szent Gellért Terem, a Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka a Villányi út elején. Az épületben és a ház körüli kertben tett séta után megtekinthető, sőt ki is próbálható a tetőn kialakított sportpálya.

Városi terek értékteremtő újragondolása

Egy épület vagy köztér életciklusa során számtalan változást megél. A beszélgetés témája az épített terek használatának és esztétikájának újraértelmezése építészeti, belsőépítészeti eszközökkel. Olyan beavatkozások, amelyek a fenntarthatóság jegyében egyszerű, újrahasznosítható, skálázható megoldásokkal a térhasználat új dimenzióit mutatják meg és a szcenírozás által új kontextusba helyezik a teret.

A BDW-hez kapcsolódó kiállítás a Grafit Műterem munkáit és a VárosLabor értékteremtő újrahasznosítási (urban upcycling) metodikáját mutatják be, egymással párbeszédet folytatva. A beszélgetés során a taktikai urbanizmus elméleti hátterét és gyakorlati tapasztalatait vitatják meg a hagyományos belsőépítészeti, városépítészeti eszközöktől a közösségi tervezésen át egészen a kortárs színházban rejlő lehetőségekig. A kapcsolódó workshopon a résztvevők kollázstechnika segítségével hoznak létre újraértelmezett tereket.

girlscanscan: Tripping on Modernist Monuments kiállítás 

A girlscanscan kollektíva Modernist Monuments projektje kapcsán a 20. század épített környezetével és annak mai szerepével foglalkozik. Magyarországi előkutatásuk után, amelynek eredményeit egy harkivi Docomomo konferencián adták elő, i-Portunus ösztöndíjasokként 2021 őszén Ukrajnába, Moldovába és Romániába utaztak. Helyi mentőalakulatokkal, szervezetekkel és aktivistákkal találkoztak, melyek a helyi modern építészeti örökség megmentésén dolgoznak. Az egykori keleti blokk mentőalakulataitól tanultakat, az út során megismert legjobb példákat a 2022. nyári németországi útjuk tanulságairól kibővítve hozzák el a Kastner Kommunity kávézóba. A kiállítás saját képeiken túl Martin Maleschka építész munkáival egészül ki.

girlscanscan: A kirakat rendezetlen 0-24

A girlscanscan kollektíva a Design Hét idején a BUVÁTI toronyház kirakatában kísérletbe kezd. Mi a szerepe egy modern épület kirakatának 2022-ben a városszövetben? Az online megrendelt, házhoz szállított csomagok korában mi minden történhet a plafonig érő üveggekkel? A célzott reklámok és algoritmusok idején mit üzenhet ez a 126 négyzetméternyi kirakat a fogyasztói társadalomnak? A kísérleti évfolyam teljes szabadságot kap: Papp Dezső építész, Pápa téri BUVÁTI toronyház, Mézes Mackó, keleti blokk, épületbontások, a kirakatrendezői szakma múltja, jelene és jövője - kapcsolat az enteriőr és a Pápa tér között. Az experimentális kirakatrendező 0-24 eredménye a garantált állandó változás, a rendezés alatt álló kirakat rendezetlen, és a nap bármely percében megtekinthető!

Promenadológia alapszak (Láthatatlan design séta)

A II. János Pál pápa tér egy közösségi alkotói folyamat eredménye, használói is egy láthatatlan formáló munkát végeznek csupán a jelenlétükkel. "Csak azok a terek élettel teliek és meghatározóak a városban, ahol az individuum élhet az odatartozás jogával" – Lucius Burckhardt. A séták keretében meglátogatjuk a többi modern építészeti örökséget a téren, valamint egyéb »láthatatlan« design helyzeteket, legyen szó önjelölt vagy megbízott tervezői munkákról: Hogyan formálják a teret a modern gondolatok, és mit jelent ez ma nekünk, térhasználóknak? A girlscanscan kollektíva vezetésével megcsodáljuk a Népszínház utcai zebracsordát, a Pápa téri pancsolót, és felrajzoljuk a mentális térképünkre a Köztársaság téri kazamatákat. Lucius Burckhardt után szabadon besétálunk a promenadológiába, és abszolváljuk a sétatudományok gyorstalpalót. A séta végén a Kastner Kommunity kávézónak és kreatív közösségi munkatérnek is helyt adó, Budapest egykor legmagasabb BUVÁTI toronyházának tetejéről stíröljük majd a környéket a naplementében. 

Hellowood kabin-kitelepülés

Az eseménysorozat keretein belül egy, az építészet és a kiemelkedő design szeretetét közvetítő, interaktív podcast programot tervez a Hellowood. Ennek során egyik kabintípusukat, egy WorkStation kabint helyeznének ki a Néprajzi Múzeum mellé, ami egy héten keresztül berendezett stúdióként működne, és napi egy podcastet valósítanának meg benne. A program során kiemelkedő, építészetileg és design tekintetében releváns témákat, projekteket bemutató beszélgetéseket terveznek építészek meghívásával. A felvételek mellett fennmaradó időben a Hellowood munkatársai kinti irodaként használnák a kabint, így annak sokszínű felhasználási módját is demonstrálni tudják. 

Találkozások terei szakmai konferencia a Néprajzi Múzeumban

Az érdeklődők három témablokkban hallgathatnak előadásokat és beszélgethetnek a résztvevőkkel. Sebestény Ferenc DLA építész, kurátor a központi kiállítást és a konferenciát közös kontextusba helyező prezentációját követően dr. Somogyi Krisztina egyetemi docens, vizuáliskörnyezet-kutató, építészetkritikus keynote előadása vezeti fel a személyes és közösségi találkozási terek építészeti és design vonatkozásairól szóló témablokkot. Az új típusú közösségi terek oktatási intézményekben és munkahelyeken címmel Schreck Ákos DLA, a Minusplus architecture and design egyik alapítója a téma szakavatott ismerőjeként munkáikon keresztül mutatja be gyakorlati tapasztalataikkal alátámasztott elméleti kutatási eredményeiket.

A megrendelői oldal képviseletében prof. dr. Nyitrai Miklós egyetemi tanár, dékán (PTE) és dr. Csaba Ders egyetemi főépítész (PTE) az egyetem szempontjait és elvárásait osztja meg az érdeklődőkkel, rámutatva egy ilyen léptékű oktatási beruházás komplexitására és érdekességeire. Városok közösségi tereiről prof. Szabó Levente DLA egyetemi tanár, építész, a Hetedik Műterem vezetője tart témaindító előadást, melyben a városi terek összetett funkcióiról, valamint építészet és emlékezet kapcsolatáról osztja meg témaindító gondolatait, amit kutatók és alkotók további prezentációi követnek. A harmadik előadásblokk a közösségi terek és a fenntarthatóság témájával foglalkozik, olyan projekteket, a virtuális tereket is találkozási térként értelmező innovatív technológiákat bemutatva, melyek befolyással bírnak a jövő személyes és közösségi találkozásaira, illetve az ezekhez tartozó építészeti és designkörnyezetre. 

Budapest Design Week 2019
3/3
Budapest Design Week 2019

Túlplakátolt város?

A közösségi média és elektronikus felületek térnyerése mellett meddig lehet létjogosultsága az óriásplakát műfajnak, hirdetői, gyártói és urbánus oldalról? Egy estére összeeresztjük a téma szereplőit, és ügynökségi, hirdető és városépítészeti szempontok alapján végigvesszük pro és kontra miért, meddig, vagy hogyan maradhatnak velünk ezek a formátumok. A program házigazdája a Kastner nemzetközi reklámügynökségnek is helyet adó Kastner Kommunity.

Megszépül az Udvarhölgy – A Drechsler-palota reneszánsza

Milyen értékek mentél folyik az átalakítás? Mennyire nehéz egy luxusszálloda mai elvárásainak megfelelni egy műemlék épületben? Mit kap vissza a főváros az egykori Balettintézet épületével? A 136 éves Drechsler-palota felújításával egy újabb lechneri épület kaphat modern funkciót, az eredeti értékek megtartása mellett. A program három ismert és elismert építészstúdió: a Bánáti+Hartvig Építész Iroda, a Kroki Stúdió és a DVM group munkája köré épül fel, a cégektől egy-egy képviselő mesél a legkülönlegesebb kihívásokról a DVM group Design irodájának közösségi terében.

Magyar_Építész_Nők: projektnyitás

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Múzeumi Osztálya 2022-ben hároméves tematikus kutatási projektet indít, amely a magyar építésznők pályafutását helyezi középpontba. Milyen lehetőségei voltak az építészi pályát választó nőknek a 20. század Magyarországán? Kialakultak-e jellegzetes, tipikus életművek, vannak-e sajátosságai a női építészeti munkának? Hogyan állnak a nőket középpontba helyező építészeti kutatások Magyarországon és külföldön? A Magyar_Építész_Nők kutatási projektet Kovács Dániel, a MÉM MDK muzeológusa, a projekt kezdeményezője mutatja be. Ezt kerekasztal-beszélgetés követi a téma aktualitásáról és a kapcsolódó kutatásokról Böröndy Júlia építész, a Women in Architecture Hungary Instagram-oldal kezdeményezője, Keller Márkus történész, szociológus, Ritoók Pál művészettörténész, a MÉM MDK osztályvezetője és Simon Mariann építész, kutató részvételével.

Közösségi térkísérletek – Mi lett a művelődési házak szocialista ideáljából, hol találkozunk ma?

A program a Budapest Design Week idei tematikájához a modern művelődési házak örökségén, a bennük rejlő kortárs közösségi innovációs lehetőségeken keresztül közelít, a csepeli Királyerdei Művelődési Ház bemutatásával. Az egykori nevén Rideg Sándor Művelődési Ház és Mozi (Csizmadia Nándorné, ÁÉTV, 1975) korának nívós épülete; innen indult a Népművelési Intézet nagy hatású országos közösségkísérlete. Az épületet, működését és a hazai modern téglaarchitektúrát kamarakiállítás mutatja be, az 1970-es évek emlékezetét, a korból származó épített örökség kortárs tovább élését, nemzetközi párhuzamait kerekasztal-beszélgetés járja körül. A ház és a korszak bemutatása a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőművészeti Doktori Iskolájában zajló hallgatói kutatómunka alapján valósul meg.

Budapest Design Week 2019
2/3
Budapest Design Week 2019

Breuer Marcell 120

2022 májusában megnyitotta kapuit Pest egyetlen látogatható modern villájában a MÉM MDK új kiállítóhelye, ami nem csak az intézmény számára különlegesség: Magyarországon ugyanis még nem volt olyan nyilvánosan látogatható épület, amely reprezentálta volna a két világháború közötti modernizmus közkedvelt időszakát. A Walter Rózsi-villa Színtér és Lakótér: Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 című nyitókiállításán az építészeti skicceken, tervrajzokon, videó- és fotóanyagokon túl számos designtárgy is megtekinthető, így az a tárlatvezetés középpontjában álló csőbútorszett is, amelyet Fischer József, a villa tervezője és Breuer Marcell világhírű építész és bútortervező közös irodájukban használtak. A tárlatot ezúttal Sebestyén Ágnes Anna kurátori vezetése során lehet megismerni; az esemény a 120 éve született Breuer előtti tisztelgés, témája a modern lakásművészet egyik szimbóluma, a csőbútor, valamint a két építész, Fischer és Breuer kapcsolata.

A kerek évforduló alkalmából Pécsett kerekasztal-beszélgetést is szerveznek, mely az alkotó életművét állítja fókuszba olyan résztvevőkkel, akik a Bauhaus, és azon belül a Bauhaus pécsi vonatkozásainak szakértői, kutatói: Horányi Éva, az Iparművészeti Múzeum bútortörténeti gyűjteményének főmuzeológusa, Várkonyi György művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanára, valamint Mendöl Zsuzsanna művészettörténész. A beszélgetés moderátora a JPM Képző- és Iparművészeti Osztályának muzeológusa, Getto Katalin, akinek számos publikációja jelent meg építészeti folyóiratokban a pécsi koramodern, illetve kortárs építészet témakörében.

Kortárs pécsi építészek kalandozása a design világában – kiállítás rendhagyó tárlatvezetéssel 

Az ugyancsak Pécsett rendezett villámkiállítás design és építészet kapcsolatát járja körül, ezúttal a kortárs építészet közegében, neves, többnyire a pécsi építészet középnemzedékéhez tartozó alkotók design munkáit bemutatva egy-egy bútordarab, továbbá tervek és fotók segítségével. Az anyag zömét a kortárs pécsi építészek (Pelényi Margit, Dévényi Sándor, Bachman Zoltán, Koller József, Oszoli Dénes, Bencze Zoltán, Borza Endre, Patartics Zorán, Getto Tamás, Getto József, Karlovecz Zoltán) egy-egy műve, illetve az azokat kiegészítő dokumentumok, fotók, tervek tablói egészítik ki. A kiállítás megnyitója során az építészek rendhagyó tárlatvezetés keretében mutatják be munkájukat és mesélnek arról, miképpen kerültek kapcsolatba az ipari formatervezés világával, hogyan látják a két művészeti ág együttműködésének lehetőségeit. Az este interaktív jellegű, módot ad a közönségnek az építészekkel történő közvetlen beszélgetésre, eszmecserére is.

Diplomamunkák bemutatója

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Metropolitan Egyetem hallgatói is bemutatkoznak projektjeikkel. A Best of MOME ‘22 eseményen az idei mesterszakos diplomamunkákból láthatnak-hallhatnak az érdeklődők rövid prezentációkat az egyetem Auditóriumában, amelyet az intézetvezetők kerekasztal-beszélgetése követ, és amelyen az egyetem aktuális törekvéseiről, új irányokról, a képzésben megvalósuló jövőbeni tervekről esik szó. 

A METU Művészeti és Kreatívipari Kar hallgatóinak prezentációs estje olyan előadásokat sorakoztat fel a formatervezés, a divat- és textiltervezés, a művészet- és
designmenedzsment, az építészet, a környezetkultúra, a fotográfia, a tervezőgrafika, az animáció és a médiadesign területéről, melyek napjaink fontos témáira, így a fenntarthatóságra, az újrahasznosításra és az alternatív anyagok használatára reflektálnak. Az egyetem emellett építészeti fókuszú beszélgetést és kiállítást is szervez, utóbbit Dr. Bachmann Bálint rektor nyitja meg. Egy kapcsolódó kerekasztalon a METU Építészet és Design Tanszék oktatói és meghívott vendégek mutatkoznak be, akik egyetemi munkájuk mellett saját vállalkozásukba és tervezési feladataikba engednek bepillantást a hallgatóságnak: Alexa Zsolt építész (Minusplus építész iroda) Schreck Ákos (Minusplus építésziroda), Demeter Nóra (Demeter Design Studio) és Csizmadi Péter (Reload építészstúdió).

A programok részleteiről, időpontjairól és helyszíneiről a rendezvény honlapján lehet bővebben tájékozódni. 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.