építészet : környezet : innováció

Építészeti Világnap - állami díjak

A Belügyminisztérium márványalulájában átadták a 2011 évi Lechner Lajos-, Palóczi Antal- és Pro Architectura-díjakat az Építészet Világnapja alkalmából. Az állami rendezvényen Szaló Péter helyettes államtitkár ünnepi beszédében tiszteletét róta le a nemrégiben elhunyt Makovecz Imre előtt. A díjakat Dr. Pintér Sándor belügyminiszter adta át. Az ünnepi rendezvényen szinte minden építész szervezet vezetője képviseltette magát.

A Belügyminisztérium márványalulájában átadták a 2011 évi Lechner Lajos-, Palóczi Antal- és Pro Architectura-díjakat az Építészet Világnapja alkalmából. A díjakat Dr. Pintér Sándor belügyminiszter adta át. Az ünnepi rendezvényen szinte minden építész szervezet vezetője képviseltette magát.

 

Lechner Lajos díj Fotó: Bardóczi Sándor
 
Díjazottak Fotó: Bardóczi Sándor
 
ProArchitectura díj Fotó: Bardóczi Sándor

 

A Lechner Lajos-díj az építésügyi igazgatásban legalább egy évtizede végzett kimagasló szakmai tevékenység elismerését kifejező díj, amelyből évente 6 db adományozható.

2011-ben Lechner Lajos-díjat kapott:

 

Kovács János Fotó: Bardóczi Sándor
 

 

 • Kovács János, Mezőkeresztes Város Polgármesteri Hivatala építésügyi csoportvezetője Mezőkeresztesen, illetve a környező településeken az építéshatósági feladatok ellátása során három és fél évtizeden át végzett kimelekedő szakmai tevékenysége elismeréséül.

Lóránt Katalin Fotó: Bardóczi Sándor


 • Lóránt Katalin, Eger MJ Város Polgármesteri Hivatal, Építési Iroda építésügyi előadója három évtizeden át végzett szakmai tevékenysége, és az építésügyi igazgatási szakmai kollégium etikai bizottsága vezetőjeként végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül.

Szeleczky Szilvia Fotó: Bardóczi Sándor • Szelecky Szilvia, Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Polgármesteri Hivatal, Építési Iroda irodavezetője az elsőfokú építésügyi hatósági feladatok ellátása területén két és fél évtizeden át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül.

Sziki Gyula, Debrecen MJ Város Polgármesteri Hivatal, Városrendezési Osztálya osztályvezetője Fotó: Bardóczi Sándor


 • Sziki Gyula, Debrecen MJ Város Polgármesteri Hivatal, Városrendezési Osztálya osztályvezetőjének Debrecen Településrendezési Tervének és Építési Szabályzatának alakításában, fejlesztésében végzett több mint két évtizedes kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül.

Takácsné Czukker Szilvia, Zalaegerszeg MJ Város Polgármesteri Hivatala építéshatósági osztályvezetője Fotó: Bardóczi Sándor


 • Takácsné Czukker Szilvia, Zalaegerszeg MJ Város Polgármesteri Hivatala építéshatósági osztályvezetőjének Zalaegerszeg és a környező hatvannégy település építésügyi hatósági feladatainak ellátása során végzett több mint egy évtizedes kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül.

 

 
dr. Pintér Sándor belügyminiszter, Szaló Péter helyettes államtitkár, Nagy Ervin országos főépítész Fotó: Bardóczi Sándor
 
Pohárköszöntő Fotó: Bardóczi Sándor

 

A Palóczi Antal-díj a településrendezés területén legalább egy évtizeden át végzett kiemelkedő tevékenység, és az elért szakmai sikerek elismerését kifejező miniszteri díj, amelyből évente 2 db adományozható.

2011-ben Palóczi Antal-díjat kapott:

 

Ihrig Dénes, a BME Urbanisztikai Tanszéke nyugalmazott egyetemi docense, aranydiplomás építészmérnök Fotó: Bardóczi Sándor
 

 

 • Ihrig Dénes, a BME Urbanisztikai Tanszéke nyugalmazott egyetemi docense, aranydiplomás építészmérnök sokrétű szakmai-társadalmi munkásságáért. Ihrig Dénes jelentős - metodikai kérdéseket is felvállaló - városrendezési tervek készítőjeként, irányítójaként, több sikeres tervpályázat szerzőjeként ismert, a településrendezés területén közel hat évtizedes múltra tekint vissza. A BME Urbanisztikai Tanszékén építész nemzedékek tanításában és nevelésében, az Ybl Miklós Főiskola városrendezési oktatásának megszervezésében, a kari Tudományos Diákkörök és a kari Gazdasági Bizottság elnökségében végzett kimagasló oktatói és szakmai tevékenységet.

Liszkay Krisztina, az Urban-Lis Stúdió Kft ügyvezetője Fotó: Bardóczi Sándor


 • Liszkay Krisztina, az Urban-Lis Stúdió Kft ügyvezetője a fővárosra jellemző sajátos településtervezési metodika, valamint a városmegújítás újszerű szabályozási módszereinek kimunkálásában nyújtott kimagasló szerepvállalásáért, a MÉK Terület- és Településrendezési Tagozatának elnökeként végzett munkássága, a településrendezés területén példamutató elkötelezettséggel, komplex gondolkodásmóddal és problémamegoldó képességgel végzett több évtizedes innovatív tervezői, szakmai-társadalmi és oktatói tevékenységéért.

A Pro Architectura-díj egy építészeti alkotás kiemelkedő színvonalának elismeréseként adományozható miniszteri kitüntetés. Az építészeti díjak hierarchiájában az Ybl Miklós-díjat követi. Míg az Ybl-díj életműre vagy huzamosabb idejű építészeti munkásságra adható, a Pro Architectura-díjat már néhány éves gyakorlatú építész is megkaphatja.

 

Bartók István, fotó: Bardóczi Sándor
 

 

A belügyminiszter a díjat a Pro Architectura-Díj Bizottság javaslata alapján adományozza, amelyben a Magyar Építész Kamara – a vidéki építész kamarákkal egyetértésben – két fővel, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a BMGE Építészmérnöki Kara, a Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetem, a Kós Károly Egyesülés és az Országos Főépítészi Kollégium egy-egy személlyel képviselteti magát. A Bizottság elnöke Nagy Ervin országos főépítész.

Az átadással kapcsolatos záró bizottsági ülést 2011. szeptember 16-án tartották. A felhívásra összesen 37 pályamű érkezett be, melyből a zsűri 5 épületet tartott díjazásra méltónak.

A díjazottak névsora a következő:

 

Szűcs Endre Fotó: Bardóczi Sándor
  
Tóth Péter Fotó: Bardóczi Sándor

 

 • Alsóbogát, Festetich Kastély helyreállítása
  A Díjban megosztva részesülő tervezők: Szűcs Endre, Tóth Péter

Oláh Éva Fotó: Bardóczi Sándor
 
Tóth Zoltán Fotó: Bardóczi Sándor
 
Zoboki Gábor Fotó: Bardóczi SándorGuzmics György Fotó: Bardóczi Sándor
 
Menyhárt Gergő Fotó: Bardóczi Sándor
 
M. Guzmics Annamária Fotó: Bardóczi Sándor


Guzmics-Kiss Andrea Fotó: Bardóczi Sándor
 
Fenes Tamás Fotó: Bardóczi Sándor


 • Celldömölk, Városháza
  A Díjban megosztva részesülő tervezők: Guzmics György, Menyhárt Gergő, M. Guzmics Annamária, Guzmics-Kiss Andrea, Fenes Tamás

Igar Péter Fotó: Bardóczi Sándor
 
Dénes György Fotó: Bardóczi Sándor


 • Hatvan, Új Autóbusz állomás
  A Díjban megosztva részesülő tervezők: Kalo Emese, Pásztor József, Igar Péter, Dénes György

Bartók István Fotó: Bardóczi Sándor
 
Bernárd Aurél Fotó: Bardóczi Sándor
 
Bojti Anna Fotó: Bardóczi Sándor
 
Tatár Balázs Fotó: Bardóczi Sándor
 
Kalo Emese Fotó: Bardóczi Sándor
 
Pásztor József Fotó: Bardóczi SándorA Pro Architectura-díjjal emlékérem, az adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom is járt.

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »