építészet : környezet : innováció

Épül a CEU új egyetemi épülete

A CEU új épületének tervezése négy évvel ezelőtt kezdődött el. Sheila O'Donell és John Tuomey Budapest többszöri meglátogatása és tanulmányozása után alkották meg végül azt a változatot, mely az egyetem számára is megfelelő lett, és a kulturális örökségi helyszínbe is beilleszkedik. 

Az elmúlt negyed században a CEU világszerte elismert felsőoktatási intézménnyá vált Budapesten. Mivel az egyetem igényei megváltoztak, és a hallgatók, illetve az épületet használók száma is, nyilvánvalóvá vált, hogy új helyre van szükség. 

Sheila O’Donnell és John Tuomey szándéka az volt, hogy egy olyan tervet hozzanak létre Budapesten, amely visszaadja a Buda és Pest közötti különbséget, a Nádor utcai épülettömb természetét, a permutabilitás elvét, a kampusz közeli kapcsolatát a Dunával, és a Szent István Bazilikával, valamint a Nádor utca 15. szám alatti épület, mint az Egyetem látható „arcának” jelentőségét. A díjnyertes építészek szerint a városi kulturális örökség és a kortárs építészet kapcsolata testesíti meg a CEU kampusz designjának kulcsfontosságú részét.


az építkezés jelenlegi fázisa - fotó: Horváth Réka Lilla



Az Egyetem kampuszának 2015 elején kezdődött fejlesztése markáns és hívogató jelenlétet eredményez majd: nyitott és összekapcsolt tereket a legmodernebb technológiával, többfunkciós előadótermekkel; a tanulók együttműködésére szolgáló részekkel, amelyek elősegítik a nyílt eszmecserét, a közügyekben való szerepvállalást, valamint az élettel teli és összetartó kampusz kialakítását.

A jól ismert VII. kerületi Gozsdu Udvar összekapcsolt tereit példaként hozva hangsúlyozzák a belső udvarok szerepét, amelyek elválasztják, vagy éppen összekötik az épületegyütteseket és épületeket Budapest belvárosában. A belső udvarok jelentős szerepet kapnak abban, hogy eltöröljék a különálló épületek közötti határokat a CEU-n, és egy „összekapcsolt kampuszt” hozzanak létre. A jelenlegi elválasztó falakat elbontják, így a Nádor utcát és az új épületeket „az udvarok kanyargó útja” fogja összekapcsolni.


az építkezés jelenlegi fázisa - fotó: Horváth Réka Lilla


Az új kampusz, a Nádor utca 15. szám alatti épület, a leginkább szem előtt lévő rész, átjárást biztosít a Dunához. A könyvtár, az auditórium és a kávézó révén a megújult CEU leginkább közösségi és társadalmi teret biztosít majd. Az épület a várossal dinamikus kapcsolatot hoz létre és erősíteni fogja a közügyekben való részvételt.

O'Donnell és Tuomey megközelítése környezettudatos elemeket is magában foglal, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy az új épületek megtalálják a helyüket a már létező környezetben. A tervezésnél az épületek fekvését és a nap járását is figyelembe vették, valamint hangsúlyt fektettek a már létező szerkezetek újra felhasználására. Tuomey szerint céljuk az új terek létrehozása során az, hogy a tervezés segítségével csökkentsék az energiafogyasztást, és amennyire csak lehetséges, környezettudatos energiaforrásokat használjanak fel.


forrás: CEU

fordította: Csehó András



1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »