építészet : környezet : innováció

Európai szintű BIM-szabványosítás

“A Graphisoft kiemelten aktív a nemzetközi szabványosítási folyamatban” – budapesti interjú a norvég Øivind Rooth-tal, az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) BIM műszaki bizottságának elnökével.

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) épületinformációs modellezés (BIM) szabványaival foglalkozó műszaki bizottsága idei második rendes ülését a Graphisoft kezdeményezésére Budapesten tartotta 2017. szeptember 11-12.-én. A szabványosítás célja az építőipari ágazat egészére kiterjedő BIM-alapú egységesítés, amely európai szinten is érzékelhető hatékonyságnövelést, költségoptimalizálást, valamint jelentős környezeti terhelés csökkenést eredményez.

 

Hol tart jelenleg a szabványosítási folyamat?

Øivind Rooth: Úgy gondolom, hogy jól állunk a folyamat egészét illetően. Fontos a komplex, globális megközelítés, a tervezett szabvány a teljes európai piacon érezteti majd a hatását. Nemcsak a tervezést, és kivitelezést, hanem – szinte legnagyobb mértékben – a beruházások folyamatos üzemeltetését is érinteni fogja. Számos területen megtakarítást eredményez, beleértve az ágazati hatékonyságnövelést és költségcsökkentést, de ide tartozik a nyersanyagok felhasználásának optimalizálása, az energia és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkenése. Fontos, hogy megteremtsük az építőipari ágazaton belüli információáramlás egységesítését. Ez IFC-szabványon (EN ISO 16739:2019) keresztül történik, a feladat ennek bevezetése a teljes európai piacra. A különböző szakágak és az egész folyamatban közreműködő szakemberek közötti információmegosztás- és kezelés teljes szabványosítása a cél. Noha nincsen kőbe vésett határidőnk, a jelenlegi tervek szerint néhány éven belül végzünk a szabványosítás kidolgozásával, utána kerül sor minden tagországban a bevezetésre. Ez egyébként minden ország számára vállalt kötelezettség, de egyben közös érdek is, amennyiben fontos nekünk, európaiaknak például a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentése.


Kik lesznek a legnagyobb haszonélvezői a sztenderdizálásnak?

Øivind Rooth: Elsősorban az egész építőipar szektor, szakágaktól, résztvevőktől függetlenül, amely európai mértékben nagyon nagy ágazatot jelent. Másodszor természetesen, és lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem, az egész európai társadalom. Ez a szabványosítás az egyik leginkább energiaigényes és környezetterhelést jelentő ágazatot fogja szabályozni, így minden egyes hatékonyságnövelés az egész környezetünk fenntarthatóságához járul hozzá, tisztábbá, élhetőbbé teszi mindannyiunk környezetét. Több ország, elsősorban az Egyesült Királyság, a skandináv országok, de Ausztria is bevezetett már nemzeti szintű BIM-szabványosítást, és mindenhol nagyon pozitív tapasztalatok, kimutatható, számszerűsíthető előnyei voltak. Amelyik ország elindult ezen az úton, az látja az előnyeit, és nem fordul már vissza.


Miért Budapesten, a Graphisoft helyszínén tartották a mostani ülésüket?

Øivind Rooth: Az egyes bizottsági, munkacsoport ülésekre mindig különböző országokban kerül sor. Most a Graphisoft meghívására jöttünk ide, amelynek az adott többek között alapot, hogy a Graphisoft az egyik legaktívabb résztvevőnk. Terméke az Archicad egyébként is élen jár az IFC-szabvány adaptálásában.

 

Graphisoft

vélemény írásához jelentkezzen be »