Közélet, hírek

Fantasztikus pályázati siker – Két magyar építésziroda a Sencsen Operaház legjobb 20 építészirodája között!

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Fantasztikus pályázati siker – Két magyar építésziroda a Sencsen Operaház legjobb 20 építészirodája között!
Közélet, hírek

Fantasztikus pályázati siker – Két magyar építésziroda a Sencsen Operaház legjobb 20 építészirodája között!

2020.04.03. 13:08

A Robert Gutowski Architects és a ZDA-Zoboki Design & Architecture pályázata is bekerült a Sencsen Operaház tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázat következő fordulójába, a legjobb 20 terv közé. A két magyar iroda a világ legnevesebb építészirodáival verseng tovább.      

Januárban hirdetett nemzetközi pályázatot a sencseni Operaház épületének megtervezésére a 12 milliós kínai város önkormányzata: a tengerpartra megálmodott és a régió jelképének szánt 170 ezer négyzetméteres kulturális központ világviszonylatban az elmúlt évtized egyik legnagyobb kulturális beruházása lesz. Az új kulturális komplexum a legfontosabb eleme Sencsen az „Új korszak tíz nagy kulturális létesítménye" elnevezésű nagyszabású fejlesztési tervének. A beruházás célja, hogy az operaház világszínvonalú művészeti központként és nemzetközi kulturális találkozóhelyként minőségi kultúrát és pezsgést hozzon a kínai város életébe, egyben Sencsen új kulturális szimbólumává váljon. 

A versenyeljárás volumenét és színvonalát jól érzékelteti, hogy a tervpályázatra többek közt olyan ikonikus építészirodákat hívtak meg, mint az olasz Renzo Piano Building Workshop, a francia Ateliers Jean Nouvel, a spanyol Santiago Calatrava, az amerikai Diller Scofidio + Renfro, vagy a New York-i székhelyű Steven Holl Architects. A meghívottak egyenként 110 ezer angol fontban, míg a nyilvános felhívás során kiválasztottak 66 ezer fontnak megfelelő részvételi díjban részesülnek. A végső győztes 330 ezer fontos – mintegy 130 millió forintos – honoráriumot kap majd.

A zsűri április 3-án hirdette ki, hogy a Robert Gutowski Architects és a  ZDA – Zoboki Építésziroda tervét is beválogatta a legjobb – nyilvános felhívás keretében benyújtott – anyagok közé. A meghívott tervezőkkel együtt így összesen 20 iroda maradt versenyben és vehet részt a kulturális komplexum koncepciótervezésben. A pályázati folyamatban, ezt követően először hatra, majd háromra szűkítik a pályázók körét, az összesen négy fordulóból álló nemzetközi versenyeljárás végeredményét a tervek szerint 2020 augusztus 14-én hirdetik ki. 

A kiválasztott tervező feladata lesz, hogy a Kínát Hongkonggal összekötő Shenzen Bay Bridge közvetlen közelében kijelölt 17,5 hektáros tengerparti területre megtervezze a sencseni Operaházat. A kiírás szerint az épületben egy 2300 férőhelyes nagy operaterem, egy 1800 férőhelyes hangversenyterem, egy 800 fős „kisebb" operaterem, egy multifunkcionális színházterem, egy kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek otthont adó 23 ezer négyzetméteres közszolgálati- és kulturális tér, 55 ezer négyzetméteres garázs és üzemház is helyet kap majd. De a fejlesztés és a pályázat része egy további 52 ezer négyzetméteren elterülő, kiszolgáló helyiségeket – irodák, apartmanok stb. – magában foglaló épület, valamint egy önálló 3000 négyzetméteres művészeti szalonépület (urban art parlour) is.

A két építésziroda munkáiról és sikereiről az Építészfórum már sokszor számolt be. 

A Gutowski Robert által vezetett budapesti építésziroda rendszeresen megméretteti magát nemzetközi tervpályázatokon. Korábban, Jekatyerinburgban a Szverdlovszki Építésügyi és Infrastruktúrafejlesztési Minisztérium által az Állami Akadémiai Filharmonikusok új koncerttermére kiírt nemzetközi tervpályázaton 3. helyezést ért el, az esetleges megvalósítás kapcsán pedig további tárgyalások zajlanak. Ostravában a Janáček Philharmonic Ostrava új koncerttermére kiírt tervpályázaton a magyar pályázat “longlist"-en végzett többek között a Zaha Hadid Architects, MVRDV, BIG és Mad irodákkal közösen. Vilniusben 7., Helsinkiben 4. helyezést értek el, Landshutban és Nürnbergben pedig a regensburgi PURE Architektur és a belga Kahle Acoustics volt partnerük.

A Fátima Szűz alsószentiváni épülete a 2019-es évben a Média Építészeti Díjának finalistája volt és az Index felkérésére az Építészfórum főszerkesztői és Zubreczki Dávid által 2020 januárjában az elmúlt vétized legjobb 30 alkotásáról közreadott listáján is szerepelt. Gutowski Robert 2019-ben kapott Pro Architectura díjat a Páytra tervezett Szent II. János Pál Pápa templom tervezéséért: az épületet a közelgő Húsvét alkalmával készülünk bemutatni.

A ZDA – Zoboki Építésziroda munkái közismertek a magyar építésztársadalom előtt. Az 1997-ben alakult iroda léptékére, beruházási portfóliója széles skálájára és jelentőségére tekintettel mára a közép-európai régió egyik legfontosabb építészeti műhelyévé vált. Az iroda meghatározó szerephez jutott a magyar tervezői piacon, s egyre több nemzetközi projektjére lehet büszke, például Kínában is. A ZDA megalakulása óta arra törekszik, hogy az építészeti design magas minőségét professzionális műszaki tudással párosítsa – ennek hatékonyságát erősíti az iroda angolszász működési elve és módszertana. Az iroda nevét olyan kiemelkedő projektek jelzik, mint a budapesti Művészetek Palotája, a sencseni Nanshan Kulturális Központ, a törökbálinti Telenor székház vagy a Richter Kémiai Kutatóközpont tervezése. A ZDA építészeti koncepciója és tervei szerint újul meg az ország egyik legjelentősebb műemléképülete, a Magyar Állami Operaház.

Az Építészfórumon a 2019-es Építészkongresszuson tartott előadása, a Nemzeti Táncszínház épülete kapcsán, és a pár héttel ezelőtt a koronavírus járvány kapcsán az építészirodák megváltozott működésről készült körképünkben adtunk hírt Zoboki Gábor munkásságáról és a ZDA működéséről.

A ZDA munkáit az elmúlt évtizedben számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták, és jelentős sikereket ért el az egyedi technológiai hátterű kulturális épületek tervezésében, amelyre tekintettel számos külföldi megbízást nyert el. Az iroda alapító-igazgatója, Zoboki Gábor, Ybl-díjas építész.

Kína nem bevehetetlen birodalom a magyar építészeknek, hiszen a sencseni Nanshan Kulturális Központ megtervezésével már évekkel ezelőtt megvetettük a lábunkat az országban" – írta Zoboki Gábor. A ZDA – Zoboki Építésziroda alapító-igazgatója kiemelte, hogy már önmagában az hatalmas eredmény, hogy az iroda tervkoncepciója shortlistre került. Szerinte a Müpa vagy a budapesti Operaház tervezése a távol-keleti országban is jó ajánlólevélnek bizonyult. „Azt tapasztaltuk, hogy Kínában kiválóan lehet érvényesülni azzal, amit a magyar építészek Kodály Zoltántól és Ybl Miklóstól megtanultak" – tette hozzá.

A két építészirodának és a közreműködő partnereknek az Építészfórum szerkesztősége gratulál és reméli, hogy a következő fordulót is sikerrel veszik a tervezők. A mezőnyt látva a kihívás óriási: a következő fordulóba jutott építészirodák rangsorolás nélkül a következők:

Ateliers Jean Nouvel

Santiago Calatrava

Diller Scofidio + Renfro

Herzog & de Meuron World Ltd.+ CCDI Consortia

Snøhetta

Steven Holl Architects

Renzo Piano Building Workshop

China Architecture Design & Research Group

Robert Gutowski Architects

DLR Group

REX Architecture, P.C. + JET

UNStudio + Architectural Design and Research Institute of Guangdong Province

MVRDV B.V. + Guangzhou Design Institute

ZDA-Zoboki Dezign & Architecture + ZDA-Workshop

Mecanoo International + Huasen Architectural & Engineering Designing Consultants

Rogers Stirk Harbour Architectural Design Consulting

Shenzhen Tanghua Architect & Associates

BIG Bjarke Ingels Group A/S + BIAD

Boeri Architecture Design Consulting

Kengo Kuma and Associates + Shenzhen University Institute of Architectural Design

 

Somogyi Krisztina

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk