építészet : környezet : innováció

Fekete-Fehér ház

Kádár-kockából is lehet izgalmas épületet csinálni. Ezt bizonyítja Földes László és Sónicz Péter terve is, amelyben a vidéki települések sorházát kontrasztként használták fel a bővítés során a kortárs toldalékhoz. 

A "fekete-fehér" ház Budaörs egyik legszebb részén, Kamaraerdőn található. A gyümölcs-, és fenyőfákkal övezett idilli kertvárosias környezet tökéletes helyszín egy négytagú család otthonának megteremtésére. Az ingatlan megvásárlásakor már tudni lehetett, hogy a telken álló ház alapterülete nem elégíti ki a megrendelők igényeit, viszont mindenképp szerették volna újrahasznosítani a régi épületet.

FF ház, Budaörs - tervezők: Földes László, Sónicz Péter - fotó: Sirokai Levente

Az 1970-es évek típustervei alapján készült 10x10-es kockaház bővítésénél alapvető cél volt az eredeti épület jellemzőinek megtartása, integrálása. A vezérelv nem a meglévő épület bővítése, hanem egy új, friss épületrésszel történő kiegészítése, összekapcsolása volt. A családi és a közösségi élet sajátságosan különböző tereit befogadó két épületrész kiegyensúlyozott kontrasztja a koncepciónk lényege. Régi-új, privát-közösségi, földszintes-kétszintes, nyeregtető-lapostető, “fekete-fehér”, zártság-nyitottság ellentétpárok jelzik a ház funkcióbeli tagolását a külsőben belsőben egyaránt. Kívül mindkét épületrész vakolt, azonban színükben eltérőek, a meglévő ház sötétszürke, míg az új fehér színt kapott. A régi és új épület kapcsolatát a két tömeg közé beékelődő üvegezett, könnyűszerkezetes bejárati szélfogó biztosítja.

FF ház, Budaörs - tervezők: Földes László, Sónicz Péter - fotó: Sirokai Levente

A garázsként és raktárként is funkcionáló szigeteletlen nyersbeton alépítményén nyugszik az új, fehér, fektetett hasáb, amelyben összefüggő térsorban a kül- és beltéri közösségi funkciók kaptak helyet. Miután belépünk, elsőként a konyha-étkező tere tárul fel, melytől csupán egy körbejárható faltestbe foglalt kandalló választja el a nappalit és az üvegfallal kapcsolódó fedett-nyitott verandát. Az épületrész belsejében térképző elemként jelennek meg a 60 cm vastag falak külső síkjára helyezett, szintmagas nyílászárók falfülkéi. A beépített bútorzat is ezekhez igazodik, vagy ezeket egészíti ki. A nyílászárók nagy része északi tájolású, illetve árnyékolt. Ezen felül a beltérben vászonrolókat is terveztünk, amelyek felhúzott állapotban a látszóbeton födémben kialakított nútban rejtőzködnek. Leengedve meggátolják a belátást, és derített fénnyel alakítják a teret. A faltestek-nyílások ritmusa, az egységes beton mennyezet és műgyanta padló, a külső és belső terek egy kubusba kényszerített szövete és a rendkívül tiszta anyaghasználat izgalmas térélményt hoz létre.

FF ház, Budaörs - tervezők: Földes László, Sónicz Péter - fotó: Sirokai Levente

A “kerti élet” fontos eleme a beton alaptömbből kiemelkedő kerti grill és környezete, amely a fedett-nyitott tér folytatásaként újabb átmenetet képez a kert és az épület között.

A régi épületben az intenzív hőszigetelés és a tetőcsere után a család privát cellás terei - a hálószobák és a vizesblokkok - kaptak helyet. A bejárati szélfogóból egy folyosóra érkezünk, erről nyílnak a különböző funkciójú helyiségek. A bejárat közelébe egy vendég WC és zuhanyzó került, ami a gyerekszobákat kiszolgáló fürdőszobaként is funkcionál. Továbbhaladva jutunk el a mosókonyha - szülői fürdő - gardrób - szülői háló térsorhoz. A gyerekszobák a ház keleti oldalán kaptak helyet. A belsőben itt melegebb, otthonosabb burkolatként tömörfa parkettát terveztünk, a csupán ablakokkal bevilágított helyiségek egy-egy családtag privát élettereként szolgálnak.

FF ház, Budaörs - tervezők: Földes László, Sónicz Péter - fotó: Sirokai Levente

Az épület belsejében mindkét részben az egyszerűségre és egységességre törekedtünk. A két épületrész közötti kontrasztot a tiszta anyaghasználat és színvilág oldja és fogja egységbe. A házban a kényelmes, belakható belső elosztásra és a funkcionálisan jól működő térkapcsolatokra helyeződik a hangsúly. A bútorok anyaghasználatának és megjelenésének megválasztásánál is az egyszerűség és a funkcionalitás volt a legfontosabb szempont: természetes tölgyfa és festett fehér felületek váltják egymást - a gyerekszobákban megjelenő kis játékosságot leszámítva - a ház egészében.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »