Nézőpontok/Vélemény

Felelősségünk tudatában

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Felelősségünk tudatában
Nézőpontok/Vélemény

Felelősségünk tudatában

2014.05.29. 10:58

Cikkinfó

Vélemények:
17

A győri építészképzés oktatóinak állásfoglalása a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának ügyében.

Eljött az a pillanat, amikor minden építésznek, kiváltképp a magyar építészoktatásban - legyen szó graduális vagy posztgraduális képzésről - részt vállaló, a következő építészgeneráció szemléletmódjáért felelősséggel tenni akaró építésznek, építész-közösségnek véleményt kell formálnia, majd hangosan és nyíltan kimondania. Fel kell vállalnunk, hogy megítéljünk egy olyan eljárást és a hozzá kapcsolódó "építészeti" tervet, melyek hosszú távú következményeivel számolni kell.

A győri építészképzés oktató közössége minden mozzanatában elítéli azt az eljárást, mely során a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjára kiírt látványpályázat győztes tervét (Malom - építészek: Getto Tamás, dr. Hutter Ákos) félresöpörve, annak tervezőin tájékoztatás és indoklás nélkül átlépve Szőcs Géza kormánybiztos saját bevallása szerint egy személyben úgy döntött, hogy a szakmai zsűri által már a pályázat bírálata során is többszörösen megkérdőjelezett, ennek ellenére második díjjal jutalmazott terv reprezentálja hazánkat, hazánk építészetét Milánóban. Egy ilyen eljárás már nem csak megkérdőjelezi a magyarországi pályázati rendszerek tisztaságát, hanem nyíltan felvállalja, demonstrálja azok kényszernek tartott, felesleges voltát és teljes körű befolyásolhatóságát!

A győri építészképzés oktató közössége minden szempontból vállalhatatlannak és értelmezhetetlennek tartja az Alakor névre keresztelt, jelen pillanatban a fent összegzett eljárás folyamán megvalósításra kiválasztott pavilont. Ha ez a 'valami' építészet, ha ez a 'valami' méltó arra, hogy Magyarországot, a magyar társadalmat, a magyar embereket és a magyar építészetet fél éven át a világ előtt képviselje, akkor amit mi mindannyian az építészetről gondoltunk és gondolunk, az teljes tévedés; akkor a munkánk a győri építészoktatás elmúlt tizenkét évben ugyancsak tévedés, mely során a hallgatókat félrevezettük; akkor a minket megelőző építészgenerációk sora mind tévedett.

A győri építészképzés oktató közössége minden szempontból kiáll a szakmai szempontok alapján kiválasztott győztes terv megvalósítása mellett és támogatja Gettó Tamás és dr. Hutter Ákos építészeket; valamint ezúton felszólítja a döntéshozókat jelen elhatározásuk visszavonására, mert az lejáratná Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt.

A győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének nevében:

Bodrossy Attila, Czigány Tamás, Cságoly Ferenc, Arnóth Lajos, Cseh András, Deák F. Tamás, Eke Zsolt, Ekler Dezső, Élő József, Farkas Vajk, Fodróczy József, Gábor Erika, Géczy Nóra, Golda János, Herdics Ágnes, Horváth Sándor, Horváth Tamás, Imre Krisztián, Jakab Csaba, Katona István, M. Fábián Edit, Müller Anikó, Nagy András, Németh Arnold, Németh Dávid, Németh Edina, Németh Géza, Pethő László, Petrovicz Attila, Radnóczi László, Román László, Simon Beatrix, Stein Júlia, Szaksz Vince, Tátrai Ádám, Tóth Györgyi, Tutervai Mátyás, Ujvári Zoltán

 

Győr, 2014. május 29.

 

Vélemények (17)
Zöldi Anna
2014.06.02.
00:25

http://revizoronline.com/hu/cikk/5052/a-milanoi-expo-tervezett-magyar-pavilonjarol/

Pákozdi Imre
2014.06.02.
06:11

@Zöldi Anna: Kedves Anna, olyan jó volna legalább a pofonegyszerű dolgokban egyetérteni. És egy-egy kiváló vagy feltűnően gyatra műalkotás kapcsán felcsillan ennek esélye. De a túlzás és a jelenség mögé zsúfolt másirányú érzelmek, a belevetített frusztrációk sajnos - mint itt is - meghiúsítják a valódi tanulságok tárgyilagos levonását. 

Írásának erre a kerek-perec igaztalan mondatára gondolok: "a támogatott kultúra nagy hányada szelektív szemét". Ez nem igaz. Manapság a kultúrának szinte minden ága támogatott, ezért elég felsorolni a kultúra ágait: könyvkiadásunk virágzik, méghozzá száz virág képében: változatos, érdekes, ezt láthattuk a legutóbbi könyvfesztiválon is. Színjátszásunk csúcsra jár. Ha nem is épp a Katona, de a Víg, a Nemzeti, a Pintér Béla Társulat, az Örkény, a Pinceszínház, Kaposvár és akkor röstellkedve nem sorolhatom fel a többi vidéki színházat, mert rég nem jártam ott. Zenei életünk sokszínű, legalább négy-öt világszínvonalú nagyzenekarunk, megszámlálhatatlan szólistánk és több kamara-formáció vendégművészekkel a világ minden tájáról, Budapesten két illusztris és több további helyszínen... Az Opera és az Erkel úgy szárnyal, mint talán soha a mi életünkben (hatvan körüli vagyok). Ókovács Szilveszter a kulturális káderpolitika telitalálatainak egyike volt. A film még sápadt a veszteségektől, de épp most nyert Mundruczó Kornél Cannesban a kísérleti film kategóriában. A táncművészet csak a fővároson belül legalább három fontos játszóhelyen (a Nemzeti Táncszínházban, a Trafóban és a MU Színházban) tízesével szerepelteti és hozza felszínre a tehetséges alakulatokat. És igen, az építőművészet és a képzőművészet helyzete problémás: itt igaz a diagnózisa. A kormány itt ui. túllép a mecénás szerepkörén és beavatkozik. Legalábbis olyan hivatalnokokat állít felelős döntéshozói posztokra, akik inkább vezérlői, mintsem segítői, támogatói a területüknek. Fekete György, Baán László, Szőcs Géza túlzó fokon nyomják rá saját értékítéletük bélyegét a rájuk bízott művészeti ágakra.

Én csak egy dologért fohászkodom ebben a Milánói Pavilon-botrányban. Hogy a Kamara nehogy abba a hibába essen, hogy elítéli az alkotókat. A hangulat, amit Kalmár László hozzászólásai alapoztak meg, ugyanis (alkotás- és eljárás-ellenes mellett) alkotó-ellenessé fordult, ami egyszerűen etikai nonszensz. Mert Ertsey és társa tervezett valamit, ami kiverte a biztosítékot és szerintem is joggal, a véleményemet annak idején megírtam: de hogy a megrendelő döntéséért őket tegyék felelőssé és hivatalosan meghurcolják őket, nahát, az volna csak az igazi botrány.

adamtatrai
2014.06.02.
08:01

@Pákozdi Imre: Kedves Pákozdi Imre!

Igaza van, a kultúra sok ágazata fejlődik, virágzik és viszi jó hírünket külföldre is. De úgy gondolom bármely sok a pozitívum, az nem legitimizálhat egy ekkora tévedést. És tudom, tudom, nem ezt mondta, sőt, de sajnos eljön az a pillanat, mikor az ember úgy érzi, már foggal-körömmel kell küzdenie azért, amiben hisz.

Épp ezért nem értem csitító szándékát. Egy ilyen brutális szörnyszülött, valamint azaz eljárás, ahogyan ez kerülhetett az első díjas terv helyébe, sehogyan sem megbocsátható. A kérdés csak az, mit is lehetne tenni?

Természetesen meg lehet keresni Szőcs Géza Kormánybiztos Urat, ahogy elméletileg a MÉK-MÉSZ duó meg is tette, de egy olyan embernek, aki ilyen döntést tudott hozni, nem hiszem, hogy sok álmatlan éjszakát fog okozni megannyi kérő, elmarasztaló, tiltakozó, könyörgő levél. 

Lehetne próbálkozni, hogy átugorva az előbb említett urat, valamely felsőbb vezetéshez fohászkodjon az ember, de ezt jelen rendszerünk lehetetlenné teszi. Bármely, a minisztériumokhoz, miniszterekhez írt levelek sablonválaszokkal pattannak le már az előszobák faláról.

Aztán lehetne akár tüntetést is szervezni, na de az nem szokott bejönni ...

És akkor, akkor sajnos nem sok minden jöhet szóba, mint a kényszerjátszma? Olyan összefogást generálni, mely nyomást gyakorolhat a Kamarára, mely nyomást gyakorolhatna a tervezőkre??? Tudom, fájdalmas lenne ... Persze, lehetne az is, hogy az Alakor alkotói látva a pályázati rendszert, az abban első díjas tervet, azok tervezőit semmibe vevő kormányzati döntést, önszántukból visszalépnek, mondván nem igazságos körülmények között jutottak a megbízatáshoz. És abban a pillanatban egészen más lenne a dolgok állása.

De mindez csak egy újabb fórumos hozzászólás, amivel mindenki tudja, nem jutunk messzire.

Üdvözlettel, Tátrai Ádám építész - Győr

Pákozdi Imre
2014.06.02.
09:17

@adamtatrai: Nem csitítok, hanem vadhajtásokat nyesegetek - legalábbis szándékom szerint. Az Önök, "Felelősségünk tudatában" c. nyilatkozatával egyetérve, amely nyilatkozat szerintem hajszálpontosan fogalmaz.

Kiderül belőle ugyanis, hogy a megépíttetésről szóló döntés és az ehhez kapcsolódó, minősíthetetlen eljárás tette igazán aktuálissá a terv (az Alakor) megítélését. De hangsúlyozom: ez sem legitimálhatja az alkotók elleni hajszát, akiknek minden valószínűség szerint semmi közük sincs ahhoz, hogy az ő művüket szándékoznak megépíteni. Legalábbis azon túl, hogy olyanra tervezték a művüket, amilyen :-).

Pákozdi Imre
2014.06.01.
19:02

A vélemények változatossága gyönyörködtet, vagyis... néha inkább lehangol. Kérem, nézzék meg a mandiner.hu némely hozzászólójának véleményét: http://mandiner.hu/cikk/20140601_gyori_epiteszek_felelossegunk_tudataban  Legfőbb bajuk az ALAKOR-ral, hogy menórához hasonlít. 

Pomsár András
2014.06.01.
08:40

Teljes mértékig egyetértek a győri kollégákkal; ezúton csatlakozom véleményükhöz. Az eljárás egyébként a sevillai pavilonnal kezdődött (ami legalább vállalható épület volt), és azóta számos alkalommal ismétlődött. Nem tűrhetjük, hogy napi gyakorlatttá váljon.

Pomsár András építész

nsdr
2014.05.30.
08:41

Gratulálok a győri építészeknek, szeretnék csatlakozni.

Várom, hogy a többi építészkar is állást foglajon,  ugyanerre kérem a Magyar Építész Kamarát és a Megyei Építész Kamarákat is.

Nagy Sándor építész (Kaposvár)

k_i_m_g_a
2014.05.30.
09:40

@nsdr: Tisztelt Tanár Urak!

Köszönjük! 

Ugyanezt várnám a BME építészkartól, nem erre neveltek minket!

Ne legyen mindenki eladó!

Szabó Kinga

 

 

wittingerzoltan
2014.05.29.
17:26

Számomra érthetetlen, a második terv hogy lehetett második.

Úgy gondolom, a többek közt Magyar Építész Kamara által delegált zsűrit, annak tagjait is súlyos felelősség terheli abban, hogy ezt a tervet esetleges belső értékei mellett és ellenére pontozásra alkalmasnak ítélték.

Onnan kezdve, hogy a zsűri építész tagjai voksot tettek mellé, elhitették a szakmán kívüli, esetlegesen építészetileg teljes mértékben műveletlen és netalán ízléstelen tagokkal, hogy vannak ennek a tervnek olyan értékei, amelyek megvételre alkalmasnak avanzsálták.

Örülnék, ha nyilvánosság elé állnának azok a személyek, akik most Szőcs Gézával elhitették, hogy az eredetileg nyertes mű megvalósíthatatlan, amiért is felvállalva a személyes felelősségét a második helyezett -bármelyik is legyen az- terv megvalósítása mellett döntött.

koxi
2014.05.29.
17:05

Ez a terv olyan,mint a szakállas nő volt az Eurovizioban.Taszító.Ezért lehet ,a közönség "zabálni fogja" . Kováts András

Zöldi Anna
2014.05.29.
18:06

@koxi: ahhoz, hogy ebből tervből ház legyen, építészek kellenek. a szakma egyetért abban, hogy ez a terv válalhatatlan. mi tartja vissza a kamarát attól, h egyértelműn kijelentse aki ehhez a nevét adja, azt kizárja?

ha nem teszi - bármilyen okból - az ő felelőssége. van már egy nemzeti színházunk, ne legyenek illúzióink. de siklós mária mégsem ertsey attila.

ahhoz, hogy az építészek körén túl jusson és hasson a tiltakozás híre és súlya, szintén szakmai szervezti támogatottság kell. a sajtó kevés. én megírtam a cikkemet,  vasárnap megjelenik, hétfőre elfelejtik. jó cikk pedig:), ajánlom, revizoronline.com.

az ügyet pedig valóban ki kell emelni az építészet belügyei közül, és világosan artikulálni, hogy ez nem az építészek szokásos túlreagálása. a mész elnöke kultúrbotránynak nevezte - az is, az egész magyar kultúra szégyene. ezt hivatalosan, formálisan kellene deklarálni minden szakmai szervezetnek és intézménynek.

egyébként rég nem gyakorlom a szakmát, de valahogy az az érzésem, ezt a házat meg se lehet építeni. legalábbis komoly építészeti bravúr lesz, ha sikerül. a tervező kitüntetést kap - na akkor lehet végképp becsukni a kaput.

nyílt levelekben sajnos nem hiszek, de egyet nagyon várok: kedves attila, mi erről az egészről a véleményed? vállalod? megtagadod? folytatod?

és még sokaknak meg kellene szólalniuk.

szócs géza pl ma interjút adott a klubrádiban, nagyon büszke magára. biztos vagyok benne, hogy ő tényleg nem érti az egész hisztit.

a példamutató levél egy passzusát kifogásolom: ha ez ház, akkor mi nem vagyunk építészek. nincs ha. ez nem ház. pont. mi pedig építészek vagyunk, és tiltakozunk, felelősségünk teljes tudatában. pont. nincs tagság és kamara, építészek vannak, akik hetente találkoznak a fuga alagsori folysólyán. nem elég ezentúl kínban elfordítani a fejünket.

za

 

 

Pomsár András
2014.06.01.
08:34

@Zöldi Anna: Anna, emlékezetem szerint ezt a kört már lefutották a Nemzeti Színháznál; a Kamara simán pert vesztett.

Pomsár András

egy-fo-epitesz
2014.05.29.
14:44

tisztelet a győrieknek !

nagyon szurkolok

hogy ez az ország szégyene megbukjon és ne legyen a sevillai akciónál, a nemzeti giccs színháznál stb is sokkal károsabb gagyiból semmi...

cicu22
2014.05.29.
14:31

Büszke vagyok a győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének oktatóira.

Nagyon várom a BME Építészmérnöki Karának, a MOME Építészeti Intézetének, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának, a Soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem Építőművész szakának, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának, valamint a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Szakának, oktatóinak ilyen kiállását.

Szerintem a hallgatók is.

KL

www.kzepitesziroda.hu
2014.05.29.
12:50

Maximálisan támogatom, egyetértek és ezennel csatlakozom a győri építészképzés oktatóinak állásfoglalásához!

Kovács Zoltán

adam899
2014.05.29.
12:05

Kedves Szerkesztők!

Ezt a levelet (és még sok más hozzászólást a témával kapcsolatban) el kellene juttatni olyan sajtóorgánumhoz is, ahol nem csak olyanok olvassák, akik teljes mértékben egyetértenek a levél tartalmával. Jusson el azokhoz a széles tömeghez is, akik valamilyen érthetetlen okokból, a szakmai álláspontokat nem ismerve, támogatják a készülő borzalmat. De mindenek előtt jusson el minden szakmán kívüli magyar emberhez azért, hogy megismerhessék a józan gondolkodású magyar építészek álláspontját.

Balog Ádám

EFAndi
2014.05.29.
12:49

@adam899: Kedves Ádám!

Szerencsére a levél írói is készültek, így több médiumhoz is eljuttatták írásukat. Mi is közöltük, a facebook oldalunkon is megosztottuk, reméljük ezzel már sokat segítünk.

 

A szerk

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.