Design/Formatervezés

GranitiFiandre Active Architecture Award – bemutatjuk a díjazottakat (3.)

1/19

maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella

maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
1/19

maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella

GranitiFiandre Active Architecture Award – bemutatjuk a díjazottakat (3.)
Design/Formatervezés

GranitiFiandre Active Architecture Award – bemutatjuk a díjazottakat (3.)

2012.09.12. 09:11

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Federico Pella, Anna Pascucci

Minisorozatunk harmadik részében a GranitiFiandre Active Architecture pályázatán a Client kategóriában I. díjat nyert, Concorezzo városába tervezett „maTTrix” vegyes funkciójú épületegyüttes projektjét (tervező: Federico Pella) és a milánói Piero Rotta diákszálló LEED-előírások szerint végzett energiahatékony felújítását mutatjuk be (tervező: Anna Pascucci).

maTTrix – kereskedelmi-szolgáltató központ, köztér és városi park

A Fiandre Active Architecture Award pályázatán a Client kategóriában 1. díjat nyert a Concorezzo városába tervezett, Federico Pella (Sering Srl) nevéhez fűződő többfunkciós együttes. A maTTrix épületcsoportja magán- és közcélú szolgáltatásokat fog nyújtani, valamint irodai és kereskedlmi központként fog működni a jövőben. Az építészeti formálás kialakulása a terület két tulajdonosához köthető, akik az épületeket saját identitással, de a fejlesztési területen belül egységes koncepció mentén kívánták megfogalmazni – építészeti minőség, emblematikus megjelenés és feltárulás tekintetében egyaránt. A nagy léptékű fejlesztés során kereskedelmi, irodai, vendéglátási és szabadidős funkciókat alakítanak ki, az épülettömbök között pedig köztér és városi park létesül, mintegy 18.000 m2-en.

 

maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
1/19
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella

maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
2/19
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella

maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
3/19
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella

 

 

A projekt teljes beépített térfogata 30.000 m3; az elhelyezkedés, a jelképszerű megjelenés és a funkcionális igények kielégítése végett az épületek vertikális hangsúlyt kaptak – legmagasabb pontjuk 60 méter lesz. A különböző funkciókat úgy helyezik el a két épületben, hogy azok a megfelelkő mértékben el is különüljenek, de össze is olvadjanak egymással: míg a Bertolazzi torony (Bertolazzi Tower, TB) kereskedelmi-szabadidős-irodai szerepet kap, a Redaelli torony (Redaelli Tower, TR) célja a kereskedelem és a vendéglátás lesz. A koncepció alapját a mátrix és a zöld belső udvar képezi, amely élő, nyüzsgő keretet ad az épületeknek. A tömegeket beborító textúrák hangsúlyozzák a tornyok jelenlétét és bárhonnan – kívülről és belülről egyaránt – felismerhetővé teszik őket. A 300x30 cm-es burkolati mátrixból kiindulva a tervezők olyan mintázatot hoztak létre, amely az észak-keleti irányba néző függönyfalak, valamint a déli tájolású, árnyékolókkal és teraszokkal ellátottfelületek számára egyaránt egységes megjelenést tesz lehetővé; az erre való törekvés a projekt egyik alapeleme volt. Nem véletlen, hogy a két magasépület eltérő szerkesztésű: a Bertolazzi torony íves, könnyed megjelenésű, lépcsőzetesen előreugró-visszahúzott szintekkel, míg a Redaelli torony lineáris, racionális és szikár szerkesztésű.

 

maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
4/19
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella

maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
5/19
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella

maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella
6/19
maTTrix épületcsoport - tervező: Federico Pella

 

 

Az épületegyüttes szíve a belső udvar, amely a két eltérő formájú, földszinti kereskedelmi szint központja is egyben. Az alkalmazott technológiák színvonala, a nagyfokú funkcionális rugalmasság, a kivitelezés gyorsasága és az előregyártás egyaránt kulcsfontosságú tényezők, így a vízszintes és függőleges szerkezeti elemeket egyaránt száraz technológiával építik össze. A fal- és  padlófelületeken alkalmazott Active burkolatok (mintegy 13.130 m2-en) a projekt innovatív oldalát hangsúlyozzák és azt példázzák, hogy a külső homlokzatok tisztasága, az árnyékolók és a külső-belső burkolatok kifejezhetik a költségek és az idő optimalizálását, s emellett jó minőséget is biztosítanak a különböző téri környezetekhez.

A Pierro Rotta diákszálló energiahatékony felújítása

A Fiandre Active Architecture Award pályázatán a Client kategóriában dicséretben részesült  a milánói Piero Rotta diákszálló felújítása, amely Anna Pascucci tervei alapján valósult meg. A projekt mintapéldája annak, hogyan alakítható át egy 1960-ban átadott, Righini által tervezett épület egy modern, rendeltetését korszerűen ellátó intézménnyé, amely a kispénzű turistáknak is szállást nyújt, viszont innovatív és minőségi anyaghasználattal pedig a nemzetközi szabályozások és irányelvek szintjét is eléri.

 

Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
7/19
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci

Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
8/19
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci

Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
9/19
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci

 

 

Az épületet teljes egészében az ökologikus gondolkodás, a fenntarthatóság elvei mentén újították fel; kiemelt cél volt a szolgáltatások, a higinéniai feltételek és a vizesblokkok állapotának javítása, a működés költségeinek racionalizálása, továbbá a LEED-minősítés elérése. A projekt négy fázisban valósult meg, az első ütem munkálatai alatt a ház folyamatosan működött. Új tetőszerkezet készült és teljesen felújították a 3. szintet, ahol 24 vendégszobát alakítottak ki. A felújítás az alábbiakat foglalta magában:

- a munkát a LEED-minősítés előírásaival összhangban végezték;

- a tetőt hőszigetelő és fényvisszaverő héjazattal látták el, a hősziget-hatás kialakulásának megakadályozása érdekében;

- automatikus CO2-szint érzékelővel látták el a szobákat, ezáltal a levegő tisztábbá vált;

- elektronikusan szabályozható, sugárzó padlófűtés-paneleket építettek be;

- ökológiailag fenntartható, alacsony beépített energiatartalmú anyagokat használtak;

- a külső és belső falszerkezeteket megfelelő hő- és hangszigeteléssel látták el;

- a padlókat LEED-minősítésnek megfelelő kerámiával burkolták, amelyek döntően újrahasznosított anyagokat tartalmaznak;

- a fürdőszobák falaira ökoaktív kerámiák kerültek, amelyek a titán-dioxid bevonat révén öntisztulóak és semlegesítik a levegőben előforduló szennyezőanyagokat;

- a vízfogyasztást porlasztókkal és időzített működésű csaptelepekkel csökkentették;  

- az áramfogyasztást LED-es fényforrásokkal és mozgásérzékelők beépítésével csökkentették.

 

Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
10/19
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci

Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
11/19
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci

Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
12/19
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci

Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
13/19
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci

Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
14/19
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci

Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
15/19
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci

Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
16/19
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci

Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
17/19
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci

Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci
18/19
Pierro Rotta diákszálló felújítása - tervező: Anna Pascucci

 

 

A közlekedők, szobák és fürdők padlóját 30x60 cm-es Anthracite Ground lapokkal burkolták. A szobákban a padlóburkolatot a külső falakkal párhuzamosan, míg a közlekedőkben arra merőlegesen rakták. A munkát több csoport végezte egy időben, így jelentősen csökkent a kivitelezés ideje. A fürdőszobák falaira 60x30 cm-es Silver Ground Active lapok kerültek. Az ükoaktív kerámiák alkalmazása jelentős mértékben csökkenti a szobák levegőjében a baktériumok mennyiségét, ezáltal növeli a lakókomfortot. Az Active burkolatok semelgesítik a szennyeződéseket, ezáltal a felületek tisztán tartásához kevesebb mosószer szükséges, emellett a baktériumok eltávolításához szükséges, korábbi kellemetlen szaghatás is jelentősen csökken. A Fiandre kerámiák használata erősíti a projekt ökologikus és innovatív szerepét.

fordította: Garai Péter

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk