építészet : környezet : innováció

GranitiFiandre Active Architecture Award – bemutatjuk a díjazottakat (1.)

Korábban már hírt adtunk róla, hogy 2012 tavaszán adták át a GranitiFiandre Active Architecture pályázat elismeréseit. Sorozatunk első részében a kategória egyik megosztott első díjasát, a Luca Rossi, Riccardo Sandias és Matteo Spatini nevéhez fűződő bolognai magasház energiahatékony felújításának koncepcióját, a dicséretben részesültek közül pedig Edoardo Milesi „Forum Collemassari” konferenciaközpont-projektjét, valamint Guido Dell'Acqua egészségügyi központ tervét mutatjuk be.

Korábban már hírt adtunk róla, hogy 2012 tavaszán adták át a GranitiFiandre Active Architecture pályázat elismeréseit. Sorozatunk első részében a kategória egyik megosztott első díjasát, az rsa+ stúdió bolognai magasház energiahatékony felújításának koncepcióját, a dicséretben részesültek közül pedig Edoardo Milesi „Forum Collemassari” konferenciaközpont-projektjét, valamint Guido Dell'Acqua egészségügyi központ tervét mutatjuk be.

Ecoswitch – bolognai magasház ökoaktív felújtása

 

Ecoswitch – bolognai magasház ökoaktív felújtása - tervezők: Luca Rossi, Riccardo Sandias, Matteo Spatini
Ecoswitch – bolognai magasház ökoaktív felújtása - tervezők: Luca Rossi, Riccardo Sandias, Matteo Spatini
Ecoswitch – bolognai magasház ökoaktív felújtása - tervezők: Luca Rossi, Riccardo Sandias, Matteo Spatini
 

 

Az Active Architecture Award pályázat egyik első díjas projektje, az Ecoswitch az rsa+ stúdió építészeinek – Luca Rossi, Riccardo Sandias, Matteo Spatini – nevéhez fűződik, akik tervükkel  a növekvő nagyváros demográfiai problémáira próbáltak választ adni.    

Manapság a szociális célú lakásépítési projektek mindegyike a megszokott határokat feszegeti: a lakáspolitika átértékelésre szorul, hiszen számos olyan új megközelítést kell magába fogadnia, amelyek szakítanak a merev sémákkal és régi, vagy leromlott épületek felújítását irányozzák elő. Ezért a meglévő lakásállomány „újratervezéséről” is beszélhetünk, amely a városok megújulásának motorjává válhat, lehetővé téve az embereknek, hogy modern városrészekben élhessenek - lakókörnyezet, egészség, fenntarthatóság és energiahatékonyság szempontjából egyaránt magas színvonalon. A városfejlesztés az épületek külső burkán irányzott elő beavatkozásokat, függönyfalak segítségével: új, ökológiailag aktív határolószerkezet készült, amely megköti a levegő szennyeződéseit, rugalmasan alakítható és moduláris rendszerű, amely új kompozíciós vagy funkcionális elemek beillesztését, ezáltal a homlokzat újragondolását is lehetővé teszi, a lakóegységekbe történő közvetlen beavatkozás nélkül. A tervezők Quarzite Avana Extreme Active lapokat alkalmaztak, 15x15 és 75x150 cm-es méretek között, mintegy 3900 m2 felületen.

Az épületburok építészeti és energetikai újraértelmezése, műszaki kialakítása és az időtálló anyagok használata együttesen a városok ingatlanvagyonának jövőbeli felértékelődését hordozza magában. A csökkenő ökológiai lábnyom, a megújuló energiaforrások felhasználása, valamint a légköri szennyeződések csökkentése a városok jövőbeli élhetőségét határozza meg.

Forum Collemassari – kulturális központ, fenyőfák ölelésében

 

Forum Collemassari – kulturális központ, fenyőfák ölelésében, tervező: Edoardo Milesi
Forum Collemassari – kulturális központ, fenyőfák ölelésében, tervező: Edoardo Milesi
Forum Collemassari – kulturális központ, fenyőfák ölelésében, tervező: Edoardo Milesi
 

 

Az Active Architecture pályázatán dicséretben részesített, Cinigiano településre készült konferenciaközpont terve Edoardo Milesi (ARCHOS srl) nevéhez fűződik. Az épület elhelyezését a helyszínen megmaradt idős fenyőfákhoz igazították, amelyek a környező táj megjelenésében kiemelt szerepet játszanak. A szigorú szimmetriára épülő együttes formáját az aranymetszés ihlette; az összhatás a szemlélő nézőpontjának megfelelően változik.

A tervezés során kiemelt figyelmet fordítottak az arányokra, a tömeg és a magasság közötti viszonyokra, valamint az épület és a meglévő magas fák arányára. A fenyők, a környező olajfaligetek és a szántóföldek látványa adta a koncepció kiindulópontját, miszerint az új kulturális központnak a dombhoz és a tájhoz kell tartoznia. A színhasználat is ezt a természetes megjelenést erősíti és lehetővé teszi, hogy az alkalmazott anyagok a természetes oxidáció révén együtt öregedjenek az épülettel - minimális karbantartás mellett. A tervezők Taxos Extreme Active és NewGround White Active lapokat alkalmaztak, 60x30 és 150x75 cm-es méretek között, mintegy 1670 m2 felületen.

A színház formája a félkör alakú színpaddal a klasszikus görög és római építészet kánonjához alkalmazkodik. A tervezett formák, anyagok és a geometria lehetővé teszik, hogy a zene erősítés nélkül, bárhol hallható legyen. A légkezelő rendszer is hasonló módon, biodinamikus elven működik, a friss levegő a földalatti csatornákon jut be a térbe és a csonkagúla formájú tetőszerkezet felé áramlik.

A rendezvényteremből pazar kilátás nyílik a Monte Amiata felé; az egyetlen középső alátámasztásnak köszönhetően a homlokzatok teljes üvegezést kaphattak. Az előrenyúló külső tető kontúrján belüli két méteres sávba mozgatható, természetes módon oxidálódó, cédrus árnyékoló táblák kerültek, amelyek zárt állapotban teljesen elsötétítik a belső teret. A többfunkciós előcsarnok alaprajza az aranymetszés arányait követi; a mennyezet területének 2/3-át felülvilágító kürtőkkel perforált lapostető, 1/3-át pedig a két végen elhelyezett, aszimmetrikus csonkagúla alakú tető borítja.

Új radiológiai központ – minőségi uniformitás

 

Új radiológiai központ, tervező: Guido DellAcqua
Új radiológiai központ, tervező: Guido DellAcqua
Új radiológiai központ, tervező: Guido DellAcqua
 

 

Az Active Architecture pályázatán dicséretben részesített, Osio Sotto településre készült egészségügyi központ terve Guido Dell'Acqua (Studio di Architettura) nevéhez fűződik. A projekt a helybeli kórház kapacitásának bővítése és műszaki fejlesztése céljából készült. A tervezés során egészségügyi (könnyen megközelíthatő helyiségek), technológiai (ionizáló sugárzásnak ellenálló falak), valamint logisztikai és esztétikai igényeket egyaránt teljesíteni kellett.

Az összetett követelményrendszer egy részben föld alá rejtett, vasbeton szerkezetű épületet eredményezett, különböző magasságú részekkel, de mindenhol azonos homlokzatburkolattal. Az uniformitásnak ezt az igényét kiválóan kielégítették a szerelt, rejtett rögzítésű, 150x75 cm méretű Calacatta Gold Extreme Active kerámialapok. A választott anyag a megbízók igényeinek is megfelel, minőségét hosszú időn át megőrzi, aktívan csökkentve az ártalmas légköri szennyező anyagok mennyiségét.

fordította: Garai Péter

 

vélemény írásához jelentkezzen be »