építészet : környezet : innováció

Grund Canyon: magyar siker a 17. CAA nemzetközi építészeti pályázaton

Megosztott III. helyezett (200 + 200 £ bónusz a csapatmunka teljesítményét elismerve)
tervezők: Baumann Gergely, Cselovszki Attila, Palyik Zoltán, Pottyondy Bence, Somogyi Gábor - Szent István Egyetem, III. évfolyam (Magyarország). Pályaművük: Grund Canyon Pest bevárosában

A 17. CAA (Commonwealth Association of Architects) nemzetközi tervpályázat témája 2006-ban egy sportközpont terveinek megálmodása volt, melyet speciálisan egy elmaradott, esetleg lepusztult, hátrányos helyzetű területbe kellett megtervezni, elhelyezni a fenntarthatóság elveinek követésével.

A verseny 46 ország 289 fiatal tervezőjét mozgatta meg, így a résztvevő csapatok száma elérte a 165-öt. A hatalmas érdeklődés oka az is volt, hogy ekkor hirdették meg elsőként világversenyként a pályázatot, s vehetett rajta így részt bármennyi építészhallgató, így magyarok is. 2007. március végén Dakarban (Bangladesben) gyűlt össze a zsűri, s bírálta el a beérkezett munkákat.
A pályázat feltételei között volt, hogy a csapatoknak helyi kulturális, földrajzi és gazdasági adottságoknak megfelelően kell sportcentrumot tervezniük, mely nem egy sajátos sportlehetőségeket összemixelő központként, mégis a helyi adottságoknak megfelelő aktív pihenést kiszolgáló komplexumot kell megálmodni.

A zsűri összefoglaló értékelése

A zsűri elé rendkívül változatos ötletek, megoldások kerültek, melyek azt bogozgatták, hogy miként lehet a szegényebb vidéki településeket, városrészeket kisebb beavatkozásokkal is beemelni, visszaterelni a fejlett világ dinamikusan haladó életébe.
Különösen hatásos, lenyűgöző válaszok születtek a fenntarthatósági követelménynek és a természet közeliség elvének megfelelve.
Visszagondolva a pályázati kiírásban megfogalmazott feltételekre, a zsűri nem határozott meg rendkívül sarkalatos megkötéseket a tervezéssel kapcsolatban, végül úgy tűnt, a nyertes benyújtott munkák mind alkalmasak lennének a szükséges anyagi és egyéb feltételek megteremtésével kivitelezni terveiket ezekben az elmaradott környezetekben is, mely a kiírás lényegi pontja volt.
Bár a zsűri sokrétűen elemzési folyamaton vitte át a munkákat, a döntés aztán minden esetben egyhangú volt.

Díjazottak:

  • I. helyezett (2000 £)

Matthew Anthony (Franciaország)
6th Year, Victoria University of Wellington, New Zealand
Village centre, Santa Caterina Palopa, Guatemala.

  • II. helyezett (800 £)

Kim, Rock Young, (Shin Dong-Han)
Senior year, Inha University , South Korea
Local centres, Sibjeong Dong Bupyung Gu, Incheon , Korea

  • Megosztott III. helyezett (200 £)

Ryan Goldring
(2nd Year, University of the Witwatersrand, South Africa )
Local centre, Alexandria Settlement, Sandton, Johannesburg

  • Megosztott III. helyezett (200 + 200 £ bónusz a csapatmunka teljesítményét elismerve )

Baumann Gergely, Cselovszki Attila, Palyik Zoltán, Pottyondy Bence, Somogyi Gábor
Szent István Egyetem,  III. évfolyam (Magyarország)
"Grund Kanyon Pest bevárosában"

 

a helyszín
A budapesti régi zsidónegyed egyike a legnagyobb és legteljesebb zsidónegyedének Európában, mely nagymértékben lerombolt, lepusztult állapotban van jelenleg.
A terület áttekintése során érezhető, hogy számos részletét a negyednek le kellene bontani, de a tervezőcsapat véleménye szerint amennyire csak lehetséges megtartható, megőrizhető a régi városnegyed formája, alapjai.
A házhelyen burkolat és tető nélküli, megrongálódott termálfürdő áll, melynek alsó szintjén autóparkoló üzemel jelenleg.
A koncepció szerint a fürdő újra magas színvonalon üzemképessé válhat, a jelenlegi parkoló területen pedig foci- és kosárlabda pályák alakíthatók ki.
Mindez a sportközpont, számításaink szerint kellő jövedelmet, pénzt biztosítana a tulajdonosnak, a jelenlegi parkolóhoz hasonlóan. (a tervek szerint az ún. "garázsfalon" kétszer annyi autó is elférne szervezett sorokban, mint a mostani területen)
A közfürdő ötlete további ismertséget biztosítana Budapestnek, s a már meglévő hagyományokat vihetné tovább termálvizű uszodájával.
Az épület alsó szintjén megoldható az öltözők és mosdók elhelyezése. Ezek felé kiállítóteret, kávézót, közösségi csarnokot alakíthatnánk ki előre gyártott elemekből ("dobozokból"), melyek idomulnának az épület régi elemeihez, a szomszédos épületek anyagához.
A zsűri kiemelte a projektben jelzett helyválasztás nagyszerűségét, azt, hogy a csapat azon kevesek közé tartozott, akik mertek a belváros elmaradottabb részeihez nyúlni.
Kifogásként az fogalmazódott meg a zsűri részéről, miszerint az előre gyártott elemek alkalmazása nem feltétlenül lenne megvalósítható egy védettségben lévő kerület épületeinek átalakítása során.
A zsűri mégis egyhangúlag díjazásban részesítette a pályaművet, s külön bónuszt ajánlott az érezhetően kiforrott csapatmunka elismerésére.

 

alaprajz
 

 

 

 

  • Díjazás első, vagy másodéves hallgatónak (200 £)

Justin Ray Otten,
2nd Year, University of Witwatersrand , South Africa
Local centre, Alexandria Settlement, Sandton, Johannesburg

vélemény írásához jelentkezzen be »