építészet : környezet : innováció

Gyakorlati Képzési Központ tanulmányterve, Paks

Sulyok Balázs, Kajári J. Tamás és Héjjas Dorottya pályaműve 

Paksi Atomerűmű Rt. Energetikai Szakközépiskola - Gyakorlati Képzési Központ tanulmányterve

Építész: Sulyok Balázs, Kajári J. Tamás és Héjjas Dorottya - A2 Építész Iroda Bt., Szekszárd






Műleírás

Előzmény
A Energetikai Szakképző Intézet Pakson, a meglévő területhez kapcsolva egy Gyakorlati Képzési Központot kíván létesíteni. Az épület iskola jellegű középület, de részben ipari funkciójú is a műhelyekre tekintettel.
Mindez a városi lakókörnyezetbe ágyazottan, és egy majdani forgalmi kereszteződés csomópontja mentén jönne létre.

Helyszíni adottságok
Rendezett udvar és egységes épületegyüttes található az intézmény területén. Az épületek egy adott építészeti korszak stílusjegyeit viselik, de megjelenésük, egyszerűbb tömegeik, valamint a használt anyagok (pl. nyersbeton kéregpanel) építészetileg is időtállóak. A tervezési területen egy kissé elhanyagolt sportpálya, és egy elbontható régi lakóház található.
A telek szintje kb. 2,0-2,5 m-t lejt É-D irányban. A K-i szomszédos telken bölcsőde működik a telekhatár menti gyalogos tengellyel, a tervezési területtel szemben - a tervezett csomópont másik oldalán - földszintes lakóépületek találhatók. Jó külső közúti és gyalogos kapcsolatok, belső park, sétány felőli megközelíthetőség és a teljes közművezettség biztosított.

Koncepció
Főbb tervezési szempontok az alábbiak voltak:
- az épület megjelenésében iskola jellegű legyen, kedvező megvilágítással,  benapozással;
- egyforma értékű gyalogos és gépkocsi kapcsolat legyen a belső udvar felé, és az utcai megközelítés számára;
- mind a város, mind az ESZI udvar felé rendezett homlokzattal és parkkal kapcsolódjon;
- jöjjön létre egy külső tér, mely „műhely udvarként” is funkcionálhat, de ennek látványa mind a bölcsődétől, mind a sportcsarnok felől takart legyen.

Telepítés, helyszínrajzi kialakítás
A megépítendő útkereszteződés terve – a településrendezési tervvel összhangban – jelentős területet vesz el az ESZI tulajdonában lévő 3322. hrsz.-ú telkéből, ezért a korábbi zárt illetve sarokpozíció, jelentősen gyengül. A másik oldalon a bölcsöde épülete, illetve a kerítés menti bejárat és fasor miatt célszerű volt a tényleges épületekkel egy nagyobb távolságtartást biztosítani. A tornacsarnok nagyobb épület tömege felé egy jelentősebb, térfal szerű lezárást adtunk. A fentiek alapján, a szükséges oldal és előkertek elhagyása után  a telekre és terepre illeszkedő tervezett épület szárnyai ívesen kapcsolódnak fél szint eltolással, önállóan kétszintesek,  a bevezető úttal együttesen egy belső udvart alakít ki.

Alaprajzi kialakítás
A műhely és oktatási helyiségeket két épületszárnyba, egymástól félszint eltolással alakítottuk ki. Egyedül a laborszint került emeletre, a többi műhelyszint az anyagmozgatás miatt a földszintre került, udvari kapcsolattal rendelkezik. Részben alagsorba kerültek a gépészeti helyiségek, illetve a szárny tetőtéri szintjére az öltözők.
ÉNY-i íves szárny: külső folyosós, kétszintes, részben alápincézett. Az ÉK-i előcsarnok részében galériás, a portán kívül  vizesblokkok, és gondnoki kapcsolódik hozzá. Földszintjén a 80 m2-es lakatos és hegesztő műhelyek sorakoznak, a végén a technológiai kompresszor és porleválasztó helyiséggel. A műhelyek a belső udvar felé megnyílnak.
Az emeleten 20 fős öltözők, zuhanyzók sorakoznak (1 db leányok, 4 db fiúk részére), a DNY-i végen a tanári szoba, étkező és a dolgozói öltöző blokk van.
DNY-i szárny: a másik épületszárnytól fél szinttel eltolva a földszinten műhelyek, az emeleten laborok vannak. A Ny-i sarok mindkét szintjén női, férfi mosdók és takarító helyiség  található.
A termek DK-i és D-i tájolásúak, fix árnyékolóval védettek, kellően megvilágítottak a nagy szalagablakokkal. A műhelyekben nagyobb parapet magasság készül.

Közlekedési kapcsolatok, parkolás
Azonos súlyúnak ítéltük meg az udvar és az utca felől érkezők megközelítési lehetőségeit. Mindez az íves fejépület portáján keresztül történhet. Itt az ellenőrzésen túl könnyen elérhető az öltözői szint. Az öltözőktől a két épületrész csuklópontjában elhelyezett lépcső és lift ad lehetőséget a műhelyek és laborok gyors elérhetőségére. Így a belső közlekedések ketté válhatnak, utcai ruházat – főlépcső-öltöző és munkaruha-középső lépcső-műhelyek útvonalra.
Mozgáskorlátozottak mind a Kápolna utca felől, a főbejárat melletti 5 %-os rámpán, mind a D-i kapu áthajtóban szintben, a szélfogón át be tudnak jutni.
A közlekedők, a helyiségek nyílásai megfelelő méretűek, max. 2 cm küszöbbel. A két lépcsőház mentén 1-1 mozgássérült WC készül, a szintek között, félszintenként váltott  irányban nyíló 630 kg-os lift biztosított.
Parkolás tekintetében, ha középiskolai besorolásba vesszük az intézményt, akkor  főhelyiségenként 1 parkoló kellene, azaz 10  db, míg felsőfokú intézmény esetén  20 m2-ként kellene a főhelyiségek után, azaz 35 db.
Mivel a képzés jellege részben szakmunkás jellegű, részben felnőtt képzés, a telken az épület körül optimálisan elhelyezhető számmal számolva 27 gépkocsit helyeztünk el. A kerítés kialakítása és a sportcsarnok kapujának áthelyezése után az É-i oldalon külső 15 parkoló, a D-i oldalon – telken belül – további 12 parkoló alakítható ki. A parkolók közül a bejárat közelében kijelölésre kerül a mozgássérült parkoló.

Főbb anyagok, szerkezetek
A hosszváz jellegű falakban rejtett pillérváz készül 6,0 m-es  gerendaváz,
3,0 – 8,0 m-es panel mérettel, pont és cölöp alapozással, talpgerendával.
A külső falak kitöltő hőszigetelő  tégla, hőszigeteléssel, szálcement burkolattal.
A magastető acélvázas, fémlemez burkolatú, a lapostetőn műanyag lepel szigetelést javasolunk. A födém körüreges palló, a belmagasság 3,50 m az alsó szinteken álmennyezet készülhet, a technológiai és egyéb gépészeti vezetékek elrejtésére.
A tervezett nyílászárók hőhídmentes alumínium profilú ajtók, ablakok, a tervezett belső burkolatok műgyantás ipari padló a műhelyekben, linoleum a laborokban , egyéb helyeken granito-gress lapok.

Gépészet, technológia
Az épület fűtése a meglévő és közelmúltban korszerűsített konténer fűtő központból, a használati melegvíz ellátása az ESZI udvarán lévő hőközpontból  – ott melegvíz tartály elhelyezésével – könnyen megoldható.
Ezért az épületben csak kisebb méretű hőfogadóra van szükség.
A D-i oldalon húzódó távhő vezeték terepszint alá kerül. Emiatt nem javasoljuk a konténer kazánok megszüntetését, új kazánok létesítését az új épületbe. (Városképi szempontból azonban mindenképpen szükséges lenne egy könnyűszerkezetes épülettel történő esztétikus körbe építése – ház a házban –, vagy egy magasabb utcai kerítéssel való eltakarása. A porelszívás és a sűrített levegő kompresszora egy kisebb helyiségben elfér.

Építészeti tömegalakítás, homlokzatképzés
A tervezett épület egyszerre kíván illeszkedni a meglévő épületek egyszerű tömegéhez és azok kiegészítő  elemeihez (hidak, előtetők), de mindezt egy mai formavilággal és korszerűbb anyaghasználattal. Az íves és lelépcsőző épülettömeg  megfelelő városi megjelenést ad az útkereszteződés és a lakókörnyezet felé.
A burkolt falon megjelenő szerelt eternit homlokzatburkoló lemezek hasonlóan hálós és plasztikus hatást keltenek a meglévő beton elemekhez, és a tervezett korszerű hőhídmentes színes fém nyílászárók egyaránt elegánsak és időtállóak, Az íves magastető – fémlemez fedéssel – az intézmény többi épületére és a környék lakóépületekre ad építészeti választ.

Sulyok Balázs építész
vezető tervező



SZINTENKÉNTI ÖSSZESÍTÉS:
Földszinti alaprajz - 549,69 m2
Emeleti szint - 951,40 m2 + 95,69 m2 terasz + 212,03 m2 m. udvar
Tetőtér - 344,71 m2 + 111,66 m2 terasz
Összesen 1845,80 m2

vélemény írásához jelentkezzen be »