Programok

Gyarmathy Éva pszichológus a MÉSZ Csütörtöki Iskolájában

1/1

1/1

Gyarmathy Éva pszichológus a MÉSZ Csütörtöki Iskolájában
Programok

Gyarmathy Éva pszichológus a MÉSZ Csütörtöki Iskolájában

2019.11.22. 11:50

Eseményinfó

Cég, szervezet:
MÉSZ

Esemény kezdete:
2019.11.28. 17:00
Esemény vége:
2019.11.28. 19:00

A tehetségről, tehetséggondozásról tart előadást november 28-án Gyarmathy Éva. 

Gyarmathy Éva pszichológus ”A tehetség” címmel tart előadást a MÉSZ székházában. 

„A PISA-vizsgálatokban a magyar gyerekek eredménye egyre rosszabb. Ennek okait sokan vizsgálják, és sokféle elmélet és következtetés születik. Az egyik megközelítés lehet, hogy bár a teljes diákságra nézve az eredmények nem szívderítők, de ott vannak a tehetségeseink, és tehetséggondozásunk szárnyal. Kár, hogy ezt az elégtételt sem tudjuk megszerezni, mert a legkiválóbb diákjaink átlaga sem éri el a nemzetközi szinten legkiválóbbakét. A 2009-es PISA felmérések adataira alapozott kutatásokban az egyes országoknak a felmérésben legjobb eredményt elért felső 1%-át rangsorolták. Nem vagyunk a legjobbjainkkal a legjobbak között. Még Finnország is a top listába került, ahol pedig a tehetséggondozás nem létezik, csupán a jó tanítás. A tehetségazonosítás előtérbe helyezése azt a szemléletet közvetíti, hogy előre megmondható, ki a tehetséges, ki nem. Ezáltal statikus képet közvetítünk a fejlődési lehetőségekről. Ha megoldott lenne a tehetségesek azonosítása - de nem megoldott – akkor sem segítené a tehetségesek fejlesztését, mert csak értékítéletet ad. Az azonosítással elvárásokat állítunk. Ezzel van, akinek segítenénk a fejlődésben, van, akinek nem, sőt esetleg valakinek gátolhatjuk is a fejlődését. A tehetségként címkézett vizsgálati személyek nem értek el jelentősen nagyobb sikereket, mint a nem címkézettek, viszont a címke több pszichés zavarhoz vezetett. Venezuela például zenei nagyhatalom lett, ahol válogatás nélkül tanítják a gyerekeket zenélni.”

Az előadásokon való részvétel, kredit pont kiadása nélkül ingyenes, és bárki számára nyilvános. Előzetes regisztráció nem szükséges.

Az előadáson való részvételért, az adminisztrációs költségek (1000,- Ft) ellenében 1 pont kapható, amire az előadás végén a helyszínen lehet jelentkezni.

Helyszín: MÉSZ Székház, 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk