építészet : környezet : innováció

Győr új sportkomplexuma tervpályázat – a TSPC és a DPI közös, I. díjas munkája

Győr elnyerte a 2017. évi XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésének jogát. A sporesemények helyszínéül az önkormányzat a Dózsa pályát és annak környezetét jelölte ki. Bemutatjuk Kádár Mihály, Dombi Miklós és munkatársaik győztes tervét.

Több telepítési lehetőség vizsgálata során választottuk ki a tervezési terület adottságait legjobban kihasználó elrendezést.

A használati, üzemeltetési, gazdaságossági szempontokat figyelembe véve egy kompakt, egymáshoz központi előcsarnokon keresztül kapcsolódó épületegyüttesben helyeztük el a fő funkcionális egységeket. Ez a központi épület a sportközpont arca. A fő megközelítési irányból jól azonosítható épülettömb a telek Bercsényi utca felőli oldalán helyezkedik el.

Győr új sportkomplexuma tervpályázat – a TSPC Kft. és a DPI Design közös, I. díjas munkája

E mögött található az atlétika versenypálya a hozzá kapcsolódó, téli edzéslehetőséget is biztosító atlétikai cetrummal és lelátóval, a teniszpályák, illetve az atlétika bemelegítő-, edzőpálya. Az atlétikai centrum lelátója kedvező, észak-keleti tájolással a telek Bercsényi Liget felőli oldalára került. A bemelegítő atlétika pálya vonalvezetésével maximálisan kihasználtuk a telek adottságait, ugyanakkor biztosítottak a bemelegítés nemzetközi követelményei. A teniszpályák elhelyezésénél a nemzetközi szabványnak megfelelő, ideális észak- déli tájolást vettük alapul.

A parkolók a főépület két oldalán elosztva helyezkednek el, biztosítva a különböző funkcionális egységek optimális elérhetőségét.

Célunk egy gazdaságosan építhető és üzemeltethető, ugyanakkor a mai kor elvárásainak megfelelő építészeti formavilággal rendelkező, modern, igényes megjelenésű épületegyüttes létrehozása.

Győr új sportkomplexuma tervpályázat – a TSPC Kft. és a DPI Design közös, I. díjas munkája

A fő csarnokfunkciókat és kiszolgáló egységeiket egy tömegben helyeztük el. Ezeket az egységeket egy közös előcsarnokkal kötjük össze. A tömegek irányának meghatározásánál a telek adottságait, a teniszpályák ideális tájolását, a főépület megközelíthetőségét vettük alapul.

A homlokzati alapelem egy igényes megjelenésű, ugyanakkor gazdaságosan szerelhető paneles
homlokzatburkolati rendszer. A nagy felületű megnyitást igénylő funkciók homlokzatára perforált lemez táblákból szerkesztett, homogén struktúrát adó, a megfelelő helyeken nyitható árnyékoló-rendszert terveztünk. A dél-nyugati homlokzatra nagy felületű, fotovoltaikus elemekből felépülő, épületbe integrált (BIPV) rendszert alkalmaztunk. A direkt napsugárzásnak kevésbé kitett homlokzatokon üvegezett függönyfal-szerkezetet használtunk.

Alapvető célkitűzés volt, hogy a későbbi üzemeltetés gazdaságossága érdekében a lehető legtöbb passzív építészeti, épületszerkezeti megoldást alkalmazzuk.

A fő funkcionális elemek a versenyek rendezéséhez, a megfelelő minőségű edzésmunkához egyenletes, káprázásmentes megvilágítást igényelnek. A multifonkcionális csarnokra és a torna edző- és bemelegítő csarnokra tervezett felülvilágítók kürtős kialakítása biztosítja, hogy a napfény káprázásmentesen, csak refelexió útján juthat a csarnoktérbe. A nappali, rendszeres használat közben mesterséges megvilágítás nélkül biztosítható a megfelelő megvilágítási szint.

A judo csarnok megvilágítását az észak-keleti homlokzatának megnyitásával biztosítottuk, ugyanakkor a kedvezőtlen nyári reggeli napállás okozta nemkívánatos közvetlen napsugárzást nyitható perforált árnyékoló elemekkel küszöböltük ki.

Győr új sportkomplexuma tervpályázat – a TSPC Kft. és a DPI Design közös, I. díjas munkája

Az atlétikai centrumban elhelyezett futófolyosó, illetve az EYOF után ütemezetten felépíthető teniszcentrum oldalfalait káprázásmentes, egyenletes, szórt fényeloszlást biztosító opál polikarbonát lemezből alakítottuk ki.

A jelenleg hatályos követelményértékeknél lényegesen jobb hőszigetelő képességű anyagokat, szerkezeteket terveztünk, összhangban az európai uniós szabályozási törekvésekkel. A tervezett épületkomplexum megfelel a pár év múlva kötelezővé váló, szigorúbb hőtechnikai szabványnak.

A benapozott homlokzati üvegfelületeken fix, illetve mozgatható külső árnyékoló-szerkezetek találhatók, ezáltal biztosított az épület nyári felmelegedés elleni védelme.

Ezekkel a megoldásokkal a mai általános követelményeknek megfelelő épületekhez képest kb. 30-50%-os energiamegtakarítás érhető el.

A fő funkcionális egységeket (torna- és multifunkcionális csarnok, judo csarnok, teniszcentrum, atlétikai centrum) egy közös előcsarnokkal kötöttük össze, amelyből elérhetők a sportolói (öltözők, edző- és versenypályák, ellátó helyiségek), illetve a közönségforgalmi (lelátók, szociális blokkok, büfé, ruhatár) funkciók.

A multifunkcionális csarnok mérete (34×60 m) alkalmas az EYOF idején a nemzetközi szabványoknak és szakági előírásoknak megfelelő pódiumos tornaversenyek rendezésére, a kiegészítő ideiglenes lelátókkal biztosított nézőszám (500 fő) elhelyezésével. Egyéb versenyek ̶ kézilabda, kosárlabda, röplabda, tollaslabda, asztalitenisz rendezésére alkalmas felfestésekkel láttuk el a csarnok sportpadlóját. A csarnok 3 részre szakaszolható, ami lehetővé teszi a 3 külön pályán, párhuzamosan zajló edzések szervezését.

A tornacsarnok mérete (34×60 m) szintén biztosítja, hogy a későbbi használat során is lehessen kisebb versenyeket rendezni a 2 sor fix lelátóval. Normál használat esetén a tér az egyesületi, illetve edzőtáborozó tornacsapatok hétköznapi edzéslehetőségét biztosítja, több szer elhelyezésének lehetőségével.

Győr új sportkomplexuma tervpályázat – a TSPC Kft. és a DPI Design közös, I. díjas munkája

A judo csarnok mérete (23×48 m) 3 versenytatami, 500 fő befogadására alkalmas ideiglenes lelátó, és versenybíróság elhelyezésére alkalmas az EYOF, illetve más, nagyobb versenyek idején. Hétköznapi használat folyamán a csarnok 3 részre szakaszolható, ami lehetővé teszi különböző harcművészeti sportágak, illetve a súlyemelés párhuzamos edzéslehetőségét. A csarnok feletti szinten kapott helyet a 2 tatamis, versenyek idején bemelegítő, normál használat esetén edző helyiség. Ezen a szinten helyezkedik el az egész sportközpontot kiszolgáló központi edzőterem és fitneszterem, szauna-részleggel. Ezek a nagyközönség számára is elérhetők, ami bevételteremtő forrás a központ számára.

A teniszpályákat úgy helyeztük el, hogy tájolásuk az ideális észak-déli tengelyen legyen, ezzel biztosítva a leghosszabb káprázásmentes edzés- és versenylehetőséget. 4 db pályát összevonva telepítettünk, hogy az EYOF után fedett, hőszigetelt edző- és versenycsarnokként működhessen. A pályák egységesen kemény borítást kaptak, melynek kiépítése ugyan költségesebb a salakos pályáknál, viszont üzemeltetése, karbantartása hosszú távon gazdaságosabb, a létesítmény teljes életciklusát vizsgálva kifizetődőbb és kulturáltabb edzés- és versenylehetőséget biztosít.

A teniszcentrum megépítése ütemezetten történik. Az EYOF idején csak a kiszolgáló helyiségek épülettömbje épül fel, a teniszcentrum csak a rendezvény után, mivel a verseny rendezéséhez egyenlő feltételeket kell biztosítanunk minden résztvevő számára (fedetlen pályák). A csarnok fedett állapotban alkalmas helyi korosztályos illetve Davis kupa versenyek lebonyolítására. A csarnok rövid oldali homlokzatán alakítottuk ki a mini teniszpályát és falazó falat, utánpótlás korú gyerekeknek.

Az 1500 fős lelátót magában foglaló atlétika centrum az atlétika pályához kapcsolódó, külön tömbben kapott helyet. Az épület a központi egységhez előtetővel fedett, nyitott közlekedővel kapcsolódik. A lelátók egy szinttel a pályák fölött helyezkednek el. Ezzel biztosítjuk a jobb rálátást a pályákra, illetve a lelátók alatti térben helyezzük el a két szint magas futófolyosót és az atlétika öltözőket, edzői, orvosi helyiségeket és a két oldalról megközelíthető szertárakat. A lelátóépület két végét 3 szintes épületrészek zárják le. Az egyikben, a futófolyosó végén helyeztük el a magasugró, rúdugró, távolugró, és dobó edzésre alkalmas, mind alapterületében, mind magasságában kibővülő edzőtermet. A másikban helyezkedik el az atlétika centrum központi előtere, recepcióval, illetve a sportág-specifikus erőnléti edzőhelyiség. A lelátó közepén helyeztük el a nagyközönségtől elválasztott VIP lelátót, ezt a futófolyosó légterébe függesztett VIP helyiségből lehet megközelíteni.

A sportolók az előcsarnokból ellenőrzött módon (forgóvillás beléptető kapukkal) közelíthetik meg az elválasztott rendszerű öltözőket. Az öltözőkből a sportcsarnokok közvetlenül elérhetőek. Az egyesületi, igazolt sportolók számára lehetséges az öltözőfolyosók parkolókból történő közvetlen megközelítése a hátsó bejáratoknál, kártyás beléptetéssel.

Az edzők kártyás beléptetéssel jutnak be az emeleti edzői folyosókra, ahonnan közvetlen rálátás biztosított a csarnokok terébe.

Győr új sportkomplexuma tervpályázat – a TSPC Kft. és a DPI Design közös, I. díjas munkája

Az atlétika pályára érkező sportolók a Bercsényi ligetről közvetlenül, vagy a belső gyalogos közlekedő utakon tudják elérni az atlétika öltözőket és futófolyosót.

A rendezvényekre érkező nézőközönség az előcsarnok földszintjén tud jegyet váltani, ruhatárat, büfét, mellékhelyiséget igénybe venni. Ezután két nagy átbocsátóképességű lépcsőn, illetve a mozgássérültek számára is dedikált liften tudják megközelíteni az emeleti lelátókat.

A csarnokokat 2 sor fix lelátóval terveztük, amelyek biztosítják a hétköznapi használat esetén, az edzések során a hozzátartozók, kísérők elhelyezését, illetve kisebb korosztályos, helyi versenyek esetén is elegendő kapacitást biztosítanak. A multifunkcionális csarnok és a tornacsarnok lelátószintje közös közlekedővel kapcsolódik egymáshoz. A multifunkcionális csarnok fix lelátója ̶ versenyek idejére ̶ kiegészíthető 500 főre ideiglenes lelátóval.

A földszintről lépcsőn és liften elérhető emeleti galériáról lehet elérni a judo csarnok lelátóját (500 fő), a torna- és multifunkcionális csarnok lelátóit (670 fő), és az emeleti közönségforgalmi mellékhelyiségeket.

A versenyek idejére kijelölt tenisz centerpálya ideiglenes lelátóját (500 fő) a földszinten, az előcsarnokból közvetlenül lehet megközelíteni a pályán zajló mérkőzés zavarása nélkül.

Az atlétikai lelátót (1460 fő + 50 VIP + 8 mozgáskorlátozott) a Bercsényi liget felől közvetlenül, illetve az előcsarnokból a pálya felőli bejáraton, és a területen elhelyezkedő belső gyalogos közlekedő utakon lehet elérni. A beléptetés az utcai lépcsőházakon keresztül történik.

A lelátók feltöltése fentről lefelé, ürítése lentről felfelé történik.

A multifunkcionális csarnok nézőtérrel szemközti hosszoldalán biztosítottuk a VIP nézők elhelyezését. Ez a lelátó szorosan kapcsolódik a mögötte elhelyezkedő konferenciatermekkel, melyek rendezvény esetén VIP háttérhelyiségként, média- és sajtószobaként használhatók. A VIP vendégek a fő közönségforgalomtól elválasztva, a Bercsényi liget felőli VIP parkolóból közelíthetik meg az emeleti VIP fogadó helyiséget.

A judo csarnokban a nézőtéren alakítottunk ki VIP nézőhelyeket, a közönségtől elválasztva.

Az EYOF alatt a tenisz centerpályához felállított mobil lelátón lehatárolt VIP részleg található. A későbbiek folyamán VIP lelátót a teniszcentrum klubhelyiségében lehet kialakítani verseny esetén.

Az atlétika pálya lelátójának közepén található VIP részt szintén a VIP parkolóból, az atlétikai lelátóépület előterén keresztül lehet megközelíteni. Az atlétikai centrum tervezett kialakítása alkalmas VVIP forgalom kezelésére is.

Az üzemeltetési irodák a tornacsarnok kiszolgálótömbjében, a 2. emeleten helyezkednek el, kilátással a sportközpont belső területeire, a tenisz- és atlétika pályákra. Megközelítésük az előcsarnokból, illetve a Bercsényi liget felőli parkolóból közvetlenül elérhető lépcsőházon keresztül, kártyás beléptetéssel történik.

A torna- és multifunkcionális csarnokban, a judo csarnokban és az atlétikai centrumban a funkciók kiszolgálásához szükséges nagyméretű szertárakat a csarnokok fix lelátói alatt alakítottuk ki.

Az EYOF idejére szükség esetén a tornacsarnok észak-nyugati homlokzata mentén lehet ideiglenes, konténeres öltözőket kiépíteni, az utrechti EYOF idején alkalmazott sátras megoldáshoz hasonlóan.

Győr új sportkomplexuma tervpályázat – a TSPC Kft. és a DPI Design közös, I. díjas munkája

A sportközpont területén a parkolókat a területen kívül biztosított 150 db parkoló figyelembevételével alakítottuk ki, normál, hétköznapi használatra méretezve.

Az északi telekhatáron elhelyezett közönségparkoló 76 normál férőhelyes, 2 db akadálymentes parkolóval. A déli telekhatáron további 48 férőhelyes parkoló található, 2 db akadálymentes parkolóval, ami verseny esetén VIP parkolóként működik. A kerékpártárolókat a bejárati piazza, a teniszépület, valamint az atlétika centrum mellett helyeztük el. 4 db, 2 busz elhelyezésére szolgáló buszparkoló-öblöt alakítottunk ki az északi telekhatár mellett.

Hétköznapi használat esetén a telken belül elhelyezett parkolók kielégítik az intézmény parkolóigényét.

Versenyek esetén igénybe vesszük a területen kívül biztosított 150 db parkolót. Az EYOF idején a sportolók szállítása a városon belül kisbuszokkal történhet, melyek az északi parkolóban tudnak megfordulás nélkül közlekedni, napközbeni parkolásuk szükség esetén az ETO Park és Magvassy Mihály Sportcsarnok parkolójában biztosítható.

A külső térburkolatok az épületek megjelenéséhez igazodó, egyedi osztású világos beton felületegységekből, és az ezekhez illeszkedő, hasonló anyagú térbútor elemekből állnak. Kiegészítésként a teraszok saját, összehangolt megjelenésű bútorzattal települnek ki a terekre. A térvilágítást a burkolatba süllyesztett, és az épületekkel harmonizáló, azokra telepített LED technológiájú megoldások biztosítják, a lehető legkevesebb megjelenő kandeláberes megoldást alkalmazva.

A tervezett létesítmény tervezése során fontos szerepet kap a környezetbarát építés és működés. Mivel a terület adottságai (közösségi közlekedési ellátottság, alternatív és közösségi energiák lehetősége) nagyon jók, a tervezett épület műszaki megoldásai az ésszerűen elérhető legnagyobb energia- és erőforrás-megtakarítást teszik lehetővé, így megfelelő beruházói szándék esetén elérhető a nemzetközileg elfogadott zöld minősítési rendszerek (LEED, BREEAM) szerinti magas szintű ̶ very good (excellent), gold (platinum) besorolás.

Az épületbe betervezett zöld technológiai elemek:

  • energiatermelő fotovoltaikus üveghomlokzat a főépület oldalhomlokzatán
  • energiatermelő fotovoltaikus elemek a tető-felülvilágítókon
  • a melegvíz ellátást a főépület tetején elhelyezett napkollektorok biztosítják
  • a csarnoktér természetes szellőzése, átöblítése biztosított
  • a csarnok alapozásba csövezés készül a talajhő hasznosítására
  • a gépészeti rendszerek nagy hatásfokú hővisszanyeréssel működnek
  • az épület energetikai szempontból aktív elemei teljes körű épület-automatizálási rendszerben működnek
  • a tetőkön képződő csapadékvíz a területen föld alatt elhelyezett tartályokban tárolható, szürkevízként hasznosítható.

vélemény írásához jelentkezzen be »