/ AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 / AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! | Early Bird jegyek május 17 -ig meghosszabbítva / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024
Egyéb cikkek

Gyulai Várfürdő fejlesztése

1/14

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

?>
Gyulai Várfürdő
?>
Gyulai Várfürdő
?>
Gyulai Várfürdő
?>
Gyulai Várfürdő
?>
Gyulai Várfürdő
?>
Gyulai Várfürdő
?>
Gyulai Várfürdő
?>
Gyulai Várfürdő
?>
?>
Gyulai Várfürdő
?>
Gyulai Várfürdő
?>
Gyulai Várfürdő
?>
?>
1/14

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő fejlesztése
Egyéb cikkek

Gyulai Várfürdő fejlesztése

2009.09.18. 08:04

Rangsorolás nélküli III. díjban részesült 4. sorszámú pályamű szerzői: Mészáros Péter, Hevesi Károly, Bitó Júlia, Nikl Judit, Vekerdi Péter

Rangsorolás nélküli III. díjban részesült 4. sorszámú pályamű
szerzői: Mészáros Péter, Hevesi Károly, Bitó Júlia, Nikl Judit, Vekerdi Péter

 

Gyulai Várfürdő
1/14
Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő
2/14
Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő
3/14
Gyulai Várfürdő

 

 

A főépület meglévő födémei különböző síkon vannak, a síkváltásoknál felső bevilágító ablakokkal. A ráépítésnél ezeket a bevilágító ablakokat meg kívántuk tartani, a mélyebben elhelyezkedő födémeknél nem építettünk rá, így bevilágító udvarok alakultak ki, melyek a földszinti és emeleti helyiségeket is megvilágítják. A ráépítést könnyű acélszerkezettel terveztük, a keletkező plussz terhek csökkentése céljából.
Az élményfürdő a főépület derékszögű rendszerétől elfordítva áll. Tömegét nagy üvegfelületek határolják a kültértől, a belsejében a teret két részre osztó várfal jellegű masszív tömeget helyeztünk el, melynek oldalát kiugró kubusok és nyílások tagolják. A fal külső oldalán van az élményfürdő, belső oldalán pedig a gyerekek vizes és száraz játszóterei. Magában a falban, illetve a falon kaptak helyet a pezsgőfürdők, szauna, gőzkabin, sókamra, gyerekvár funkciók.

A nyári bejárat szintén két szint magas, a Lovardát köti össze a későbbiekben elbontandó kupolás wellness központtal. A strandbejárat felől nézve tömör, várfal jellegű tömeget nagy nyílásokkal oldottuk, belső oldalon pedig végigfutó üvegfelülettel. A Lovardához könnyed szerkezettel csatlakoztunk, hogy a műemléki épületet minél kisebb mértékben takarjuk. Ezért a csatlakozó kétszintes tömeg mindkét szintje teljesen üvegezett, a tetején keretszerűen futó faburkolattal, melyen a gépészeti vezetékek futnak.

Homlokzatképzés
A főépület földszinti téglafelületeit az utca felől és a strand felől is változatlanul hagytuk. A ráépítés fő anyaga az üveg, körbefutó, vízszintes fa árnyékoló lamellákkal. A főbejárati bástyamotívumot szintén megtartottuk, a kibővített és két szint magas előcsarnokot a bástya hátsó oldalán két szint magas függönyfal szerkezetet határolja.
Az éttermi szárnyon ez a függönyfal rendszer fut tovább. A tömeg „várfalhoz" tartozó elemei mind azonos, téglaszínű, változó lapméretű kiselemes kerámiaburkolattal borítottak. A meglévő épületek tervezett emeletén átkötő közlekedő szintén erre a kerámiaburkolatú falra simuló üvegfolyosó.

Az élményfürdő strukturális függönyfallal, könnyed lebegő tetővel határolt légterében folytatódik a vörös kerámiaburkolatú fal.

 

 

Gyulai Várfürdő
4/14
Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő
5/14
Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő
6/14
Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő
7/14
Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő
8/14
Gyulai Várfürdő

9/14

 

Belső terek
A főbejárati fogadóteret megnöveltük, a belmagasságát is egy szinttel kibővítettük, így kialakulhatott egy impozánsabb előcsarnok. Az öltözők rendszere a meglévővel azonos öltözőkabinos-szekrényes rendszerű. A kapcsoló vizesblokkok átalakultak, kibővültek. Az öltözőn át a vendégek egy szintén két szint magas „mezítlábas" elosztó előcsarnokba érkeznek. Az előtérből minden funkció elérhető. Az élményfürdőbe lépve a vörös tégla színű robosztus falat látja meg a vendég, ezen át sok sejtelmes nyílás vezet át a fal túlsó oldalára, a gyerekek világába, de amint az ember belép a fal nyílásain, észreveszi, hogy a fal belseje is sok felfedeznivalót rejt magában. A falon belül lépcsők, pezsgőfürdők, szaunák, pihenőhelyek vannak eldugva több szinten. A felső szinteken a falból kiálló kubusokban, erkélyekben pezsgőfürdők vannak, ahonnan a lenti élménymedencét vagy a játszó gyerekeket lehet látni.

Az élményfürdő medencéje a hagyományosnak mondható íves-öblös élménymedencék helyett törtvonalú, a gyakran alkalmazott kék medenceburkolatok helyett inkább fehér és szürke kerámialapokkal burkolt. A víz a rejtélyes várfal alá is befolyik. A medencében sok élményelemet helyeztünk el, de meghagytunk az úszóknak is egy nyugalmasabb szakaszt.

A gyerekek világa is változatos, több szintet fog át. A földszinten van a legkisebbek pancsolója és a gyerekmedence, a medence körüli területen a száraz játszótérrel. A várfal két szintjét függőhíd köti össze, a legfelső szintről pedig két óriás csúszda indul. Ezek a vár falán haladnak át, a falakon áthaladó részen a csúszda átlátszó.
Az étterem a „mezítlábas" előcsarnokból induló lépcsőn érhető el, de megközelíthető az élményfürdő várfalának legfelső szintjéről is. Az étteremből a vendégek gyönyörködhetnek a Vár és csónakázótó panorámájában. Az étterem csak a fürdőzőket szolgálja ki, a konyhaüzem a földszinten van, ahol az utcai vendégeknek egy kis kávéházat is kialakítottunk.

A főépület emeleti helyiségeiben az üzemeltetési egységek vannak, a rendelő felett közvetlenül alakítható ki a wellness-szauna világ, így ennek is lehet közvetlen kapcsolata a szállodával is. A gyógyászat felett szépségápolási funkciók vannak, szolárium, manikűr, kozmetika. Az emeleti funkciókat széles, pihenésre is alkalmas folyosók kötik össze.

A nyári strandbejárat feletti közlekedő a Lovarda és a kupolás wellness épület ideiglenes összekötését szolgálja. Amint ez a funkció megszűnik, büfé és fogyasztó-pihenő terasz alakítható ki bontás nélkül. A bejárat földszintjén kapott helyet a pénztár és egy kis posta, ill. 2 db mosdó kerekes székesek számára. A strand többi látogatójának a pinceszinten terveztünk vizesblokkot. Szintén ezen a pinceszinten alakítottuk ki a lovarda új gépészeti helyiségét.

Környezetrendezés
A meglévő nyári bejárat előtti mély tér helyett az új nyári főbejárati teret fokozatosan lépcsőztetjük le a strand szintjére. A meglévő fákra gondosan vigyázva alakítottunk ki igényes térburkolatot, a Lovarda felől mozgáskorlátozott rámpával, a kastély felől lépcsős vízcsobogóval. A fák körül a burkolat szegélyét kiemeltük és ülőfelületeket alakítottunk ki rajtuk. A Lovarda és főbejárat előtt is ezt a térburkolati rendszer vittük tovább.

 

 

Gyulai Várfürdő
10/14
Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő
11/14
Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő
12/14
Gyulai Várfürdő

 

Ütemezések
A bővítések, átépítések, bontások velejárója hogy az egyes funkciók ideiglenesen szünetelnek. A meglévő nyári épület bontása bármikor elvégezhető, hiszen a főbejárat és a két fahidas bajárat tudja fogadni a vendégeket.

A favázas épület bontása és az új nyári bejárat építése idején a Lovarda üzemének le kell állnia, mivel mind a vízgépészeti mind a szellőzőgépészeti berendezések gépháza bontásra kerül, és az új épület pinceszintjére kerül átépítésre. Célszerűen ez lenne az első építési-bontási ütem.

A főépületben az emeletráépítés szerkezetének megépítése nem befolyásolja a földszinti funkciókat. Az emelet megépülte után az áthelyezésre kerülő funkciókat kell fent megépíteni majd az alsó szinten elbontani, és végül az alsó szint átépítésekor kell leállnia a fürdőüzemnek és a gyógyászatnak. A kórház rendelő funkcióit az átépítés nem befolyásolja.

Az éttermi és az élményfürdő toldalékok építése párhuzamosan történhet a főépület átalakításával.

Arculati kialakítás, anyagminták
Gyula város gyönyörű arculatának meghatározó eleme a vörös tégla, megtalálható a város minden utcájában, mind az épületeken, mind a térburkolatokon és nem utolsó sorban a Váron is.

Ez lehetett az eredeti főépület téglaburkolatának kiválasztásakor is a tervező szeme előtt, ezért ezt a téglaburkolatot meghagyjuk. Az új modern megjelenésű épületnél is téglaszerű anyagot szerettünk volna használni.

A választásunk vörös színű különböző méretű kerámia lapkákra eset, melyeket beltérben és kültérben is tudunk alkalmazni, véletlenszerűen változó méretben rakva.

 

13/14

 

 

A Várfürdő élményfürdőjének belső falába, az új nyári bejárat tömegébe és az étterem üvegtömbje körüli bástyaszerű belső magba mind a várfal jellegű tömeget képzeltük bele modern formában.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.