építészet : környezet : innováció

Hajtogatott formavilág - Klímacentrum Irodaház

A Szentendrei út mellett, a Pók utcai lakótelep és az Aquincum-polgárvárosi amfiteátrum szomszédságában már jó pár éve áll egy ház, amely formálásával, nagy üvegfelületeivel és érdekes kerítésével vonja magára a figyelmet. A Klímacentrum Kft. irodaháza Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám és Vadász Orsolya (sporaarchitects) elképzelései alapján épült fel.

Meglévő állapot
A telek sík, a Szentendrei út felőli részén egy 10,22 m x 11,32 m alapterületű P+FSZ sátortetős lakóház áll, a hátsó fronton, a telekhatár közelében pedig egy faszerkezetű borozó található, ez utóbbi épületet jelen tervezés nem érintette. A sátortetős ház rossz műszaki állapotban volt, a falszerkezeteken helyenként süllyedési repedések voltak láthatók. Az épület süllyedése régen megállt, oka valószínűség szerint a tető ereszcsatornájának hibájára vezethető vissza. A telek régészetileg védett, a munkához a KÖH Budapest Fővárosi Irodájának engedélye volt szükséges.

 

Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya
Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás
Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

Az épület telepítése
A tervezett épület a Szentendrei úti régi épület folytatásában valósult meg, amely szerkezetileg megerősítve, felújítva, az új épületrésztől dilatálva, egy emeletnyi ráépítéssel az új ház részévé vált. Az épület személybejárata a meglévő épület és a tervezett épületrész között kerül kialakításra az épület Szentendrei úti felén. A bejárat padlószintje a meglévő épület jelenlegi padlószintjére kerül, mely a rendezett terepszinttől +1,30 m-re van. A raktár hátsó bejáratot kap, mely kis gazdasági udvarra nyílik. A parkolás az épület mellett kialakított területen oldható meg.

 

Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás
Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás
Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás

 

Funkcionális kialakítás
Az épületben kereskedelmi és raktárfunkció kapott helyet. A személybejáraton belépve balra, a  régi épületben két szinten irodák és eladótér található. Középen, a bejárati zónában két szinten a kiszolgáló funkciók - wc, teakonyha, tárgyaló - és a lépcső helyezkednek el. A hátsó zónában, az irodaszinthez képest fél szinttel lejjebb raktárat és hozzá tartozó műhelyt alakítottunk ki. A raktár fölött iroda, illetve tároló helyiségek kaptak helyet. Az új épület részben alápincézett, a pinceszinti tároló helységek a meglévő épület pinceszintjéhez rámpával kapcsolódnak.

 

Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás
Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás
Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

Az előírások lehetővé tették még egy szint esetleges ráépítését, ezért a meglévő épület második szintje fölötti födém vízszintes kialakítású, a zöldtető földfeltöltését ácsszerkezet könnyítettük ki. A középső, lépcső feletti térben nyitott, bemutató jellegű gépészeti tér helyezkedik el, itt található a gázmotor.

 

Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás
Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás
Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás

 

Szerkezet-, és anyaghaszálat
A meglévő épület teherhordó falai kisméretű téglából készültek, a födém vasbeton szerkezetű, az alapozást a szükséges helyeken megerősítettük. Az új épületrész csömöszölt beton sávalappal készült. A függőleges teherhordó szerkezetek monolit vasbeton pillérekkel erősített, 38 cm-es vázkerámia falazóblokkból készültek. A födémek és a tetők monolit vasbeton szerkezetűek, egyenes rétegrendű lapos tetővel, míg a zöldtető fordított rétegrendű. A régi épülettől az új szárny szerkezetileg el van választva.

 

Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás
Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás
Klímacentrum Irodaház - Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

A filigrán keretezésű külső nyílászárók porszórt acélszerkezetűek, hőszigetelő üvegezéssel, a belső ajtók fa vagy alumínium anyagúak. A helyiségek funkciójuk szerint ipari padló, greslap, parketta, illetve padlószőnyeg burkolatot kaptak. A bemutatótér belső falfelületeinek színe SANYO - vörös. A külső megjelenésre a vakolt felületképzés és a letisztult, szoborszerű formálás jellemző. Az épület előtt húzódó, bordázott betonacélokból szerkesztett kerítés Harcsa Dia szobrászművész alkotása.


Klímacentrum Irodaház

építész tervezők: Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya
kerítés, korlátok: Harcsa Dia szobrászművész
fotók: Bujnovszky Tamás
generáltervező: sporaarchitects

tervezés éve: 2004
kivitelezés éve: 2007
bruttó szintterület: 750 m2
megrendelő/építtető: Klímacentrum Kft.

vélemény írásához jelentkezzen be »