építészet : környezet : innováció

Herman Ottó Általános Iskola, Budaörs

Homlokzatalakításánál a panelek eltávolításával számol, helyette fa szerkezetű, szerelt jellegű homlokzat kialakítást javasol. Megvételt nyert pályamű: STOA Építészműterem Kft.; tervezők: Niczki Tamás DLA, Ásztai Bálint, Bakó Attila, Trummer Tamás

Megvételt nyert 29. sz. pályamű
STOA Építészműterem Kft.
vezető építész tervezők: Niczki Tamás DLA, Ásztai Bálint, Bakó Attila, Trummer Tamás

 

 
Budaörsi általános iskola - STOA
Budaörsi általános iskola - STOA
Budaörsi általános iskola - STOA
Budaörsi általános iskola - STOA
Budaörsi általános iskola - STOA
 

 


Részletes bírálat

A terv mértéktartóan nyúl a feladathoz az aula, bejárat és a meglévő közlekedési rend megváltoztatásának vonatkozásában. A jelenlegi bejárat mögött alakít ki kétszintes aulát, ami az iskola létszámát tekintve a nagy közös tér hiányát kevésbé oldja meg. A kéksávos bevezetés a kültérből az épületbe elméleti síkú megoldás.

Homlokzatalakításánál a panelek eltávolításával számol, helyette fa szerkezetű, szerelt jellegű homlokzat kialakítást javasol. A két rétegű homlokzat megtartja a volt iskolaépület kompaktságát, környezetbe ágyazódásából adódó sajátosságait, de ugyanakkor plasztikussága könnyedebb összhatást kelt. Tömegalakításában kedvező módon a meglévő és bővített részt - emeletráépítést - egységben kezeli. A homlokzat jól, arányosan tagoltan egy új karakterű házat hoz létre. A homlokzatépítés javasolt megoldása költséges és karbantartás-igényes, tűzvédelmi szempontból (tűzterjedés) is nehézségeket okozhat.

Jó arányú tömegképzése és homlokzatalakítás miatt a tervet a bíráló bizottság megvételre javasolta.

vélemény írásához jelentkezzen be »