építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Hévíz I. - Rutkai Pál András megvételben részesült terve

Ötletpályázatot írtak ki Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház távlati fejlesztésére. Rutkai Pál András koncepciója a már meglévő kiegészítésére, egységbe rendezésére fókuszál, mindemellett pedig egy új, 340 ágyas kórházépületet tervezett, mellyel új hangsúlyt teremt. Terve megvételben részesült. 

Részlet a műszaki leírásból

Koncepció - HÉVÍZ 2030

Hévíz a magyar fürdőkultúra egyik fontos pillére. Az utóbbi évtizedekben az ország számos pontján újultak meg fürdők, itt azonban csak részleges átalakítások történtek. Egy átfogó fejlesztés nem csak az épületállomány és a parkterületek műszaki és esztétikai színvonalának helyreállítására nyújt lehetőséget, hanem arra is, hogy új identitást adjon ennek a világon egyedülálló tónak és a körülötte elhelyezkedő területnek.

Az általunk javasolt koncepció elsősorban nem a terület újjáépítésére fókuszál, hanem a már meglévő rendezései elvek és infrastruktúra kiegészítésére, egységbe rendezésére. Ez alól kivételt jelent az új 340 ágyas kórházépület, mely bár léptékében és telepítésében illeszkedik a meglévő és az elbontásra szánt épületek között kialakuló területre, új hangsúlyt teremt.

A pályázatban vázolt fejlesztés 15 év alatt valósítható meg az üzemelés szüneteltetése nélkül. A beruházásokkal jelentőségéhez méltó környezetet és infrastruktúrát kap a Hévízi tó, megteremtődnek az egyedülálló természeti kincs védelméhez és a hosszú távú, fenntartható fejlesztéshez szükséges feltételek.


helyszínrajz


Tájegységek

Meggyőződésünk, hogy a különleges értéket képviselő tó védelmét egymás köré elhelyezett, gyűrűs rendszerben kell megvalósítani. Az elsődleges gyűrűt továbbra is a tó körüli kerítés kell hogy jelentse, amin belül továbbra csak személyforgalom engedhető meg.

A másodlagos gyűrűbe a tó körül elhelyezkedő intézmények kell hogy tartozzanak. Ezek megközelítésére elektromos buszhálózatot javaslunk, mely az új központi parkolóból indul és a tavat megkerülve eljut a terület minden pontjára.

A harmadlagos gyűrűbe a véderdők tartoznak. Ide szintén csak gyalogosan vagy elektromos belső buszhálózattal lehet eljutni.

A harmadik védőzónán kívül található az új központi parkoló, hosszú távú parkolóval a kórház és a szálláshelyek betegeinek/vendégeinek részére, valamint rövidtávú parkolóval a tóhoz napi szinten érkezőknek és a személyzetnek. Szintén a harmadik zónán kívül szükséges elhelyezni azt az üzemeltetési bázist, ahol a kórház és kapcsolódó intézményeinek kiszolgáló funkciói kapnak helyet. Konyhaüzem, mosoda, hőközpont, raktárbázis.


funkcionális elnrendezés



Közlekedés

Az Ady Endre út átmenő forgalmát a Kossuth Lajos utca kereszteződésénél szükséges elterelni, hogy a területet megvédjük a szükségtelen forgalomtól. A tóhoz és a kórházba érkezők az új központi parkolóig közelíthetik meg a területet gépkocsival vagy tömegközlekedéssel.

Az új közlekedési rendszer alapja egy olyan elektromos buszhálózat, amely a tó és a kórház minden elemét összeköti, lehetővé téve ezzel a tó közvetlen környezetének elválasztását a közúti közlekedéstő. A területen beüli közlekedést szintén ez a buszhálózat biztosítja. A kijelölt megállóhelyek a tó és a véderdő teljes területét lefedik, a kórházhoz két ponton is biztosítanak kapcsolatot. A három tervezett útvonalon különböző követési idővel közlekednek a járművek, figyelembe véve a felmerülő igényeket.


1. szint alaprajza



Új közműgerinc és gyalogos útvonal

A területen található közműhálózat számos eleme szorul jelenleg cserére. Ennek oka nemcsak a vezetékek magas átlag életkora, hanem az is, hogy a máshol elfogadható/tolerálható csőtörések, szivárgások ezen a hidrogeológiailag rendkívül érzékeny területen nem engedhetőek meg.

A korábbi, műszakilag leromlott állapotban lévő épületek elbontása és az új fejlesztések további változtatásokat, bővítéseket igényelnek a közműhálózat elemein. Az átalakítás léptékének tükrében egy új közműgerinc létrehozását javasoljuk.

Ennek kialakítása oly módon történik, hogy a jelenlegi terepbe csak minimálisan kelljen belemetszetni, a közmű árok így nem vágja el a felszín alatti vizeket. A közvetlenül felette haladó, az új kórházi épületet a Terápiás Centrummal összekötő folyosó, a sétány felől egyszerűen hozzáférhető. A két funkció együttes kialakítása (közműgerinc és összekötő folyosó) kisebb beavatkozást, kisebb költséget és könnyebb üzemeltetést tesz lehetővé.


látványterv



Új kórházépület

Telepítés


A kórház tulajdonában lévő területek közül két zóna alkalmas új, nagyobb léptékű épületek elhelyezésére. A jelenlegi kerítésen belüli terület déli része, ahol elbontásra kerülnek régi épületek és az Ady Endre úttól délre fekvő telkek. Utóbbi –bár léptékében és tájolási szempontból is kedvező‐ túl messze van a meglévő és felújítandó Terápiás Centrumtól. Jelen fejlesztésben csak parkoló területeket jelöltünk itt ki, hosszú távon azonban fontos tartalék területe az intézménynek.

A 15 éves fejlesztési ciklusban megvalósuló új, 340 ágyas kórházat az Ady Endre úttól északra, a jelenlegi gépkocsi bejárat mellett javasoljuk elhelyezni. A Hotel Spa megmaradó védett épületei, a déli csökkentett forgalmú úttól tartott távolság, valamint az elbontásra szánt épületek jelenlegi pozíciója jelölte ki az új épület helyét.

A környezethidrológiai és geotechnikai szempontból kevésbé érzékeny területen pince + 2 szintes kiszolgáló épület kerül elhelyezésre. Ebben az igazgatás és üzemeltetés kaptak helyet, parkolókkal és raktárakkal a térszín alatt, lobbyval és betegirányítási funkcióval a földszinten.


látványterv



A további három épülettömb földszint + 3, illetve földszint + 2 szintesek. Az ápolási egységek három épületszárnyban kerültek elhelyezésre, amivel sikerült elkerülni, hogy nagyléptékű épület jelenjen meg a pavilonos szerkezetű kórházparkban. Az épületszárnyak közti üveghidak átengedik a fényt és a fák látványát, amely segít a tömegeket különálló épületeknek érzékelni.

Közlekedési kapcsolatok, belső közlekedés

Az új kórházba az érkezés a nyugati szárnyon keresztül történik. Innen egy többszintes passzázson át közelíthetőek meg az ápolási egységek, betegszobák. A közlekedő folyosóktól északra, az osztályokkal ellentétes oldalon találhatóak azok a közösen használt kiszolgáló területek, amelyek az ápolási egységektől függetlenül, flexibilisen használhatóak, szükség esetén alakíthatóak.

Az épület feltöltése a 0. szinti garázstéren keresztül történik, rejtett módon, nem zavarva ezzel sem a kórház sem a park használóit. A garázstérben 30 gépkocsit lehet elhelyezni valamint egy kerékpártárolót. A nagyobb anyagforgalommal járó melegítő konyha és kiszolgáló terei közvetlenül a feltöltő zónához kapcsolódnak. Az épület raktárai (tiszta, szennyes) szintén elérhetőek a garázstérből.


látványterv


A belső anyagforgalom időben elkülönítve történik a betegforgalomtól, zárt konténerek használatával. Ettől függetlenül, a három szárny mindegyike rendelkezik kiszolgáló lifttel, melyekkel megoldható a különböző szállítási útvonalak elkülönítése. A betegforgalmi liftek mindegyike akadálymentes. A középső szárnyban található egyik lift betegágy szállítására is alkalmas, amely alapvetően nem igény a rehabilitációs kórházban, de ezzel biztosítható az esetleges fekvőbeteg szállítás is.

Funkcionális elrendezés

Az épületen kelet‐nyugati irányban halad végig egy fő közlekedő folyosó.
A közlekedőtől délre nyílnak az osztályok, melyek így a déli tájolás előnyeit élvezik, a szobák kelet vagy nyugat felé néznek.

A közlekedő alsó két szintje passzázsként is funkcionál. A folyosóról közvetlenül érhetőek el a kórházi tartózkodást kiszolgáló és kiegészítő funkciók:
betegirányítás, lobby, csomagtároló, gyógyszertár, étterem, többcélú terem (mozi / előadótér), ajándékbolt, sportszer kölcsönző, kiállító tér, fitnesz terem, kápolna, kávézó, fodrász, kozmetika


látványterv



Ápolási egységek

A szükséges 340 ágyat 10 darab 34 ágyas ápolási egységben helyeztük el. Az ápolási egységek tovább tagolhatóak egy 9 szobás nyugati és 10 szobás keleti oldalra. Minden ápolási egységben 4 akadálymentes szobát alakítottunk ki.

A nővérpult alaprajzi pozíciójának meghatározásakor három szempontot vettünk figyelembe:
1. az állomás centrális, súlyponti elhelyezése a betegszobák optimális eléréséhez
2. az ápolási egység bejáratának vizuális kontrolálása
3. a nővérállomás, mint munkahely minél több fényt kapjon és élvezze a zöld átrium adta előnyöket


látványterv


Árnyékoló panelek, erkélyek


A kórházi kezelés részét képezi a helyi mikroklíma adta jó levegő és természeti környezet használata. Ennek elősegítésére, minden szobához erkélyt is terveztünk, ahova egy‐egy nyugágy kihelyezhető. Az erkély a betegszoba másodlagos terét is képezi, ami lehetőséget ad a kétágyas szobákban a két beteg részleges szeparációjára. Az 1,2 m‐es erkélylemez homlokzati tűzgátként is funkcionál, ami lehetővé teszi a mögötte lévő homlokzaton nagy nyílások és üvegfelületek kialakítását.

A kelet és nyugat felé tájolt betegszobák árnyékolását perforált panelek biztosítják. Minden szobához három panel tartozik, melyek mozgatásával egyénileg szabályozható a szobába jutó fény mennyisége.


látványterv



Rutkai Pál András


A Bíráló Bizottság véleménye - részlet

A pályamű látványos, logikusan felépített, érdekes kidolgozású választ ad arra a kérdésre, hogy milyennek képzeljük el a Szent András Reumakórházat 15 év múlva. Jól ütemezve, kedvező költségek mellett tervezi megvalósítani a felvonultatott ötleteket.

Az a kívánalom, hogy az idelátogatók kerülhessenek közvetlen kontaktusba magával a vízparttal és a vizes élőhelyekkel, kiválóan teljesül. Ugyanígy a gépkocsival érkező vendégek megközelítési, illetve parkolási gondjaira adott megoldás is kitűnő.

Az új 340 ágyas kórház - amelyben elhelyezésre kerülnek a pavilon épületekben lévő kórházi osztályok - kialakítására, elhelyezésére, funkcionális kapcsolataira adott válasz az összes közül a legjobb.

Szintén jónak értékelhető a meglévő kórházi épületek, osztályok jövőbeni funkciójára tett javaslat. A park valamint a véderdők gyógyítást és pihenést segítő funkciójának erősítésére adott válasza ötletes, azonban lehetett volna részletesebb kidolgozású.





 

vélemény írásához jelentkezzen be »