építészet : környezet : innováció

Hotel terve a Nagymező utcába

Budapest. Belváros. A hely sűrű, rengeteg rétege van. Súlyos múlt, reményteli jövő.
építész tervező: Mórocz Balázs, Vannay Miklós, Szász László

Budapest. Belváros. A hely sűrű, rengeteg rétege van. Súlyos múlt, reményteli jövő.

A terület épített öröksége igen gazdag, a szűk utcák, a belső udvarok, gangok, az érezhető minőség meghatározta karakterben dolgozni kihívás és megtiszteltetés, ugyanakkor magas építészeti színvonalat és szakmai bátorságot kíván. A múltban épült kvalitásos örökség revitalizációja és a 21. század technikáját és építészeti válaszadását tükröző új értékek teremtése a feladat. Ezen irányelvek és a létesítendő funkciók ismeretének kettőse irányított bennünket a tervezés során.

Mi a hotel? Ma a hotel nem egy elszállásoló üzem. Nem otthon-pótlék. Fontos,hogy a hotelban való tartózkodásnak definiált vége van, ami egy olyan atmoszférát engedélyez, amely szokásainkban messze túlmegy azon amit otthon tartósan akceptálnánk. A hotelben való tartózkodás ma egy növekvő élménykarakter, tehát a vendéget meg kell lepni, egy másik világba vezetni. A hotel ma kommunikációs platform, állandóan változó színpad. E hotelben meg kell adni a belvárosi élet kvintesszenciáját, mai eszközökkel kommunikálva azt, olyan egyedi budapesti élményt adva mely visszatérésre csábít, másoknak ajánlásra sarkall.

 

Szálloda a Nagymező utcába
Szálloda a Nagymező utcába

 

A revitalizáció, a friss építészeti magatartás és a funkciók mai megfogalmazása alakította tervünket. Fontos volt számunkra a belvárosi homlokzati és tömegformálási karakter megőrzése, ezért annak ellenére, hogy a terv három telket magába foglaló területre készül, tévútnak gondolunk minden olyan építészeti megközelítést, ami az eredeti arányosztást figyelmen kívül hagyja. Ezért is jó megoldás a régi épület újjáépítése és egy új tömeg létrehozása, melyeket a közöttük feszülő tér köt össze. E három elem által megmarad a helyspecifikus arányrendszer.

Az új épületrész a belső udvaros, tűzfalakkal és fényekkel játszó tipikus belvárosi ház absztrakciója, benne a szigorú rendben felfűzött azonos alapterületű szobaegységekkel. Az ideiglenesen itt élők közösséget alkotnak, akár egy régi gangos ház lakói, köztük a kapcsolat az élmény, Budapest és annak képei. Az épületrész tetején exkluzív terasz és medence kapott helyet.

 

Szálloda a Nagymező utcába
Szálloda a Nagymező utcába
Szálloda a Nagymező utcába

 

A régi épületben a nagyobb belmagasságokat figyelembe véve tágasabb szobákat terveztünk, földszintjére éttermet. A revitalizáción túl fontosnak tartottuk, hogy ez a Nagymező utcára néző épületrész, ami az Andrássy út felé is a projekt arcát mutatja, kibővüljön egy új épületrésszel, régi és új szimbiózisában, azok drámai párbeszédével. Ezen felépítmény csakis valamiféle erős, mai építészeti megfogalmazású tömeg lehet, kihasználva az így megszülető feszültséget és ennek erejét. Ebben a részben két szinten szobák, felettük pedig egy különleges belső terű bár található, egyedülálló panorámával. A felépítmény egy fáklya, egy korona, mely utat mutat, kijelöl, tájékoztat.

Ezzel a tömegformálással elérhető,hogy a szálloda tájékozódási és találkozási ponttá váljon a városban, felfedezésre csábítva, vonzván az embereket. E speciális korona az eklektikus budapesti sziluett egy fénypontja lehet, korszellemnek megfelelő folytatása a városra jellemző tetők feletti világ meséjének.

 

Szálloda a Nagymező utcába
Szálloda a Nagymező utcába
Szálloda a Nagymező utcába

 

A köztes tér drámai feszültsége „szívja” magába az embereket, itt van a hotel bejárata. A meglévő tűzfalak, a beszűrődő fények, a megragadó arányok meglévő értékeit kihasználva azokat a szállodai lobby eseményeivé tesszük a bejárat e pozícionálásával. Ebből a foyer térből emelkedik fel egy szoborszerű lépcsőtest, a két épületrész közé feszülve, belakva azt.

A két épületrész és ezen köztes rész egymásutánja az eredeti telekosztás és tömegalakítás újrafogalmazása, a hely szellemével folytatott dialógus. A funkciók elosztása logikus, sajátos törvényt követ. A bejárati térbe a két épületrész között érkezünk, itt található a recepció és ruhatár egysége, innen megközelíthetőek a konferenciatermek is. Az új épület földszintjén ezeken kívül a konferenciákhoz szükséges háttérkiszolgálás helyiségei, illetve autóliftek, mosdók kaptak helyet. A régi épület földszintjén található a reggeliztetést is végző étterem, aminek konyha és raktár részei ezen épület pincéjében kerültek elhelyezésre. Az új épület pinceszintjeire parkolók és a szállodaüzem háttérbázisa került.

Az új rész 1–7. emeletein szobák (7x15=105 db), tetején medence és terasz, a régi rész első és második emeletein lakosztályok (2x5=10 db), harmadik és negyedik emeletein szobák (2x9=18 db), ötödik emeletén egy bár kerültek elhelyezésre.

 

Szálloda a Nagymező utcába
Szálloda a Nagymező utcába
Szálloda a Nagymező utcába

 

Az anyaghasználat konzekvensen kell, hogy kövesse a kialakított építészeti koncepciót. A meglévő épület precíz felújításához, szilikát bázisú homlokzati festéséhez egy friss belső átalakítás társul a korszellemnek megfelelően, a tetejére kerülő „korona” egy fém-üveg konstrukció, reprezentálva a szálloda által kisugározni kívánt üzenet tartalmiságát.

Az új épületrész szerkesztése egyszerű, külső héja egy perforált fémháló, mely a mögöttes ablakok, üvegszerkezetek árnyékolási feladatán túl a ház tömbszerűségét is hangsúlyozza.

építész tervező: Mórocz Balázs, Vannay Miklós, Szász László

17 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »