Épülettervek/Középület

Hullámzó inkubátorház: a Pece Központ

1/29

a kollégium elkészültekor még alatta folyt a Pece patak - építész: Krisztik Pál - fotó: ismeretlen

a kollégium elkészültekor még alatta folyt a Pece patak - építész: Krisztik Pál - fotó: ismeretlen
az alacsonyabb épületszárny két teljesen eltérő, egymástól szerkezetileg is elválasztott funkciót takar, az időjárás lehántotta a végfal kerámiaburkolatát - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
teljesen zárt hátsó homlokzat - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
az épület a hatvanas években nagyon korszerű volt - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
szinte semmi nem történt fél évszázad alatt - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
itt folyt a patak, mára funkcióját vesztette az áthidalás - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
a tervező ügyesen bánt az anyagokkal - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
nagyon erős építészeti elem a V-alakú homlokzati alátámasztás - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
az épület Miskolc egyik legfontosabb sétálutcájának végpontjában, hivatali épületek között helyezkedik el - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
a tervezés kezdetén fontos volt tisztázni, hogy mit kellene tudnia egy „A” kategóriás inkubátorháznak - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
az eredeti épület additív és szubsztraktív gesztusokkal vált alkalmassá az új funkciók befogadására - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
a zöld működés lassan alapelvárás - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
a tervezés során az alapterület optimális kihasználása is szempont volt  - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
az értékes hatvanasévekbeli elemek és az alapkarakter megmaradt - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
az árnyékolólamellák oldják az érett modern szigorát és beállítástól függően eltérő textúrát rajzolnak ki - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
a hátsó homlokzat északi, így elmaradhatott az árnyékoló - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
pihenő és rendezvényterületnek is megfelelő a belső kert - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
Cellás elrendezés esetén az irodák egy központi közösségi- és közlekedősávra nyílnak.
A felszíni parkolás megszüntetésével kellemes zöldterületek nyerhetők, amelyekkel az átalakított épület szervesen kommunikál.
Erősen aszimmetrikus emeleti elrendezés.
Bonyolult és elavult elrendezés, kihasználatlan terekkel és nem akadálymentes közlekedőkkel.
A teraszos belső kert a garázslehajtó rámpájára is felkúszik.
A közösségi élet – szintek közötti interakció – érdekében galériás az irodaszinti teraszok és az éttermi kávézó kialakítása.
Kerítés helyett teraszos belső kert oldja meg az iskolaudvartól történő elválasztást. Az alacsonyabb épületszárny új függönyfalának osztása rímel a szomszédos iskola homlokzatára.
Az étteremszárny üvegfalának hátrahúzásával fedett, utcára nyíló vendéglátóterasz keletkezett.
Az épület a legjellemzőbb alapelemek megtartásával kapott új homlokzatot. Az alacsonyabb épületszárny földszintjén a födémsüllyesztésnek köszönhetően nagylégterű üzletek alakíthatók ki közvetlen utcai kapcsolattal.
Vegyes elrendezés példája a penthouse szinten.
Egyterű elrendezés esetén az épületbelső rejti a zárt tereket igénylő funkciókat.
Gaull Cicelle, Varga András, Molnár Bianka, Nusszer Diána
a kollégium elkészültekor még alatta folyt a Pece patak - építész: Krisztik Pál - fotó: ismeretlen
az alacsonyabb épületszárny két teljesen eltérő, egymástól szerkezetileg is elválasztott funkciót takar, az időjárás lehántotta a végfal kerámiaburkolatát - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
teljesen zárt hátsó homlokzat - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
az épület a hatvanas években nagyon korszerű volt - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
szinte semmi nem történt fél évszázad alatt - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
itt folyt a patak, mára funkcióját vesztette az áthidalás - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
a tervező ügyesen bánt az anyagokkal - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
nagyon erős építészeti elem a V-alakú homlokzati alátámasztás - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
az épület Miskolc egyik legfontosabb sétálutcájának végpontjában, hivatali épületek között helyezkedik el - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
a tervezés kezdetén fontos volt tisztázni, hogy mit kellene tudnia egy „A” kategóriás inkubátorháznak - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
az eredeti épület additív és szubsztraktív gesztusokkal vált alkalmassá az új funkciók befogadására - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
a zöld működés lassan alapelvárás - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
a tervezés során az alapterület optimális kihasználása is szempont volt  - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
az értékes hatvanasévekbeli elemek és az alapkarakter megmaradt - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
az árnyékolólamellák oldják az érett modern szigorát és beállítástól függően eltérő textúrát rajzolnak ki - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
a hátsó homlokzat északi, így elmaradhatott az árnyékoló - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
pihenő és rendezvényterületnek is megfelelő a belső kert - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
Cellás elrendezés esetén az irodák egy központi közösségi- és közlekedősávra nyílnak.
A felszíni parkolás megszüntetésével kellemes zöldterületek nyerhetők, amelyekkel az átalakított épület szervesen kommunikál.
Erősen aszimmetrikus emeleti elrendezés.
Bonyolult és elavult elrendezés, kihasználatlan terekkel és nem akadálymentes közlekedőkkel.
A teraszos belső kert a garázslehajtó rámpájára is felkúszik.
A közösségi élet – szintek közötti interakció – érdekében galériás az irodaszinti teraszok és az éttermi kávézó kialakítása.
Kerítés helyett teraszos belső kert oldja meg az iskolaudvartól történő elválasztást. Az alacsonyabb épületszárny új függönyfalának osztása rímel a szomszédos iskola homlokzatára.
Az étteremszárny üvegfalának hátrahúzásával fedett, utcára nyíló vendéglátóterasz keletkezett.
Az épület a legjellemzőbb alapelemek megtartásával kapott új homlokzatot. Az alacsonyabb épületszárny földszintjén a födémsüllyesztésnek köszönhetően nagylégterű üzletek alakíthatók ki közvetlen utcai kapcsolattal.
Vegyes elrendezés példája a penthouse szinten.
Egyterű elrendezés esetén az épületbelső rejti a zárt tereket igénylő funkciókat.
Gaull Cicelle, Varga András, Molnár Bianka, Nusszer Diána
1/29

a kollégium elkészültekor még alatta folyt a Pece patak - építész: Krisztik Pál - fotó: ismeretlen

Hullámzó inkubátorház: a Pece Központ
Épülettervek/Középület

Hullámzó inkubátorház: a Pece Központ

2016.08.10. 10:30

Projektinfó

Földrajzi hely:
Miskolc

Építészek, alkotók:
Gaul Cicelle, Varga András, Nusszer Diána, Molnár Bianka

Pece Központ Inkubátorház

Tervezés éve:
2016

Bruttó szintterület:
15000 m2

Stáblista

építész vezető tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András

Letölthető dokumentumok:

Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána és Varga András az egykori Központi Leánykollégium újrahasznosítására kiírt pályázatára leadott tervükben alázattal nyúlt a fegyelmet sugárzó meglévő épülethez. Koncepciójukban az egykor itt folyó Pece patak hullámzása elevenedik meg. Pályaművükért 3. díjban részesültek. 

„Miskolc, Dózsa György utca 2. sz. alatt lévő egykori Központi Leánykollégium fejlesztése”

Pályamű víziója, építészeti megfogalmazása

A Miskolc, Dózsa György utca 2. sz. alatt lévő egykori Központi Leánykollégium épülete Krisztik Pál építész tervei alapján épült az 1960-as években, a modern építészeti felfogásnak megfelelően. A szomszédos szakközépiskolával egy időben készült el, amely egy típusterv szerinti 12 tantermes gimnázium épület.

A Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiírt ötletpályázat tárgya a jelenleg üresen álló épület „A kategóriás” irodaház feltételeit teljesítő, inkubátorház funkcióra alkalmas fejlesztése, ezzel párhuzamosan a város számára egy kortárs, karakteres épület létrehozása, előremutató minta állítása.
A meglévő épület fegyelmet, kortalanságot, a divatoktól mentes minőséget sugároz. Átalakításához szakmai alázatra van szükség. A feladat aktuális, az építészeti múlt megóvása és a funkcióváltás lehetőségeinek keresése fontos kérdéseket vet fel.


az épület a hatvanas években nagyon korszerű volt - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána
4/29
az épület a hatvanas években nagyon korszerű volt - építész: Krisztik Pál - fotó: Nusszer Diána




A tervezett 560 fős inkubátorház terei alkalmasak kisebb vállalkozások, szolgáltató központok vagy egyedül karriert építő, pályakezdő fiatalok befogadására, a szükséges háttér-infrastruktúra biztosításával. Az irodaterek flexibilisek, a változó igényekhez mérten igazíthatók. A közös külső és belső terek találkozásra, kapcsolatépítésre, tudás és tapasztalat megosztására ösztönöznek.

Az új funkció új arculat megteremtésének feladatát is maga után vonja. Ezt a meglévő adottságokhoz és az épület elhelyezkedéséhez igazítva a hullámvonalakban találtuk meg, amely utal az egykor itt folyó Pece patakra, friss, megújult közeget teremt, ellenpontozva az épület szigorúságát.


az épület Miskolc egyik legfontosabb sétálutcájának végpontjában, hivatali épületek között helyezkedik el - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
9/29
az épület Miskolc egyik legfontosabb sétálutcájának végpontjában, hivatali épületek között helyezkedik el - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András


Az épület részletes ismertetése

A tervezés során elsősorban a jelenleg fennálló problémák megoldására kerestük a válaszokat. Az irodaterek kialakítására két alaprajzi rendszert vázoltunk fel. A cellás rendszer esetében a középső sávban elhelyezett közösségi terekkel oldottuk a zártságot, míg az egyterű irodák esetében, ennek inverzeként a zárt kiszolgáló dobozok alapterületét minimalizáltuk. A tényleges közlekedők területét mindkét esetben a lehető legkisebbre csökkentettük, integrálva őket a nyitott, tágas terekbe. A kiszolgáló tereket az épület középső sávjába helyeztük át, annak érdekében, hogy a fő funkciók, a munkaállomások elhelyezése a lehető legtöbb természetes fény mellett történjen.


a tervezés során az alapterület optimális kihasználása is szempont volt  - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
13/29
a tervezés során az alapterület optimális kihasználása is szempont volt - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András




Az épületen belüli teraszok, izgalmas térkapcsolatok létrehozását a funkcióváltás indokolja, növeli az irodaterület minőségét és értékét. Hangsúlyos, egységes elemként vonul végig az épület alaprajzi szervezésében és homlokzatain is. Az ezzel elvett alapterület pótlása érdekében, egy új traktust terveztünk az alacsonyabb épületszárnyhoz, amely vizuálisan elválaszt az iskola tömegétől, és amelynek köszönhetően mélységében hasonlóvá válik a főépülethez.

Mára az épületszerkezetek károsodtak, a nyílászárók elavultak, a homlokzati anyagok tönkrementek, az épület az energetikai igényeknek semmilyen szempontból nem felel meg. Ugyanakkor, a meglévő szigorú homlokzati rendszer meghatározó értéknek tekinthető. A vizuális korszerűsítést egy új homlokzati réteg létrehozásával oldottuk meg. Ezzel a gesztussal a függönyfal mögött őriztük meg az épület eredeti karakterét, a játékos „rátét” árnyékoló lamellák közvetítésével a megjelenés frissességet sugároz. A hullámos, változtatható szögű, lamellás külső árnyékoló szerkezet a déli homlokzaton energetikai szempontból kiemelten fontos. Másrészt, az épület főhomlokzatán hangsúlyos, figyelemfelkeltő arculati elemként jelenik meg.


az értékes hatvanasévekbeli elemek és az alapkarakter megmaradt - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
14/29
az értékes hatvanasévekbeli elemek és az alapkarakter megmaradt - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András



A régi és új elemek, épületrészek hangsúlyos megkülönböztetésével a meglévő épület iránti tiszteletünket fejezzük ki. Az épület nagy, tömör harántfalainak ellenpontjaként üvegfelületeket és az átalakítások esetében élénk színeket használtunk.


Külső térhasználat

A belvároshoz közeli elhelyezkedés sok potenciált rejt magában, amit jelenleg a zárt, környezetével nem kommunikáló épület kihasználatlanul hagy. A telken belül kialakított felszíni parkolóhelyek tovább növelik a várostól való elszakadást. A parkolás megoldására ezért kétszintes, 150 férőhelyes mélygarázs létesül a belső udvar alatt, amely kerékpártárolókkal egészül ki, ösztönözve ezzel a városon belüli kerékpárhasználatot. Ezek kialakítása a tágabb környezet szempontjából is előnyös.

A földszinti tereket közhasználat számára nyitottan alakítottuk ki, ahol étterem, kávézó, üzletek kapnak helyet, amelyek működése igény esetén önálló egységként is elképzelhető. Az utcai térrel és belső udvarral való kapcsolat szintén meghatározó; kültéri események is megrendezhetők. A Palóczy utca mentén, az alacsonyabb tömegű épület földszintjén üzlethelyiségeket, bemutatótereket alakítottunk ki, amelyeknek közvetlen kapcsolata az utcaszinttel elengedhetetlen. Ezért a terep lejtését kihasználva a meglévő magasföldszint födémét lesüllyesztettük az iskola bejáratánál lévő utcaszintre. Az épületek bejáratai közötti szintek áthidalására lépcsőket és rámpákat terveztünk.


a hátsó homlokzat északi, így elmaradhatott az árnyékoló - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
16/29
a hátsó homlokzat északi, így elmaradhatott az árnyékoló - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András




A meglévő épület árkádos kialakítása az egykor itt folyó patakhoz igazodott. Ezt az elemet fontosnak tartjuk visszahozni a jelenbe utalás szintjén, a burkolatban megjelenő sávban, terepalakításban.


Az üzemeltetés és hasznosíthatóság gazdaságosságát és a fenntartható működést biztosító megoldások ismertetése

A felhasználókat tekintve széles körű a paletta. Az irodák esetében lehetőség van az egyes cellák külön-külön való, rövid idejű bérléséhez, a tárgyalók alkalomszerű használatához. A hosszú távú bérlés vagy az egyes szintek teljes használata is elképzelhető. Ezen túl, a már említett flexibilis terek lehetőséget biztosítanak a leendő bérlők igényeinek magasabb fokú kielégítéséhez. A terveken bemutatott rendszer könnyen átalakítható, a funkciók ideális helyeit jelöli ki, de ezen belül az irodák falai áthelyezhetők, összenyithatók. A földszinti terek önállóan, az irodáktól függetlenül is működhetnek.


az eredeti épület additív és szubsztraktív gesztusokkal vált alkalmassá az új funkciók befogadására - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András
11/29
az eredeti épület additív és szubsztraktív gesztusokkal vált alkalmassá az új funkciók befogadására - tervezők: Gaul Cicelle, Molnár Bianka, Nusszer Diána, Varga András




Annak érdekében, hogy az irodaház fenntarthatóan és hosszútávon gazdaságosan üzemeltethető legyen, megújuló energiaforrásokat hasznosító gépészeti rendszerek beépítését javasoltuk tervünkben. A környezettudatos gondolkodást, a tervezés egésze alatt szem előtt tartva, építészeti eszközökkel, terek megalkotásával erősítettük.

Az alkotók

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk