építészet : környezet : innováció

Időtlen elegancia – hűvösvölgyi villa

Jól tudjuk, maradandó érték teremtése nem kizárólag – sokszor egyáltalán nem – pénz kérdése. Ám ha a nyitott szellemű, igényes megrendelő megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik, olyan alapos, apró részletekbe menő, mégis nagyvonalú építészt választ, mint Vonnák János, s a kivitelező csapat is a legmagasabb minőséget biztosítja, az eredmény maga az időtlen elegancia – mint a bemutatásra kerülő hűvösvölgyi villa esetében.

Előzmények
Irodánk 2008 nyarán kapott megbízást a tárgyi munkára. A megbízó bocsátotta rendelkezésre a geodéziai felmérést, melyen még egy bontandó épület volt jelölve. A megbízás idején a területen épület nem állt.

 

Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

Telepítés
A terület beépített környezetben van, enyhe déli lejtésű, és több nagyméretű fa található rajta. Az elbontott épület helyét azért is megfelelőnek találtuk a tervezett épület telepítéséhez, mert ebben az esetben a meglévő értékes faállomány megvédhető, megtartható. Az épület helyszínrajzi elhelyezésében így igazodik a meglévő szomszédos épületek vonalához.

 

Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
 
Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

Tervezési program
A földszinten elhelyezendő komplett lakásprogram a szülők, az emeleten két egyenlő értékű, de szeparálható lakrész a gyerekek számára lett kialakítva olymódon, hogy az esetlegesen később önálló lakásként is tudjon működni.

 

 
Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás

 

Alaprajzi kialakítás
Az épület csak részben alápincézett, a pincében tárolók és egy, az iratok tárolására szolgáló archívum kap helyet. A földszinti lakótér nagyobb terek összenyitásából, sorolásából áll. Az átláthatóság és a napfény játéka adja a koncepció lényegét. A terek vezetése mindig valamilyen kilátás, látványelem irányában történik (lásd fasor).

 

Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
Hűvösvölgyi villa - építészet: Vonnák János, fotó: Bujnovszky Tamás
 

 

A lakóterek sora a teraszok és a kert kapcsolódó részével bővül jó idő esetén, mert a teljes homlokzati felület nyitható a falba tolódó nyílászárók révén. Az előszoba után egy dupla légtérbe lépünk, mely magába foglalja a télikert funkciót és a felső lakószinteket kiszolgáló lépcső is ide érkezik. A cél az, hogy a kert szintje befusson a lakótérbe.

A gépkocsik parkolása a bejárat mellett történik.

 

Vonnák János
tervező: Vonnák János
fotó: Bujnovszky Tamás

 

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »