Közélet, hírek

Ilyen volt 2007

1/4

Fegyverneky Sándor

?>
Fegyverneky Sándor
?>
?>
?>
1/4

Fegyverneky Sándor

Ilyen volt 2007
Közélet, hírek

Ilyen volt 2007

2007.12.31. 09:40

építészfórumos szemmel...Köszönjük megtisztelő figyelmüket, s várjuk Önöket jövőre is!

Januárban az előző évi fókusztémánkat, a Pályakezdőket folytattuk számos diplomamunka bemutatásával, hiszen kiderült, fiatal olvasóink szívesen tennék közszemlére munkáikat nálunk. (közöltük például a Turia Spa - Fürdőépület, Valencia című vagy az Agárdi Pop-strand, Klubház című munkákat)
Beindult új sorozatunk, a Földalatti beszélgetések átkerültek a KÉK-be, ahol építész embe® címmel építészeket faggat Pásztor Erika Katalina havonta egyszer. (Z. Halmágyi Judittal startolunk januárban. S megszületett első publikált videónk a fórumon, ami Zaha Hadid budapesti Szervita-téri terveivel kapcsolatos előadásának volt köszönhető.

 

Februárban új lendülettel csaptunk a virtuális térbe, s elindult a Virtuálisra épített világ című fókusztémánk, melyben nem nagy meglepetésre a legkedveltebb cikk a Gömböc nevű magyar találmányról szóló volt. A hónap forrongott az újabbnál-újabb EKF-es hírektől lemondások és pályázati felhívásokon át, nyílt levelekig. Elindítottuk a MOME DLA dolgozatainak közlését. S szaporítva oldalunk újításait, az év elején elindítottuk az Építészfórum blogját. No és kihagyhatatlan megjegyezni, hogy közzétettük a kormányzati negyed pályázat kiírását, mely ismét beindította a téma iránt érdeklődők fórumhozzászólásait.

 

Formatervezői díjeső és design focus programsorozat nyitotta meg márciusban a következő fókusztémánkat (DEsign07). A díjesőben kiderült az is, hogy Rádóczy (f) László és Tolnai Zsolt lehet „Az év belsőépítésze". Az építészkongresszuson Felelősségünk tudatáról elmélkedhettünk a sztárok között, s az is kiderült márciusban, hogy Országos főépítészi címet kapott Fegyverneky Sándor. Budapest szív(koszorú) műtét előtt áll, jelezte nekünk Bardóczi Sándor tájépítész mérnök. Nagy port kavart fel az "Egy képzőművészeti- építészeti projekt naplózása" című írás is, mely ismét felhívta képzőművészeink figyelmét arra, hogy zajosan, vagy csendesebben, de újra részesei lehetnek az építészetnek, ha részt vesznek az ismét beindult Kortárs Képző- és Iparművészeti Pályázatokon.

 

Áprilisban számos új tartalmi funkciót vezettünk be az Építészfórumon, mellyel nem titkolt célunk az volt, hogy még színesebb képet adhassunk olvasóinknak az építészeti közéletről és gondolkodásról. Célunk volt az is, hogy minél szélesebb körben segíthessük az építész szakma munkáját hasznos információkkal. Megjelent a Továbbképzések menüpont az oldalon, mely folyamatos információt szolgáltat a kötelező kamarai kreditpontok megszerzését célzó eseményekről, rendezvényekről. A korábban beindított szerkesztőségi blog felülete újabb olvasókat és hozzászólókat vonz a mai napig. Magyarországra érkezik májusban a Breuer-vándorkiállítás, melynek puszta híre is felpezsdíti olvasóinkat. Magyarországon elsőként adtunk hírt Ekler Dezső, az Alessi-nek készített, ekkor még tervszinten létező teáscsészéiről. Pályázati eredményekben is dúskálhattunk, hiszen Pécs városa eredményt hirdetett a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, a Pécsi konferencia- és koncertközpont és a „A pécsi belváros észak-déli tengelye" pályázatokban.

 

2007 májusában a világ építészei elsősorban a Rotterdami Építészeti Biennáléra fókuszáltak. Kiküldött tudósítóként az Építészfórum saját anyagokat (képes-videós beszámolókat) készített egyedüli magyar médiumként. Sok bába közt Haba Péter készített nemzetközi körképes áttekintést a világ kulturális fővárosainak aktuális helyzetéről. Legfrissebb dosszié témánkban, Óbudai Múlt-túrán vettünk részt, a városrész felvirágoztatásának ötleteivel kapcsolatos civil kezdeményezésre. Májusban lezártuk a DEsign07 fókusztémát Milánó avagy a design művészete című beszámolónkkal.

 

Júniustól az ökoépítészet témakörét igyekeztünk körbejárni témavezetőnk, Ertsey Attila építész javaslatai alapján, s megkeresni azokat a szakembereket Magyarországon, akik elméletben, s akár gyakorlatban is foglalkoznak az energiahatékony építészettel. Az építész embe® következő rendezvényén egyszerre két építésszel folyt a diskurzus. A Hartvig Lajos és Bánáti Béla építészekkel rögzített beszélgetés anyaga az új "hangos" aloldalunkon visszahallgatható. Júniusban megnyílt az I. Lisszaboni Építészeti Triennále, s kihirdették a Szentendre Dunakorzó környezetalakítására kiírt tervpályázat eredményét is, valamint megtudtuk, hogy a Săo Paulo-i víztározó projekt a Rotterdami Biennálé győztes munkája.

 


Júliusban a Pécs 2010 EKF kulturális fővárosa sorozatunkban újabb híreket közöltünk, (többek között pályázatok eredményét, interjút, helyi véleményeket) hiszen személyi változások is bekövetkeztek a szervezők körében. Bűnös építészet című provokatív írásával borzongatta a kedélyeket Kuba Gellért, de felvillanhatott nálunk a frissen átadott Lánchíd 19 Design Hotel is. Bár kihirdettek izgalmas pályázati eredményt a nyár közepén, mint pl. a Miskolc, Hunyadi u. 2. sz. alatt található ingatlan beépítésére kiírt országos tervpályázat, mindenki izgalommal várta, hogy augusztusban kihirdessék végre a kormányzati negyed pályázatának eredményét is.

 

3/4

2007 augusztusa nem szólhatott másról, mint a már előbbiekben említett kormányzati negyed pályázat eredményéről, melyet lassan ellaposodó beszélgetés sorozat is követett a Királyi váróban. Hagyomány szerint idén is meghirdettük a Média Építészeti Díja 2007-es versenyünket, melyre idén jelentkezést és pályamunkákat vártunk augusztus végéig. Ennek köszönhetően rekordmennyiségű terv épület és új épület került fel az oldalunkra augusztus hónapban. (30db elkészült, 26db tervépület) No és ha már rekordokról teszek említést, megjegyzendő, hogy a hónapban dúskálhattunk pályázati eredmények publikálásában is. (a teljesség igényével ezúttal: Miskolci fedett sportuszoda, Dunakapu tér - Duna-korzó, Csillag Erőd Nemzetközi Művészeti Központ, Komárom, Kormányzati negyed, Tervpályázat a Kossuth tér rendezésére) Publikáltuk a Diplomadíjasok munkáit (BME Építéskivitelezési tanszéke), s kiderült az is, hogy A biológia megkerülhetetlenné vált az építészetben.


Szeptemberben számos videót tettünk fel az oldalra, hol a Rotterdami Építészeti Biennálé 2007 sorozat záró cikkeihez, hol egyéb illusztrációként. Újrakezdtük, illetve folytattuk az évben már sikeresen beindult építész ember sorozatot, melynek szeptemberi vendége aktuálisan Janesch Péter építész volt. A Média Építészeti Díja 2007 rendezvény újabb lépéseként szeptemberben szavazás indult el az oldalon, melynek eredményére november elejéig várniuk kellett az érdeklődőknek. Két izgalmas anyagot kattintgattak Önök a legtöbbet, egy diplomamunkát, a Klímaházat, és egy tervpályázati eredményt, a Balatonalmádi óvodáét.

 


Remek hír, hogy októberben - hivatalosan legalábbis - Mindenki optimista. Az Építészet Világnapja alkalmából ünnepséget rendezett a MÉK és a MÉSZ az Erzsébet téri Gödör Klubban. Az esemény egyben az immár ötödször összehozott 'Az Építészet Hónapja' fesztivál megnyitója is volt. Díjeső zúdult ránk, kiosztották a MÉSZ-MÉK Diplomadíjakat építészet, belsőépítészet, valamint táj- és kertépítészet kategóriában. Átadták a 2007. évi Pro Architectura-díjakat, valamint a Molnár Péter-emlékdíjakat. A hónap végén ünnepelt a szakma, hiszen megalakulhat a Budapesti Építészeti Központ Nonprofit Szolgáltató Kft. Elsőként közölhettük a teljes díjazotti listát fotókkal és leírással a Magyar Formatervezési Díj 2007 .-ről, s lezajlott a Designhét is, párhuzamosan a hónap építészeti eseményeivel, az építészet hónapja rendezvényeivel. Kicsit ennek ihletésére elindítottuk friss fókusztémánkat, az építési sztárokat. A pezsgés mellett októberben vitathatatlanul a legtöbb hozzászólást Önöktől a Clark Ádám téri hotel pályázatának eredménye hozta, mely még novemberben is sokakat véleményközlésre késztetett.November hónap dühödt indulatokat hozott a Budavári Szent György tér rehabilitációs terveivel kapcsolatban, hiszen kiderült, még nincs hivatalosan felkért tervezője, holott szerződés született annak idején, a pályázati eredmények nyilvánosságra hozatalakor. Az azonban bizonyos, hogy novemberben Megnyílik a Collegium Hungaricum új épülete Berlinben és beindult a Készülődés a 2008-as Velencei Építészeti Biennáléra. Elfogultság ide vagy oda, remek hangulatban zajlott le az idei Média Építészeti Díja rendezvényünk is. No és kicsit elsietve talán, szinte heti rendszerességgel pályázati eredményeket közöltek a MÉSZ-ben, ahol aztán az Idősek Otthona (IV.-XI.-XVIII. kerület) lezárult tervpályázatok nyilvános bemutatóját és szakmai vitáját is megtartották.

 

Az évet zárni talán békésebb hangulatban illenne, de ami igaz, az igaz, decemberben sem csitultak a viták, a kételyek a kormányzati negyed építésével kapcsolatban, melynek záró akkordjaként olvashattuk Kengo Kuma levelét. Kiderült az is a hónapban, hogy Szorosra húzott a fűző a CET/Közraktárak esetében, számoltunk be a tervtanácsi vitáról. Jövőre változtatási tilalom lép életbe a zsidó negyedben, miközben feltették a szakmai kamarák a kérdést, Mi lehet a székesfehérvári murvás parkoló sorsa? Mi Önöket kérdeztük ismét építészfórumozós szokásaikról, melynek eredményéről hamarosan beszámolunk.
Az év zárásának örömteli eseményei a díjosztások: átadták a Kós Károly-díjat, a "Budapest Építészeti Nívódíja 2007" elismeréseket, a Pest Megye Önkormányzatának Építészeti Nívódíja 2007 díjakat, kiderült, hogy Finta József a Prima Primissima díjas idén, és Reischl Gábor kapta a Kotsis Iván Emlékérmet.

 

Köszönjük megtisztelő figyelmüket, tartsanak velünk jövőre is!

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk