Pályázatok/Magyar

Indul a nyilvános jelölés a 2013-as Év Tájépítésze-díjra

1/2

Az év tájépítésze-díj

Az év tájépítésze-díj
Az év tájépítésze-díj
1/2

Az év tájépítésze-díj

Indul a nyilvános jelölés a 2013-as Év Tájépítésze-díjra
Pályázatok/Magyar

Indul a nyilvános jelölés a 2013-as Év Tájépítésze-díjra

2012.11.06. 12:29

Cikkinfó

Vélemények:
1

Indul a jelölés az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE és az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJRA. A jelölés határideje 2012. november 26-án 24:00. A JUNIOR DÍJRA pedig regisztrálni 2013. február 25-én 24:00-ig lehet.

2013. április 26-án, Frederick Law Olmsted (a New York-i Central Park tervezője) 191. születésnapján másodjára kerül majd kiosztásra az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ és az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ a Tájépítészet Hónapja programsorozat záró eseményeként. A díjakat 2011-ben a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata (MÉK-TKT), a Magyar Tájépítészek Szövetsége (MTSZ) és a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft alapította.

 

Az év tájépítésze-díj
1/2
Az év tájépítésze-díj

 

 

Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ egy alkotó (esetleg szorosan együtt dolgozó alkotópáros, vagy alkotó csapat) maximum 5 évre kiterjedő kiemelkedő teljesítményének díjazását szolgáló szakmai díj. Az elismerés hangsúlyozottan nem életműdíj, hanem egy rövidebb, de igen intenzív (produktív) periódus rangos szakmai elismerése. ÉV TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ-ban részesülhet minden magyar állampolgárságú, tájépítész végzettségű (vagy ezek jogelődjeként értelmezhető) szakmagyakorló, aki 5 évig ilyen díjban nem részesült, teljesíti a mindenkori díjszabályzatban és az adott évi kiírásban szereplő feltételeket, illetve nem tagja a jelölteket értékelő zsűrinek és nem rokona az adott évben felkért zsűritagoknak. A díjra jelöléseket bárki tehet az evtajepitesze.hu/ev-tajepitesze-dij weboldalon található űrlap határidőre történő kitöltésével.

A nyílvános jelölési folyamat 2012. november 26-án 24:00-kor lezárul. A beérkezett jelöléseket a felkért szakmai zsűri megvizsgálja, majd ezek alapján kéri fel a jelölteket a pályázaton történő indulásra pályaművük benyújtásával. A zsűri és a díjalapítók fenntartják maguknak a jogot, hogy a jelölteket előszűrjék a lefektetett díjszabályzat alapján. Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJhoz igazoló oklevél, egy Kiss Zsombor Krisztián formatervező által tervezett, és a VPI Beton Manufaktúra által kivitelezett egyedi díj-objekt és netto 1.000.000 Ft összegű pénzjutalom jár.

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ egy alkotó egyetlen, évente meghatározott ötletpályázati felhívás alapján kidolgozott projektjének díjazása. Az elismerés az aktív, kreatív fiatal, pályakezdő tájépítészek díja, amely egyben a kiemelkedő tehetségek bemutatkozását szolgálja a szakma és a nagyközönség előtt. A Junior pályázat minden évben egy-egy olyan kistelepülést céloz meg, ahol valamilyen konkrét aktuális tervezési feladat előkészítéseként szükség van tájépítészeti ötletekre, tervezési programalkotásra. Új elem a junior díj életében, hogy a Magyar Tájépítészek Szövetsége az aktuális pályázat helyszíneként azt a kistelepülést jelöli meg, amely a Virágos Magyarországért Mozgalom versenyében elnyeri az MTSZ különdíját. Az idei kírásban a pályázóknak Visonta településen egy területileg összefüggő települési közkert – sport terület – rehabilitálandó patak szakasz témakörben kell összemérni tudásukat. ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ-ban részesülhet minden magyar állampolgárságú, tájépítész hallgatói státuszú vagy végzettségű alkotó, aki 3 évig ilyen díjban nem részesült, legfeljebb 3 éve diplomázott, teljesíti a mindenkori díjszabályzatban és az adott évi kiírásban szereplő feltételeket, illetve nem tagja a jelölteket értékelő zsűrinek és nem rokona az adott évben felkért zsűritagoknak.

A díjért folyó versenybe egyénileg kell regisztrálni a weboldalon található űrlap határidőre történő kitöltésével. A regisztráció végső időpontja azonos a pályázatfeltöltési határidővel, amely 2013. február 25. 24:00. Érdemes azonban már novemberben regisztrálni, mert a korán ébredőket elvisszük helyszínelni Visontára, ahol az önkormányzat képviselői osztják meg velük gondolataikat és elvárásaikat a terület jövőjével kapcsolatban. Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJhoz igazoló oklevél, egy Kiss Zsombor Krisztián formatervező által tervezett, és a VPI Beton Manufaktúra által kivitelezett egyedi díj-objekt és 200.000 Ft összértékű ajándékcsomag jár.

A senior és junior kategória pályázatait minden évben 9 tagú rangos szakmai zsűri bírálja el. A díjak végleges sorsa az április 26-i nagyszabású gálaműsoron dől majd el, ahol a pályaművekből kiállítást szervezünk, a döntősöket pedig a zsűri és a közönség előtt a szaksajtó felkért képviselői laudálják. A zsűri tagjait a tájépítészettel foglalkozó és a társzakmákat tömörítő szervezetek delegálják a díjalapítók felkérése alapján. A zsűri elnöke az Ormos Imre emlékérem előző évi díjazottja. 2013-ban ennek megfelelően a zsűri elnöke Dr. Rácz Tamás Pro Regio-díjas tájépítész lesz, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a légifelvételes és térinformatikai tervezés hazai gyakorlati meghonosításában, valamint a Duna ökológiai szempontú tájalakításának tervezési-előkészítési munkálataiban. A zsűriben minden évben ül egy az Európai Tájépítész Szövetség (EFLA) által delegált nemzetközi tag is, amely 2013-ban – az olasz kulturális év tiszteletére – Anna Sessareggio, az Olasz Tájépítész Szövetség EFLA/IFLA delegáltja lesz, aki Genovából érkezik majd hozzánk. Sessareggio asszonyt egyben felkértük arra is, hogy legyen a szövetségünk szervezésében megvalósuló előző napi tájépítész konferencia vezérszónoka is.

A 2013. évi ÉV TÁJÉPÍTÉSZE és ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ zsüritagjai:

 • Dr. Rácz Tamás tájépítész (Ormos Imre emlékérem 2012.) - a zsűri elnöke
 • Anna Sessareggio építész, tájépítész (az EFLA delegáltja) - zsűritag
 • Dr. Jámbor Imre (a BCE Tájépítészeti Kar delegáltja) – zsűritag
 • Kerekes György építész (a MÉSZ delegáltja) - zsűritag
 • Pottyondy Péter építész (a MÉK-TKT delegáltja) - zsűritag
 • Sándor Tamás tájépítész (a MAKEOSZ delegáltja) – zsűritag
 • Schieder Zoltán építőmérnök (a SEMMELROCK delegáltja) - zsűritag
 • Szakács Barnabás tájépítész (az MTSZ delegáltja) – zsűritag
 • Turcsányi Miklós tájépítész (a MÖFÖSZ delegáltja) – zsűritag

A zsűritagokról és a zsűrizés szempontjairól bővebben itt.

Bővebb információ a díjakkal kapcsolatosan ide kattintva érhető el.

Kövesd a tájépítészeket és a hazai tájépítészettel kapcsolatos híreket, eseményeket az MTSZ tajepiteszek.hu nevű weboldalán és a tájépítészek facebook oldalon is!

2013-as díjszervező bizottság:

 • Bardóczi Sándor (MÉK-TKT vezetőségi tag)
 • Sándor Tamás (MÉK-TKT vezetőségi tag)
 • Szakács Barnabás (MTSZ alelnök)

kapcsolat: evtajepitesze(kukac)gmail.com   

Vélemények (1)
bardóczi
2012.11.20.
08:35

Hat nap maradt az Év Tájépítésze 2013 jelölésre! A nyílvános jelölési folyamat 2012. november 26 -án 24:00 órakor lezárul!

http://www.evtajepitesze.hu/ev-tajepitesze-dij

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk