építészet : környezet : innováció

Ipari célú üveghab hazai fejlesztésben

Az építőiparban használatos üveghabot fejleszt két hazai cég, a Daniella Ipari Kft. és a BEKS Kft. konzorciumi együttműködésben. A konzorciumi tagok célja újrahasznosítással a veszélyes és nem veszélyes nyers hulladéküvegből környezetbarát szigetelő termékek előállítása.

A beruházás 903,96 millió forintból valósul meg, 565,47 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP) - közölte a debreceni székhelyű Daniella Ipari Park Szolgáltató Kft. pénteken az MTI-vel. A projekthez speciális gépeket és eszközöket fejlesztenek. 

A táblás üveghab elsősorban lakó- és irodai épületek, ipari létesítmények utólagos hőszigetelésére, a veszélyes hulladéküvegből készült üveghab pedig útalapként, aljzatbeton alatti hőszigetelőként, út- és vasútépítésnél szigetelőanyagként használható.


Forrás: inn-therm.pl


A közlemény szerint a két cég a fejlesztéssel e területen piacvezető szerepet tölthet majd be Kelet-Közép-Európában, ahol a legmagasabb az alacsony épületenergetika hatásfokkal rendelkező épületek aránya. A terméket főként építkezési anyagokkal kereskedő cégeknek fogják értékesíteni. A fejlesztéstől (az üveghab szigetelő tábla és granulátum értékesítéséből) éves árbevételük duplázódását várják. 

A projekt 2016. szeptember végén kezdődött, és várhatóan 2018 őszén fejeződik be, a beruházás várhatóan a projekt befejezését követő 3 éven belül megtérül. 

(MTI)

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »