építészet : környezet : innováció

Karakteres városi jel

Pólus Károly és Nagy Csaba (Archikon) a Józsefvárosi Sportpálya udvar fejlesztésére kiírt tervpályázatra beadott pályaművében egy kettős karakterű, nehéz és légies tömegeket összeütköztető épületet tervezett. A terv IV. díjban részesült. 

Városi lépték

A Józsefvárosi pályaudvar nagy kiterjedésű, mára használaton kívüli területének újbóli integrálása a környező városi kontextusba különösen fontos feladat. Az itt lévő vasúti épületek, építmények és műtárgyak összessége egy olyan nagyléptékű rozsdaövezet, amely zárványként ékelődik be környezetébe. Az ilyen és ehhez hasonló barnamezős területek újrahasznosítása Budapest számára olyan lehetőséget teremthet, amely nem csak városépítészetileg, hanem társadalmilag is rendkívül hasznos. Az itt lévő városi szövet kulturális, időbeli és térbeli folytonossága egy nagyobb kontextusba helyezve biztosítható.

Ezen a kb. 40 ha-s területen egy új kulturális- és sporttengely van kialakulóban, mely Budapest színvonalát nagyban emeli. Az egykori fejpályaudvarban lesz kialakítva a Sorsok-háza. Mellette önkormányzati sportfejlesztés várható, mely egyben az élsportot és a közsportot is kiszolgálja. Ettől keletre található ezen pályázat tervezési területe. A sort két volt ipari csarnok, a Diesel és az Eiffel csarnok zárja. Előbbiben a Közlekedési Múzeum lesz elhelyezve, utóbbi pedig az Opera bázisa lesz, amíg az Andrássy úti Opera felújítása zajlik. Az új tengely perifériáján található az MTK stadionja, illetve a Maccabi Játékok Kerepesi úti fő helyszíne, melyek tovább erősítik a terület identitását.


Madártávlati látványterv - építész: Nagy Csaba, Pólus Károly (Archikon)

 

Építészeti koncepció

Mind a Maccabi-játékok, mind az utóhasznosítás során elengedhetetlen egy olyan épület létrehozása, amely egyéni karakterrel bír, mégis maximálisan kielégíti mind a funkcionális, mind a többféle használatból adódó igényeket. Emellett olyan nagyvonalú és átlátható tereket tartalmaz, amely a közösségi élet szempontjából fontosak. A főépület formálásával célunk volt egy reprezentatív - ikonikus, de egyben funkcionálisan flexibilis és racionális épület létrehozása. Koncepciónk lehetővé teszi a privát, félprivát, mixed-zone és nyilvános terek szétválasztását. Az épület identitását kettős karaktere adja. Alsó része egy monolitként viselkedő, nehéz tömeg, mely a lelátókból nő ki, homlokzatát pedig a funkcióhoz kapcsolódó információs és dekorációs grafikák gazdagítják. Felső része ezzel szemben egy könnyednek tűnő, légies tömeg, mely kettős funkciót lát el: helyet biztosít a szállás funkciónak, valamint előtetőként szolgál a lelátóknak. A közösségi terek világos burkolataival, pályákra néző nagy üvegfelületeivel a pezsgő klubélet helyszínei. A grafikai elemek, falfestések történeteket mesélnek, a magyar sportéletről adnak információt, nevelő és inspiráló környezetet biztosítva az ifjúságnak.

Az épület formálásával lehetőség van a beruházás ütemezhetőségére. Először a felső, transzparens épülettömegnek csak a szerkezete épül meg, előtetőként funkcionálva a Maccabi-játékok során. A látványos előtető minden irányból látható média és információs felületként használható: eredményhirdetés, reklámok, versenyek népszerűsítése, branding, stb. A játékok alatt igény szerint kiemelt tetőterasszá alakítható, ahonnan az egész terület belátható. A második ütemben elkészülhet a felső tömeg könnyűszerkezetes zárófödéme és falai, a szükséges szállás funkcióval. Pályázati épületünk belülről egyszerre jól használható és világos terekkel ellátott inspiráló környezet, kívülről jellegzetes és megjegyezhető városi jel.


Látványterv - építész: Nagy Csaba, Pólus Károly (Archikon)

 

Telepítés, szabad terek tervezési koncepciója

Az épület élete során a kétféle működésből adódóan eltérő intenzitással és felhasználói körrel kell számolni. A Maccabi Játékok alatt egy sokkal intenzívebb használat várható. Rövid idő alatt sok ember, nagyrészt nézők befogadását kell lehetővé tenni. Ezt követően az akadémiai utóhasznosítás során nagyságrendekkel kevesebb fő lesz jelen, bár ők folyamatosan és otthonként fogják kezelni a létesítményt.

Ez a kétféle használati mód alakította az épület tömegét, ami teljes hosszában a centerpálya mentén húzódik. Az alsó tömeg a terep felhajtásaként értelmezhető. Lépcsőzetes kialakításával a pálya felé fordul és homlokzata teljes egészében lelátóként viselkedik. Egyszerű megjelenésével és ellenálló anyaghasználatával képes felvenni az intenzív használatból adódó plusz hatásokat. A felső “lebegő” test könnyed, a pálya felé finoman ívelt megjelenésével olyan karakteres elem, amely egyedivé és jól megjegyezhetővé teszi az épületet, egyben előtetőként tud szolgálni a lelátónak.

A főépület mellett, a Salgótarjáni úttól távolabb eső telekhatár mentén helyezkedik el az üzemeltetési egység, melynek hosszan elnyújtott tömege a kerítés felvastagodásaként értelmezhető. Tájépítészetileg elhatárolt kialakítása révén zavartalanná teszi a center- és a többi pálya működését, független funkcionális egységet képez. A főépület előtt a bekötőút felől megközelíthető parkoló kap helyet, jelentős zöld felületekkel fellazítva. A Salgótarjáni út felől elhelyezésre kerül egy, a terület arculatához illeszkedő játszótér.


Látványterv - építész: Nagy Csaba, Pólus Károly (Archikon)

 

Fő funkcionális egységek

A főépületben a funkciók szorosan egymás mellett helyezkednek el, mégis jól elkülönülő egységeket képeznek. Ez lehetővé teszi, hogy a különböző blokkok (pl. szállás, iroda szint, öltözők) bejáratain kártyás rendszerrel csak azok juthassanak be, akiknek erre jogosultságuk van. Ezáltal könnyen és gyorsan elérhetővé válik minden, valamint a használat is automatizálódik. A vendégcsapatok és az épület állandó használói számára a működést egy jól érthető és letisztult infografikai rendszer segítené, úgy, hogy az eltérő egységek külön színnel jelennek meg. A lelátót fel lehet úgy tölteni két oldalról, hogy a nézőközönségnek nem kell áthaladnia az épületen, emiatt nem keresztezik a játékosok és a személyzet útvonalát. Az alsó, tömegszerű épületrész magában rejti a sportoláshoz szükséges privát funkciókat, valamint a publikus tereket (öltözők, előadó terek, újságírói részek, vendéglátó egységek).

A lelátóként képzett alsó tömeg felső szintjén az épület tömegébe integrálva a vendégek számára elérhető vizesblokkok vannak, mellettük flexibilisen hasznosítható területekkel (Maccabi Játékok idejére kiszolgáló funkcióknak). A lelátóra érkező közönség útvonala nem keresztezi a játékosok illetve az akadémisták útvonalát, melyek az épület két végén tudnak kijutni a hátsó pályákhoz, az épület közepén pedig a centerpályához. Az üvegdoboz, ami a transzparens felső kubus és az alsó súlyos tömeg között húzódik, tartalmazza a közösségi tereket az étkezővel együtt az első emeleten, és az irodákat a második emeleten, a sportpályák felé orientálódva.

A felső tömeg az első ütemben lelátótetőként funkcionál, a második ütemben szállásépületté bővül. Kialakítása lehetővé teszi, hogy könnyedén elválasztható legyen a többi épületrésztől, így akkor is használható, ha valamely más funkció nem üzemelne. Felépítése egyszerű, egy központi folyosóra vannak felfűzve nyugat felé tájolva a szobák. Keleti homlokzatán, a pályák felé nézve sorakoznak a közösségi funkciók, melyek helyenként a folyosó részeként működve kiszélesítik és bevilágítják a közlekedő terét. Az üzemeltetési funkciók külön épületben kaptak helyet, amely semleges megjelenésű, a kerítés részeként értelmezhető tömeg.


Látványterv - építész: Nagy Csaba, Pólus Károly (Archikon)

 

Közlekedési rendszerek

Két közlekedő mag húzódik az épületen belül: egy, amely a főbejárathoz kapcsolódik és végighalad az épület minden szintjén egészen a kollégiumig, és egy másik, amely mentén a kiemelt csapat terei kaptak helyet. Ezek a közlekedő magok amellett, hogy az egyes funkció csoportokat elválasztják, egyben a felső tömeg merevítését is szolgálják.

A főbejárathoz kapcsolódik az első számú közlekedési mag. Innen érhetőek el a földszinten a mixed zone-on keresztül az öltözők, az emeleten az akadémisták közösségi terei, a második emeleten pedig az irodák. A tetőtéren ehhez a lépcsőházhoz kapcsolódnak a szállások. Közvetlenül a főbejárathoz tartozik egy büfés, leülős hely, illetve innen érhető el a sajtóesemények részére fenntartott előadó helyiség. Ugyaninnen, külön útvonalon elérhető a pince szinten elhelyezett lépcső kialakítású videóelemző helyiség.

Úgy alakítottuk ki az épület közlekedési rendszerét, hogy a kiemelt csapat használhatja a második lépcsőházat. Innen közvetlenül eléri a saját öltözőjét és a konditermet a földszinten, az emeleten pedig a saját közösségi terét és étkezőjét. Amennyiben erre igény van, a kiemelt csapat területei le is zárhatók az épület többi részétől.

Archikon

 

Látványterv - építész: Nagy Csaba, Pólus Károly (Archikon)

 

vélemény írásához jelentkezzen be »