építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

KÉSZ Mester Udvarház

Építész tervező:
Kiss Gyula és Járomi Irén
Építész tervező:
Kiss Gyula és Járomi Irén

 

Generál bonyolító és tulajdonos, valamit kivitelező: KÉSZ Kft.
Áruház, előregyártott szerkezetek: Plan 31 Mérnökiroda Kft.
Ellipszis és parkolóház monolit szerkezet: MÉLYÉPTERV Kft.
Irodaház monolit szerkezet: UNGI Mérnöki Iroda Kft.
Acélszerkezetek: KÉSZ Kft.
Gépészet: Proconsult Bt., Nusselt Bt.
Külső közmű: TTI Talpa Kft.
Konzulens: VB Consult Kft.


A Mester utca és Könyves Kálmán körút sarkán felépített Praktiker áruház kétszintes, előregyártott vasbeton vázas épületéhez funkcionálisan szervesen kapcsolódik egy "ellipszoid" épületrész, amely a teljes épületegyüttes építészeti koncepciójának talán leghangsúlyosabb eleme. E különleges épületrész 8 m belmagasságú földszinti és emeleti szintjei az áruházhoz közvetlenül kapcsolódnak, s a harmadik szintje - jellemzően 5 m-es belmagassággal - irodaházi funkcionális igényeket elégít ki. A városképi megjelenését hangsúlyossá teszi ennek az épületrésznek a külső térelhatároló felülete, mely egy ellipszis vezérgörbéjű, ferde tengelyű, fordított csonkakúp palástjának egy része. Ez a felületszerkezet illeszkedik a téglalap alaprajzú áruházi tömeghez. Az áruház tetőfödéme feletti részen a térbeli héjszerkezet jól látható módon jelenik meg.

Az építészeti koncepcióhoz a szerkezeti megoldás úgy igazodott, hogy a teljesen monolit szerkezetű épület összeépült az áruházi tömb 20 x 25 m-es alapterületű részével. A kialakított dilatációs kapcsolat az egyenlőtlen süllyedéseket nem engedi meg, de a felszerkezetek hőokozta mozgásai egymástól függetlenek.

 

 

Az ellipszoid épületrész gerendarács alapozású, s az egyenlőtlen süllyedések kiküszöbölésének igényéből adódóan a felszerkezeti terheket fúrt betoncölöpök közvetítik az 5-6 m mélységben lévő alapkőzetre. A felszerkezet függőleges tartószerkezeti rendszere három nagyátmérőjű vasbeton pilonból, 10 db alkotóirányú ferde vasbeton oszlopból és a térbeli elcsavarodással szembeni merevséget biztosító vasbeton fal és háromszög geometriai alaprajzú merevítő magból kialakított. A 16 m fölötti épületrészben már csak két vasbeton pilon támasztja meg - az ellipszis nagytengelye mentén elhelyezkedő - a szekrény-keresztmetszetű kéttámaszú főtartó beiktatásával a zárófödémet, melynek külső megtámasztását a 25 cm-es falvastagságú vasbeton héjszerkezet biztosítja. Valamennyi födém alulbordás monolit lemezfödém, melyek a vízszintes terhekre tárcsaként viselkednek. A már hivatkozott külső térelhatároló szerkezet ablaksávval és számos ablakkal tagolt, s az 5 m magas üvegfal fölötti része a 16 m szintig 12 cm falvastagságú monolit vasbeton felületszerkezet.

A 44 m-es nagyátmérőjű és 21 m-es párkánymagasságú egyedi épület különleges szerkezete a monolit vasbeton szerkezetépítés lehetőségeinek felső határán helyezkedik el, s ennek létrehozása mind tervezői, mind kivitelezői szempontokból kiemelkedő teljesítmény.

Tóth László
statikus vezető tervező

Az építész megjegyzése:
Örömmel és egyfajta jóleső érzéssel tölt el, hogy a számunkra fontos építészeti gondolatok megvalósításának nem szab határt az építőipar immáron európai színvonalú teljesítőképessége.

Kiss Gyula
építész vezető tervező

vélemény írásához jelentkezzen be »