építészet : környezet : innováció

Két világ határán – Kapuvár, Szent-Kereszt temető bejárati épülete

Kapu két világ, élet és halál között. Azonban nem csupán a határvonal kirajzolása a feladat, ezenkívül négy kiegészítő funkciót is el kell látnia a kapuvári Szent-Kereszt temető bejárati épületének. Az immateriális és anyagi, racionális és érzelmi, szakrális és profán követelményekre keresett építészeti választ Tóth László vezető tervező munkatársaival közösen.

Kapuváron a Szent-Kereszt temető bejáratánál került sor egy kiszolgáló épület kialakítására.

Helyszín:
A temetkezési vállalkozás, amely a legnagyobb részét használja a tervezett épületnek már korábban is itt folytatta a tevékenységét. Az építkezés megkezdése előtt a tervezési területen három épület állt, ezek közül kettő elbontásra került, a harmadik - tárolónak hasznosított - épületet megtartottuk és azt az új épületet kiegészítéseként kezeltük. A magastetős épületrészt a már meglévő, de állaga miatt már nem megtartható hasonlóan magastetős épület helyén alakítottuk ki. E két épülettömböt a temetőhöz vezető járdával párhuzamos lapostetős résszel kötöttük össze, valamint ezt nyugati irányba meg is hosszabbítottuk. Az épület nyugati homlokzatánál egy kapuzatot alakítottunk ki, ami új hangsúlyos bejáratot adott a temetőnek. A mögötte elhelyezkedő rész környezetkialakítása tervben van, megvalósulásával a temetői teendők méltó, rendezett környezetben folyhatnak. A három oldalról épületrészekkel zárt udvart az északi parkolók felől magas tömör kerítéssel és kapuval választottuk le, segítve a zavartalan munkavégzést.

Kapuvár, Szent-Kereszt temető bejárati épülete, Vezető tervező:Tóth László
Kapuvár, Szent-Kereszt temető bejárati épülete, Vezető tervező:Tóth László
Kapuvár, Szent-Kereszt temető bejárati épülete, Vezető tervező:Tóth László
 
Architektúra:
A megmaradó lapostetős épülethez ugyancsak lapostetős toldalékkal csatlakoztunk, melynek monotonitását a két végén tűzfallal lezárt nyeregtetős épülettömeg bontja meg. A külső megjelenést három szín-felület határozza meg. A homlokzatképzés nagy részét a helyi hagyományoknak megfelelően vakolt falfelületek adják. A temető főbejárata felé eső tömeg téglaburkolatot kapott, melyen kiugró vakolt keretek védik és egyben hangsúlyozzák a bejáratokat. A magastetőre fekete cserépfedés került, míg az attikák ill. előtetők fedését anthra horganylemez fedéssel alakítottuk ki. Az épületbe a nyílászárók antracit színben kerültek beépítésre. A lakatosszerkezetek horganyzott, antracit színben porszórt felületképzést kaptak.

Funkcionális elrendezés:

Az épületben négy fő funkció kapott helyet. Ezek mindegyikének külön külső bejárat biztosítására volt szüksége. A temető főbejáratához vezető gyalogos közlekedést biztosító járdáról nyílik a virágüzlet és a temetkezési vállalat ügyfélirodája, a temetőhöz legközelebb eső sarkon helyeztük el a papi öltözőt és a közösségi WC csoportot. Az épületben helyet kapott még egy kisebb szertartások utáni összejövetelek lebonyolítására alkalmas tér, amit a parkoló felől lehet megközelíteni.

építész vezető tervező: Tóth László
Papp László, Tóth László, Schalling Frigyes

építész tervezők: Papp László, Schalling Frigyes
generáltervező cég neve: TÓTH PROJECT ÉPÍTÉSZIRODA Kft.
tervezett hasznos alapterület: 365 m2
tervezés éve: 2009
kivitelezés éve: 2010
fotó: Papp László

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »