Épületek/Középület

Kétarcú hegyi ház Szerbiában

1/17

Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić

?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában
?>
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában
1/17

Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić

Kétarcú hegyi ház Szerbiában
Épületek/Középület

Kétarcú hegyi ház Szerbiában

2016.08.10. 14:30

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Szerbia

Építészek, alkotók:
Exe Studio

Dosszié:

Kétfajta anyaghasználat, két arculat, mégis egységes, a környezetbe illő megjelenés jellemzi a belgrádi Exe Studio építészeti iroda által a népszerű hegyvidéki üdülőparadicsomba tervezett visszafogott, mégis igen karakterisztikus családi házat. Bán Dávid írása.

A népszerű nyugat-szerbiai hegyvidéki üdülőhely, a Maljen-hegy oldalában található Divčibare városkában épített szolid méretű és a környezetében jól megbúvó családi házat a belgrádi Exe Studio építészeti iroda. A hegyvidéki építészet hagyományait jól magába integráló ház egy domboldali, nem túl magasra nyúló fenyves erdő mellett, lejtős tisztáson áll. A tervezők szándéka egy, a természeti környezetébe csak nagyon finoman beleavatkozó, szerény épület felhúzása volt.


Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
1/17
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić


Az épület összhatását a két nagyobb monolit tömb, a „világos és a sötét" párbeszéde adja. A felhasznált építőanyagok is ezt a kettősséget kívánják megfogalmazni, míg a betonnal (világos) az eredeti köves környezetre utalnak, de mai formába öntve, addig a fából (sötét) megépített másik szárnyrész már közvetlenül az erdőhöz kapcsolódik. A modern beton és a rusztikusnak szánt faépítmény összhatása nem túlságosan hivalkodó, ugyanakkor erősen kirajzol egyfajta formai kettősséget is: a betonszárny absztrakt vonalvezetése mellé sorakozik a hegyvidéki épületekre utaló, fából készült házrész szabályos világa. Mintha két elfelezett épület forrt volna össze, igaz mind az összhatás, mind a környezetébe való illeszkedés jól sikerült.


Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
5/17
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić


A két rész közötti átmenetet könnyíti meg a völgy felőli főhomlokzat hatalmas, kitüremkedő ablaka, a betontömb kemény hatását a távolabbról alig észrevehető, külső nagytáblás kerámialap burkolat lágyítja. A 76 m2 összterületű ház belső tere jóval egyszerűbb, itt alapvetően a világos dominál: a fehér falakat nyersfa elemek és beépített bútorok egészítik ki. Mindezeket jól erősíti a főhomlokzat két nagy – a földszinti nappalira és az emeleti hálószobára nyitott – üvegfelülete, amely persze kellőképpen szélesre nyitja az épület horizontját, lényegesen megnövelve a belső teret. Az egész ház természetes megvilágítása csak ebből a néhány, jól elhelyezett üvegfelületből ered.


Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
2/17
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić


A külső kerámiaburkolat a földszinti konyha, nappali és ebédlő egymásba folyó, egyterű helyiségére is reflektál, míg a fából épített, kis előtetővel is ellátott szárny inkább a meghitt közeget, a jól elszeparált hálószobát rejti magában. A természetes fényben gazdag belső tér melegségét a fából készített elemek adják, ugyanakkor a belső teret a visszafogott minimalizmus jellemzi. A földszinti nagyablak előterében kialakított, pompás panorámájú pihenőhely az épület egyfajta középpontját is kijelöli. Az L-alakban elrendezett földszinti térség egyik része a nyitott nappali, amihez közvetlenül, ugyanazon térben kapcsolódik az étkező és a konyha, illetve csendesen bújuk meg a fürdő. Az emelet, jól leválasztott intim tere a hálószoba.


Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić
9/17
Exe Studio: Hegyi ház Szerbiában. Fotó: Relja Ivanić


A tervezés és az építkezés folyamán kiemelkedő szempont volt az egyszerűség, a lehetőség szerinti minél közelebbről hozott építőanyag használata, a gazdaságosság és a maradandóság. Nehézséget okozott a szűkös költségvetés és a nehezen megközelíthető terep, de épp ezért a házban felhasznált faanyagot mind a közeli erdőségből szállították. Az építészek ragaszkodtak a különös formavilághoz, így a megválasztott anyagok is ennek a megvalósulását segítették. Elképzelésük szerint a kétfajta építészeti minőséggel egy új esztétikumú épületet teremtettek, amely egyben jó összhangban áll a környező természeti tájjal is.

Bán Dávid

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk