Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Kihirdették a Nemzeti Mintaterv Katalógus építészeti ötletpályázat eredményeit

1/1

?>
1/1

Kihirdették a Nemzeti Mintaterv Katalógus építészeti ötletpályázat eredményeit
Közélet, hírek

Kihirdették a Nemzeti Mintaterv Katalógus építészeti ötletpályázat eredményeit

2019.09.17. 07:52

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Vélemények:
3

A Nemzeti Mintaterv Katalógus 2020 építészeti ötletpályázatra beérkezett 273 megoldásból 93 nyert megvételt.

Eredményt hirdettek a Nemzeti Mintaterv Katalógus 2020 adatbázisának kialakítására kiírt országos ötletpályázaton. A három tervezési kategóriában – kockaházak átalakítása, kalákában megépíthető családi házak és korszerű technológiával épülő, okos otthonok – beérkezett 273 érvényes megoldásból 93 vázlatterv részesült megvételben. Az elismeréseket Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára adta át 72 pályázó összesen 93 megoldásáért.

Az elismert munkák közül 20 megoldás a kockaházak átalakítására, 29 a kalákában megépíthető családi házakra, 44 pedig az okos otthonok kialakítására készült. A megvételt nyert tervek a Katalógus weboldalán érhetők el.

 

 

 

Vélemények (3)
Hartmann György Sándor
2019.09.17.
20:58

ad.1.      A tervezőknek annyi sem jár, hogy a nevüket feltüntessék!

               Vagy a díjjal egyből elnyerték, hogy a tervek a „Nemzeti tervvagyon” részeseivé váltak?

ad.2.      Valójában ma az Étv. és 191/2009-es Korm. rendelet szerint kalákában nem lehet építeni!

               mert Étv szerint:

2. § E törvény alkalmazásában:

36.  Építési tevékenység: építmény, építményrész, épületegyüttes megépítése, átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, karbantartása, javítása, lebontása, elmozdítása érdekében végzett építési-szerelési vagy bontási munka végzése.

Az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének feltételei 

39. § (1)  Az építőipari kivitelezési tevékenység az építési beruházás megvalósítása keretében végzett építési tevékenységek összessége.

Azt ÉTV. 39. § (6)  Aki vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult, kormányrendeletben meghatározott építőipari kivitelezési tevékenységet csak az ott meghatározott feltételekkel, saját vagy a Polgári Törvénykönyv szerinti hozzátartozó céljára végezhet.

Tehát, ha nincs a családban az összes építési folyamathoz kiképzett szakmunkás, akkor már vállalkozó igénybevétele a kötelező! (Ráadásul a mai jogértelmezés szerint egy festő is lehet fővállalkozó, ha közvetlen a Megrendelővel szerződik!)

Mert:

ÉTV 39/5 (2) *  Kormányrendeletben meghatározott építési tevékenységet az ott előírt feltételek megléte esetén a tevékenység jellegének megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet. E tevékenység végzése során felel a 40. § (2) bekezdés b)-e) pontjában foglaltak betartásáért.

A 191-es rendelet:

13. § (8) *  Építőipari kivitelezési tevékenységet az építési szakmunka jellegének megfelelő szakképesítéssel, részszakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet, ha az építési tevékenység kivitelezési dokumentáció nélkül végezhető.

               De sajnos még a 300 m2 alatti lakóépülethez is előírták a kiviteli dokumentáció meglétét!

155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet

1. melléklet a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelethez

I. Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció munkarészei:

Még akkor is, ha ezek prosztó M=1.100 léptékű tervek!

Ui. De messziről jött ember azt mond, amit akar, tartja a közmondás.

gádor
2019.09.18.
08:05

@Hartmann György Sándor: ad.1. ez a pályázat az én meglátásom szerint nem arról szólt, hogy XY többé-kevésbé neves építész megvalósítsa építészeti gondolatait. ez a pályázat a szolgálatról szólt, ami akkor igazi szolgálat, ha névtelen.

engem is végtelenül bosszant, hogy egy-egy épület hivatalos átadásáról szóló hírben kiderül, hogy ki szólalt fel az eseményen, ki készítette a híradást (riportertől a vágóig), épp' csak az nem, hogy ki tervezte az átadott épületet. de elfogadom, hogy ez a pályázat nem erről szólt.

ad.2. a kalákában való építés nem feltétlenül arról szól, hogy ezeket az épületeket a jogszabály ellenére kalákában lehet építeni, hanem arról, hogy alacsonmyabb igényszintű, amit leírni nem lett volna szerencsés, ezzel degradálva a vidéki, kevésbé tehetős építtetők többségét. ezt nem érteni, vagy szándékosan félreérteni és a fenti időigényes paragrafus citátumat összehozni szerintem teljesen felesleges időpocsékolás volt.

FenyvesiHK
2019.09.19.
08:19

@gádor: Fontos dolgot tudtam meg a Katalógust áttanulmányozva. Magyarország geográfiája alapvetően megváltozott. Sík vidékké alakult, egy minimális lejtős környezettel, az építési telkek pedig ideális tájolásúak lettek. Azt is megtudtam, hogy a nemzeti vagyon egy részét meg lehet építeni kalákában. Jellemzően  pl. egy 7 tagú, mezőgazdasági munkából élő család fogja ezt a 69 nm-es épületet megépíteni kalákában.Akkor gondoljuk át, mit is jelent ez:

Építőipari kivitelezési tevékenység: az építési beruházás megvalósítása keretében végzett építési tevékenységek összességeÉpítési-szerelési munka: az építési tevékenység végzésére irányuló szakági munkaÉpítési szakmunka: szakirányú képesítéssel, jogszabály alapján végezhető építési-szerelési munkaÉpítési tevékenység: építmény, -rész, -együttes építése, átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, karbantartása, javítása, lebontása, elmozdításához végzett építési-szerelési, bontási munka. Tehát:

 Normál építési engedélyhez kötött, vagy egyszerű bejelentéssel végzett családi ház építés esetén a teljes munkát nem végezhetjük barátokkal, ismerősökkel.Szakképesítést igénylő feladatokat nem végezhetjük saját kezűleg, vagy barátokkal.Csak olyan munkafázist végezhetünk saját kezűleg, vagy közeli hozzátartozókkal, melyek szakképesítést nem igényelnek, a teljesség igénye nélkül ilyen lehet az alap kiásása, de csak akkor, ha a talajmechanikai szakvélemény nem ír elő speciális földmunkákat, de ilyen lehet pl. a glettelés, vagy a festés.Fontos tudni, hogy ha valaki saját maga végez munkát a kivitelezésen, tehát nem generálkivitelezésről beszélünk, amikor mindent egy vállalkozó végez el - még abban az esetben is, ha csak a villamos és a vízgépészetet csináltatjuk egy másik vállalkozóval - akkor kötelező Műszaki ellenőrt alkalmazni a megrendelőnek.A  Felelős Műszaki Vezető minden bejelentési eljárással történő építkezésen kötelező, de ez a személy minden esetben a kivitelezést végző vállalkozó alkalmazottjának, vagy külsős megbízottjának kell lennie. A városok, falvak utcáit járva rengeteg helyen lehet találkozni bevakolatlan, félig hőszigetelt, ferde kéményű, bedől tűzfalú, ferde, egyenetlen falfelületű családi házakkal, melyek legtöbbjét kaláka munkában végezték el. Itt sem garancia nincs, sem pedig papír arról, hogy a munka szakszerűen készült el, hiszen a legtöbb esetben, akik segítettek, azok akkor láttak életükben először vakoló szerszámot, vagy éppen tetőcserepet. A használatbavételi engedély megkérésekor az eljárás megindításakor derül ki, hogy nincsenek  teljesítménynyilatkozatok, felelős műszaki vezetői nyilatkozat, műszaki ellenőri ellenjegyzések.

Garancia gyakorlatilag semmilyen, kalákában végzett építési tevékenységre nem vagy csak részlegesen érvényesíthető.

Visszatérve a terven látható házra,tegye fel a kezét, aki látott korcolt lemezfedést,egyedi nyílászárókat,kitolható zsalutáblákkal, kalákában készített házon. Persze paradigmaváltás van, majd most lesz ilyen, minden megtörténhet. Egyszer valamikor biztos.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk