építészet : környezet : innováció

Kiosztották a Helyi Építészeti Örökség 2007 Nívódíjakat

A Helyi Építészeti Örökség 2007 Nívódíj címet megosztva kapta Györköny Pincehegy épületegyüttese és Závod, a helyi védelem alatt álló lakóépületek homlokzatainak felújítása.

a díjátadón
Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Építésügyi és Építészeti Főosztálya első alkalommal hirdette meg a Helyi Építészeti Örökség 2007 Nívódíj című pályázatot.

A pályázatra 12 településről 16 pályamű érkezett. Az építészeti nívódíjat két pályamű megosztva kapta, kettő pedig elismerésben részesült. A pályázatot a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. gondozta. A díjakat dr. Szaló Péter, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkára adta át.

Amíg a korábbi pályázatokkal támogatást lehetett nyerni, az ezévi építészeti nívódíjjal a megvalósult alkotásokat ismerik el. A nívódíjra pályázni lehetett az ország területén lévő, önkormányzati rendelettel a helyi védelem körébe vont elemekkel, melyek jelentős építészeti értéket képviselnek és helyreállításuk, bemutatásuk példaszerű színvonalon, értéknövelő módon valósult meg.

A zsűrit szakmai, oktatási és érdekképviseleti szervezetek tagjai alkották: 1-1 fővel képviseltette magát az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművész Szövetség, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék,a Falufejlesztési Társaság Építész Tagozata, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a VÁTI Kft. és a Hungaria Nostra. A zsűri elnöke Fegyverneky Sándor országos főépítész, az ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztályának vezetője volt.

A pályázati anyagok előzetes építészeti megoldásainak értékelése alapján a zsűri 7 épületet tekintett meg helyszíni szemle keretében, majd a 2007. július 5-i plenáris ülésén döntött a pályázat eredményéről. A döntésnél a helyreállítás szakszerűsége, hitelessége fontos szempontként szerepelt.

Az idén első alkalommal meghirdetett építészeti nívódíjat megosztva két település épületegyütteseinek (pincesor és lakóházhomlokzatok) a faluképet meghatározó példaszerű értékvédelme kapta meg. A másik két elismert alkotás egy egyedi parasztház felújítása és egy homlokzatrekonstrukció voltak.

A Helyi Építészeti Örökség 2007 Nívódíj címet megosztva két épületegyüttes kapta:

 • A Helyi Építészeti Örökség 2007 Nívódíj címben és 700.000 Ft összegű díjazásban részesült Györköny, helyi védelem alatt álló Pincehegy épületegyüttese védelmében, felújításában és fenntartásában közreműködők:
  Építtető-kivitelező: Györköny Község Önkormányzat, Braun Zoltán polgármester
 • A Helyi Építészeti Örökség 2007 Nívódíj címben és 700.000 Ft összegű díjazásban részesült Závod, a helyi védelem alatt álló lakóépületek homlokzatainak felújítása
  Építtető: Závod Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal, Szász János polgármester
  Tervező: Szász Gábor építész (Szegmens Kft.)
  Kivitelező: Antal Márton, Forrás Bau Kft., Bonyhád,
  valamint a megvalósításában közreműködők
Györköny, helyi védelem alatt álló Pincehegy épületegyüttese védelmében díjazásban részesült
a Schöpf-Mérey Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ utcai homlokzatának felújításáért a vezető tervező vette át az elismerést

Elismerésben részesült további két pályamű:

 • Elismerésben és 300.000 Ft értékű díjazásban részesült:
  Nyalka, helyi védelem alatt álló lakóház felújítása
  megújításában közreműködők:
  Építtető-kivitelező: Viszló László
  Tervező: Dimény Gábor
 • Elismerésben és 300.000 Ft értékű díjazásban részesült:
  A Schöpf-Mérey Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ utcai homlokzatának felújítása* homlokzatrekonstrukciójában közreműködők:
  Építtető: Dr. Garamvölgyi György, Schöpf-Mérey Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ,
  Tervező: Krikovszky Péter vezető tervező, BFVT Kft.

fotók: éf

* Tavaly dícsérő oklevelet nyert a "Budapest Építészeti Nívódíja 2006" pályázaton

Schöpf Mérey Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ homlokzatának rekonstrukciója

vélemény írásához jelentkezzen be »