építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Kiteljesedés

Az új esztendőben szeretetotthon nyílik Békásmegyeren, mely az evangélikus templom kiteljesedéseként épült. Tervezője – egyben a templomé is – Pazár Béla, Magyari Éva és Polyák György; a lebonyolító a Kreatív 2000 Kft. – Erdős Mihály; a kivitelező a kiskunhalasi MERKBAU Kft. – Knáb János; az építtető a Penúél Alapítvány, melynek felügyelője dr. Breuer Katalin.
A lakótelep templomai közül az egyik

Békásmegyeren, a lakótelepen és annak közvetlen közelében én négy új templomról tudok, egy római katolikusról, egy metodistáról, egy reformátusról és egy evangélikusról. A legkorábbi a Boldog Özséb templom, Csaba László tervezésében (1987), majd következett a Megbékélés Háza (1993–1998), Iványi Gábor lelkész metodista „hajléka”, melynek építésze Nagy Bálint. 2001-ben készült el Gyertyános Zoltán tervezésében a református templom a Csobánka téren, és alig egy évvel korábban, 2000 őszén pedig a Pazár Béla, Magyari Éva és Polyák György által tervezett evangélikus templom. Érdekes lenne e négy építmény keletkezéstörténetének összevetése, a templomok építészeti elemzése, de most könnyebb a feladat: beszámolhatunk arról, hogy az evangélikus közösség jelentős kiteljesedéssel büszkélkedhet. A templom közvetlen szomszédságában megépült a Gaudiopolis szeretetház, pontosan ugyanabban a stílusban, nagyon szikár cserépfedéses téglaházként.

 

A békásmegyeri Gaudiopolis szeretetotthon - fotó © 2008 Vargha János
Találkozó a békásmegyeri Gaudiopolis szeretetotthon építőivel - fotó © 2008 Vargha János

Donáth László evangélikus lelkész - fotó © 2008 Vargha János
Találkozó a békásmegyeri Gaudiopolis szeretetotthon építőivel - fotó © 2008 Vargha János

 

Idősek otthona nyílik

Az Idősotthon alapkövét épp egy éve, 2007. december 16-án helyezték el, bár akkor már a szerkezet nagyrészt állt. A Penúél Idősotthon Alapítvány keretében folyó építkezés – hosszú előzmények után – 2007 nyarán kezdődött. Az épületegyüttes – 3400 négyzetméteres telken 1490 négyzetméter – mintha két U betű egymáshoz képest 90 fokos elforgatása utáni összeillesztéséből állt volna össze. Vagyis az otthonnak két olyan udvara van, melyet három oldalról keretez a ház. Továbbá még egy előkertje is a főbejárat előtt, mely éppen átellenbe esik a templom bejáratával. A kerti burkolat – a templom kertjéhez hasonlóan – itt is kockakő, és anyagában azonos az összes fal burkolóanyaga is, a jellegzetes vörös tégla, a hasonló színű cserépfedéssel. Természetesen a pár éves különbség miatt a tónus kicsit más, ami egyáltalán nem okoz problémát. Az ablakokat egységesen vastag lécekből szerkesztett, áttört, nyitható spaletta árnyékolja, zöldes-szürke világos festése szintén azonos a templomon, parókián, gyülekezeti termeken láthatóval.

Az épület két emeletes, tehát összesen háromszintes. A leírt alaprajzi konfiguráció miatt a szobákat szolgáló folyosóknak végig vannak ablakai, középfolyosó csak kiszolgáló, üzemi helyiségekhez vezet az épületben. A szobák – csúszásmentes fürdőszobával, beépített hűtőszekrényes teakonyhával felszerelt apartmanok – többnyire 24 m2 alapterületűek (az épület hasznos alapterülete 3600 m2). Összesen 64 lakóegység készült, ebből hét nagyobb (28, 32 és 34 m2). Lehetőség van mind egy- mind kétágyas elhelyezésre. Lehetőség van saját bútorok használatára – egyágyas elhelyezés vagy házaspárok beköltözése esetén, a kétágyas formációnál bebútorozott apartmant kínálnak.

Körültekintően

A idősotthonban a napi szükségletek biztosítása, a gondosan kialakított étkezési lehetőségek mellett igyekeztek kialakítani további kényelmi, rehabilitációs, mentálhigiénés szolgáltatási lehetőségeket egyéb helyiségekkel (pl. speciálisan felszerelt tornateremmel, teljes körű mosodai eszközrendszerrel stb.). A mai kornak megfelelő technikai kiszolgálás is rendelkezésre áll mind a társalgókban, közösségi helyiségekben (televízió és zeneberendezés), mind az apartmanokban például (telefon-internet elérés). Arról már nem is kéne említést tenni, hogy a szeretetház, nem csupán a közelség okán, mennyire szoros kapcsolatban áll majd a békásmegyeri evangélikus közösség templomával, az abban zajló szertartásokon túl a gazdag kulturális kínálattal (koncertek, könyvbemutatók, kiállítások, művészeti és tudományos konferenciák).

Az épületegyüttes kiteljesedése örömteli esemény, nagy hír. Az idősotthon megépítése sokak állhatatos munkájának, összefogásának tiszta és lelkesítő eredménye, csak elismerés illeti mindnyájukat. A 2008. november 16-án tartott istentisztelet során elhangzott beszédek, az avató esemény és az első bejárás a frissen elkészült épületben sokakat meggyőzött arról, hogy nem mindennapi dolog történt itt, amiben elévülhetetlen szerepe volt Donáth László evangélikus lelkésznek, és sok-sok segítőjének. Most következik a használatbavétel, az ünnepeket követik a dolgos, soha nem múló hétköznapok.

 

békásmegyeri Gaudiopolis szeretetotthon - fotó © 2008 Vargha János

 

Egyetlen epizódról még: a templomban az épület-átadási szertartás során találkozhattak a jelenlévők a hét gyertyával a templom terének főfalán. Az építész páros, Pazár Béla és Magyari Éva hét év után megtalálta és megvalósította azt a nagyon visszafogott „dekorációt”, mely pontosan egybevág a teljes együttes reformációhoz méltó visszafogottságával, mélységesen humánus szigorúságával.

Vargha Mihály (szöveg); Vargha János (képek)

 

A békásmegyeri Gaudiopolis szeretetotthon avatása: Horti Andrásné - fotó © 2008 Vargha János
Találkozó a békásmegyeri Gaudiopolis szeretetotthon építőivel: Knáb János, Merkbau - fotó © 2008 Vargha János

Találkozó a békásmegyeri Gaudiopolis szeretetotthon építőivel: Erdős Mihály, Kreatív 2000 - fotó © 2008 Vargha János
Találkozó a békásmegyeri Gaudiopolis szeretetotthon építőivel: dr. Breuer Katalin felügyelő - fotó © 2008 Vargha János

vélemény írásához jelentkezzen be »