Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Design/Formatervezés

Kockában jók vagyunk – Red Dot Design-díjas magyar fejlesztés

1/11

Cocodice - Co&Co

?>
Cocodice - Co&Co
?>
Cocodice - Co&Co
?>
Cocodice - Co&Co
?>
Cocodice - Co&Co
?>
Cocodice - Co&Co
?>
Cocodice - Co&Co
?>
Cocodice - Co&Co
?>
Cocodice - Co&Co
?>
Cocodice - Co&Co
?>
Cocodice - Co&Co
?>
1/11

Cocodice - Co&Co

Kockában jók vagyunk – Red Dot Design-díjas magyar fejlesztés
Design/Formatervezés

Kockában jók vagyunk – Red Dot Design-díjas magyar fejlesztés

2011.04.19. 10:18

Cikkinfó

A Design rovatot támogatja a 

Építészek, alkotók:
Nagy Richárd

Cég, szervezet:
CO&CO Design Communication

Átütő sikert könyvelhet el a COCODICE nevű magyar termékcsalád. A hagyományos dobókocka újraértelmezésével megalkotott, látássérültek által is használható sokoldalú fejlesztőjáték már 2011-ben, a nemzetközi és hazai piacra lépésének első pillanatában megkapta a világszinten legnagyobb design elismerésnek számító Red Dot Design-díjat.

A Red Dot Design-díj
A Red Dot Design-díj minden évben egy neves szakmai zsűri által elbírált, világviszonylatban jegyzett, Magyarországon inkább szakmai körökben közismert kitüntetés, amelyet csakis a termékfejlesztés legjobbjainak ítélnek oda, éppen ezért afféle termék és designer Oscar-díjnak is aposztrofálják. Tulajdonképpen a legrangosabb elismerés, amit ma a világban termék, márka, design és designer kaphat. Évről évre olyan cégek osztoznak a Red Dot-díj elnyerésével járó sikerekben, mint pl. az Apple, a BMW, a Grohe, a Mercedes, a Dell, a Hilti, és többek között a Ligne Roset. Természetesen minden fórumon hangot is adnak a cégek ennek az elismerésnek, hiszen ez egy védjegy, amely a kiváló terméket hivatott szimbolizálni, és nem utolsó sorban vásárlásösztönző is.

Az idei, azaz a 2011-es Red Dot-díj egyik kitüntetettje, termékkategória-győztese a hazai fejlesztésű COCODICE, amit a Co&Co csapata fejlesztett európai uniós támogatással, szép példájaként annak, hogy egy magyar know how EU-s segítséggel világszintű termékké nőheti ki magát.

 

Cocodice - Co&Co
1/11
Cocodice - Co&Co

Cocodice - Co&Co
2/11
Cocodice - Co&Co

Cocodice - Co&Co
3/11
Cocodice - Co&Co

 

 

Cocodice
A Corner-Contact Dice, Cocodice, magyar nevén sarokkapcsolati dobókocka valójában egy logikai rendszer újgenerációs dobókockákkal. Történelme során a dobókocka, bár sok játékban, változatos külsőkkel használják, lényegében nem változott, ez az első alkalom, hogy valódi termékfejlesztésen megy keresztül.

A Cocodice tulajdonképpen egy újfajta térbeli fejlesztőjáték, érdekes kombinációja a szerencsének és a stratégiának. Ezt a jellegét annak köszönheti, hogy a kocka értékei nem a lapokon, hanem a szélein helyezkednek el, ezáltal a legtöbb logikai játék alapkoncepcióját, az építő- és játékelemek egymásra hatását valósítja meg az éleken és a sarkokon (Dominó, Mahjong, Sudoku, Rubik stb., az ilyen típusú játékok lényege az egyes elemek egymásra hatása).

A logikai játékok tartalmi, használati, játékszervező, képességfejlesztő és még sok más egyéb eleme kerül így újfajta kontextusba. A játékok közös vonása az, hogy mindegyik a Cocodice – a hagyományos dobókockához képest újraértelmezett – jelölésrendszerét használja ki. A Cocodice nem pusztán a véletlenszerű sorsolás eszköze – bár hagyományos dobókockaként is használható –, hanem a játékokban alapfeltétel az éljelölések játékstratégia szerinti összeillesztése. A játék felépítéséből és a játékszabályokból (fejlesztői instrukciókból) adódóan 4-5 éves kortól játszható. A játékossága mellett, elsődlegesen 10-12 éves korig, több korcsoport számára fejlesztőeszköz, később pedig érdekes és szórakoztató időtöltés, egészen 90+ éves korig.

A játékcsaládot a Co&Co Communication csapata befogadó szemléletű tervezéssel fejlesztette, így a Cocodice akadálymentesített játék a látássérültek számára. A bemetszések könnyen felismerhetőek, a látók és a látássérültek közösen is tudnak a kockával játszani.

Gyerekkorban a térlátást, nagy- majd később a finommotorikus mozgásokat, a tükörkép ismereteinek gyakorlását segíti (betűírás tanulásánál a tükörírás és betűk keverésének elkerülése: db, qp, E3, stb.), valamint kombinatorikus, logikai és matematikai rész-fejlesztőeszközként is szolgálhat.

A játék fontosságát a XXI. században senki nem vitatja. Az emberi kultúra egésze azon képességen alapszik, hogy tudunk játszani. A játékot is magába foglaló alkotó tevékenység, az arról való gondolkodás, illetve az abból való tanulás a kultúránk alapja. A játék lényege, hogy a játékként végzett tevékenység örömet szerez. A Cocodice térbeli kombinációs logikai fejlesztőjátékkal azonban  komolyabb céljai vannak az alkotóknak.

 

Cocodice - Co&Co
4/11
Cocodice - Co&Co

Cocodice - Co&Co
5/11
Cocodice - Co&Co

Cocodice - Co&Co
6/11
Cocodice - Co&Co

 

 

Az átlag óvodákban a gyermekek megközelítése a hibakereső, javító, kompenzációs szemléletű nevelésnél megmerevedik. A gyermekek fejlettségét diagnosztizálják, kiemelik azokat a képességeit, amelyekből elmaradása van a gyermeknek, amit aztán folyamatosan fejlesztenek, javítanak. Ez kompenzáló, korrekciós szemlélet. Egyre több óvodában az válik fontossá, hogy a gyermeket indirekt hatásrendszerrel, sokkal erősebben fejlessze a pedagógus. Igyekeznek a gyermek legjobb képességét megkeresni, a szülőkkel megosztják tapasztalatukat, vizsgálják, a felfedezett tehetség csírát milyen módon lehet ígéretté váltani. A tehetségek segítése nemzeti ügy ma az oktatásban. Ehhez a munkához kiváló eszközként alkalmazható a Cocodice. Kulcsfontosságú tényező, hogy az adott eszközzel (kockával) a tudás és képességtartalom kiemelkedő teljesítményre ösztönzi a gyermeket. Játszva, örömteli cselekvéssorozattal. Ezzel az eszközzel igazán kreatív légkört tudunk teremteni a gyermekeknek, mert szokatlan, új kihívásokra, problémamegoldásokra késztetjük őket, mert nem hagyományos kockát kapnak a kezükbe.

A mágneses kis kockák, a nagyobb méretű, ülésre és kockadobásra is használható gyerek puffok, valamint a felnőtt 40cm-es kocka puffok, melyek már látványosan enteriőrbe illeszthető ülőkék, egységesen képezik a Cocodice fejlesztő márkát. A fejlesztésbe integrált kommunikáció (designkommunikáció – Cosovan Attila), a tartalom, az üzenet, a termék sokoldalúsága eredményezhette azt a megtiszteltetést, hogy 2011-ben, a nemzetközi és hazai piacra lépésének első pillanatában a Cocodice termékcsalád megkapta a világszinten legnagyobb design elismerésnek számító Red Dot Design-díjat.

 

 

Cocodice - Co&Co
7/11
Cocodice - Co&Co

Cocodice - Co&Co
8/11
Cocodice - Co&Co

 

A fejlesztőcsapat hisz abban, hogy értéket teremthet, a játék és az önfeledt fejlődés örömét, integrációt, a látássérültek dobókockáját, egy fontos terméket a fejlesztőjátékok piacán. A Cocodice piaci bevezetése 2011-ben várható. A Cocodice ezzel az elismeréssel a termékcsalád teljes életciklusára elnyerte a Red Dot cím használatát címke, label formájában. A Red Dot Design Award díjátadó gála 2011. július 4-én lesz a németországi Essenben, az AAlto-Színházban. A díjátadón történtekről, a zsűri szakmai értékeléséről az esseni utat követően, júliusban beszámolót tart majd a Co&Co.

A Co&Co a projektet nagyrészt Szigetváron, valamint Budapesten és országosan fejlesztette együttműködő partnereivel. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul(t) meg, Gazdasági Operatív Program keretében. Külön köszönet illeti meg a támogatók és társfinanszírozók mellett a partnereket a kitartó és hatékony, világszínvonalú munkájukért: Apton&Sinclair Kft., Caro Kft., C3D Kft., Dodekaéder Kft., On-Demand Kft., és a fejlesztőjáték tesztelésében az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Terézvárosi Gyakorló Óvodájának fejlesztő- és gyógypedagógusai segítettek (Egyed Zsuzsanna vezetésével).

 

Cocodice - Co&Co
9/11
Cocodice - Co&Co

Cocodice - Co&Co
10/11
Cocodice - Co&Co

 

 

A Cocodice általános filozófiai megközelítése:

Mi az a sarok?

 • a sarok egy pont, egyben kiindulási és találkozási pont (origó)
 • sarokkő, alapkő
 • a sarok a változás első pontja
 • a sarok  élek találkozása
 • él: elválaszt, és egyben összeköt valamit (két véglet úgy kerül a lehető legközelebb egymáshoz, hogy közben megmarad mindkét oldal identitása)
 • a sarok racionalizálja a káoszt, dialógust alakít ki a megmagyarázhatatlannal
 • elgondolható teret alkot
 • a legkisebb olyan pont, ami térkövetkeztetést eredményez

A magyar nyelv a sarok szót figyelemreméltó módon használja:

 • sarkamra állok
 • a világot sarkaiban rengeti meg
 • számoljuk meg a szoba összes sarkát
 • ez egy jó kiindulási sarokpont, stb.

Tehát a sarokkal nem árt jó kapcsolatban állni!
Az emberi alkotás egyik ikonja a kocka, ami ellentéte tulajdonképpen a gömbnek... Az észlelhető univerzum gömbökből áll. Az ember ezzel filozófiai vitába szállt és létrehozta a kockát. A kocka elsősorban és első ránézésre lapjai miatt érdekes, pedig az éleken, a sarkokon következik be a változás.

A Cocodice pont itt, a kocka ezen részein keresi a megoldást és egyben a játékot is. A játék a legősibb tanulási forma. A játék a dialógusra, az együttműködésre, vagy éppen a versenyre épül.

Ha nem lenne játék, nem lenne tanulás.
Ha nem lenne tanulás, nem lenne fejlődés.
Ha nem lenne fejlődés, nem lenne megismerés.
Ha nem lenne megismerés, nem lenne boldogság.


Projektvezető és kontakt: Nagy Richárd, contact/kukac/coandco.cc

Tervezők, feltalálók, kreatívok a projektben: Cosovan Attila, Cosovan Tamás, Fekete András, Hoffer Gábor, Hosszú Gergely, Kuti Mátyás, Lesták Éva, Lukács Tibor, Nagy Richárd, Nagy Zsuzsanna, Oravecz András, Pessenlehner Gyula, Sümegi Éva

Fotók, videók: Cosovan Tamás, Gacsádi Albert, Oravecz István, Pessenlehner Gyula

Web: Cocodice
Védett márka és szabadalmaztatott rendszer. Minden jog fenntartva: CO&CO.

Red Dot Design Award

Co&Co

Magyar győztes is van a Red Dot Design Award versenyén

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk