építészet : környezet : innováció

Könyvtár Aalto országában

A Lahdelma & Mahlamäki építészei nyerték meg a Lohja főkönyvtár tervezésére kiírt nyílt pályázatot 2002-ben. A későbbi épületterv ezen a „Johdanto” (Bevezetés) című győztes pályamunkán alapult. Ahogy a terv neve is sugallja, a ház az emberek folyamát építészeti megoldásaival (be)vezeti a városközpont felől a kulturális épületegyüttes és maga a könyvtár felé.

Friss modernizmus

Lohja főkönyvtár, Finnország

A Lahdelma & Mahlamäki építészei nyerték meg a Lohja főkönyvtár tervezésére kiírt nyílt pályázatot 2002-ben. A későbbi épületterv ezen a „Johdanto” (Bevezetés) című győztes pályamunkán alapult. Ahogy a nyertes terv neve is sugallja, az épület bevezetőként szolgál, építészeti megoldásaival vezeti az emberek folyamát a városközpont felől a kulturális épületegyüttes és maga a könyvtár felé.

 

A rézzel burkolt kúpos felülvilágítók sora az épület vizuális nyelvezetének kulcsszava, Fotó: Jussi Tiainen és Eark
Vöröstéglás falak, hajtogatva osztott tömeg, Fotó: Jussi Tiainen és Eark
Az épületkülsőn alkalmazott anyagoknak köszönhetően a könyvtár szépen illeszkedik a történelmi környezetbe, Fotó: Jussi Tiainen
 

 

Lohja városa Finnország déli részén fekszik, hozzávetőlegesen 50 kilométerre Helsinkitől. A település lélekszáma kb. 40 000. Bár egészen 1969-ig nem emelkedett városi rangra, Lohja mégis már a középkortól fontos kereskedelmi kikötőnek számított. Az épület városon belüli központi elhelyezkedése kiváló kiindulópontot ad a könyvtár tevékenységeihez. Az új könyvtárépület szépen illeszkedik a kulturális negyed térségébe, melyet a Szent Lőrinc főtemplom – figyelemreméltó, 15. századi gótikus emlék – valamint a Länsi-Uusimaa zenei intézet és a Hiisi akadémia határoz meg. A tervezési terület egy városi tömbben helyezkedik el, ez sok kihívást állított a megvalósítás elé.

 

A fénnyel jól átjárt földszinti nyilvános terek tágasak, Fotó: Jussi Tiainen és Eark
A belső tér a különböző tetőablakoknak köszönhetően függőleges irányba is kibővül, Fotó: Jussi Tiainen és Eark
A látszólag véletlenszerű homlokzat-megnyitások alkotják az épület nagyon is átgondolt struktúráját, Fotó: Jussi Tiainen és Eark
A réz a figyelmet meggondoltan a belső tér részleteire, és a juharfa felületekre tereli, Fotó: Jussi Tiainen és Eark
 

 

A régi templom léptékéhez igazodóan a könyvtár alacsonyabb lett, ez képezte a tervezés fő irányát. A szándékosan nyitott, hajtogatva osztott tömeg és a látszólag véletlenszerű homlokzatmegnyitások alkotják az épület nagyon is átgondolt struktúráját. A helyben öntött, utófeszített beton váz egyrészről teljesen betölti a rendelkezésre álló teret, másrészről megvalósítja a könyvár építészeti programját. A földszinti nyilvános terek tágasak, és az alacsony épületet függőlegesen tudatosan tovább bővíti a rézzel burkolt kúpos felülvilágítók sora mint az épület vizuális nyelvezetének kulcsszava.

 

A belső terek az oromfalakon át tárulkoznak ki a templom és a központ felé, Fotó: Jussi Tiainen és Eark
A régi templom léptékéhez igazodva a könyvtár alacsonyabb lett, ez képezte a tervezés fő irányát, Fotó: Jussi Tiainen és Eark
A tervezési terület egy városi tömbben helyezkedik el, ez sok kihívást állított a megvalósítás elé, Fotó: Jussi Tiainen és Eark
Építészeti megoldásaival vezeti az emberek folyamát a városközpont felől a kulturális épületegyüttes és maga a könyvtár felé, Fotó: Jussi Tiainen és Eark
 

 

Az épületkülsőn alkalmazott anyagoknak köszönhetően a könyvtár szépen illeszkedik a történelmi környezetbe, ugyanakkor friss modernizmust tükröz. Az épület hosszanti falai vöröstéglásak, a belső terek az oromfalakon át tárulkoznak fel a templom és a központ iárnyába. Ezekre az üvegfelületekre a Lohja környéki régióból származó közmondásokat nyomtattak. A belső térben szintén téglafalak teremetik meg az egységességet a nyíltan egymásba metsződő terek között, és irányítják a tekintetet a városközpont felé. A réz a figyelmet tudatosan a belső tér részleteire, és a juharfa felületekre tereli.

Forrás: Lahdelma & Mahlamäki Oy/ Esko Miettinen, architect SAFA

Az épületről bemutató cikk jelent meg a Forum magazin 31/2011 számában.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »