építészet : környezet : innováció

Kortárs kísérlet Don Quijote földjén

A 19. század hagyományos vidéki  malmainak egy még megmaradt hírvivője menekül meg az enyészettől egy La Mancha-i kisvárosban. A La Harinera kortárs művészeti központ megálmodói épp a malomépület kapcsolatteremtő szerepében bíznak.

Pedro Muñoz egy szerény spanyol kisváros kétórányi buszútra Madridtól délre, Castilla La Mancha tartományban. A lakói büszkék tavacskájukra, ahol számos madár – főleg flamingó – pihen meg, és arra, hogy városuk rákerült az európai kulturális örökségek listáján is szereplő Don Quijote útvonalra. A környező településeken megszokott a kulturális jelenlét: irodalom, bor-rock fesztivál, klasszikus színházi fesztivál, vagy Antonio López Torres Múzeuma, de a vidék szülöttje Pedro Almodóvar is.

La Harinera. Fotó: Bán Dávid

Az inkább borüzemeiből és olívaültetvényeiből élő Pedro Muñoz-ban is épült városi kultúrház és könyvtár, most azonban komoly fába vágta fejszéjét egy civil kulturális kezdeményezés. A szervezet magánpénzekből megvásárolta a város régi, több évtizede porosodó malomépületét, amely a 19. század elején épült és szinte kizárólag fából készült berendezései, gépei ma már ipari kuriózumok.  Az épület felújításával és a berendezési tárgyak konzerválásával együtt egy olyan kortárs művészeti, társadalmi központot álmodtak a malomba, amely a helyiek aktív bevonásával országos és nemzetközi szinten kíván kulturális tevékenységeket, együttműködéseket megvalósítani.

La Harinera. Fotó: Santiago Arroyo

A malomépület alaphangulatát a megmaradt – és még ma is működőképes – fából készült, három szinten végigkúszó különleges berendezések, szállítóalagutak, sziták, őrlőgépek adják. A José Antonio Valera Moya és Diana Sánchez Mustieles által tervezett felújítás eredményeként a klasszikus ipari környezet mellé kerülnek a kiállítóterek, a melléképületekbe alkotóház, idővel ifjúsági szálló kerül.

La Harinera, metszet

Az eredeti funkcióra utaló La Harinera nevű kortárs kulturális központ tevékenysége mellett a különleges ipari örökségével kívánja bevonni a közönségét. A megvalósító Fundación Iberoamericana de las Industrias Culturales y Creativas (FIBICC) reményei szerint a helyi emberek számára éppen a malom aktív emléke, a hagyományos munkához való konkrét kötődése jelentheti a kapcsolódást a kortárs művészeti élmények és alkotófolyamatok megértéséhez. Az épület renoválásának befejezése és hivatalos megnyitása idén tavasszal várható, de első rezidenseit már tavaly ősszel fogadta, akik részt vettek a városka életében is és első, a malom berendezései által ihletett kiállításukkal a La Harinera nem hivatalosan októberben már megnyílt.

Bán Dávid

vélemény írásához jelentkezzen be »