építészet : környezet : innováció

Kossuth tér térépítészeti tervpályázat

Megvételben részesült 5-ös sorszámú pályamű:
Studio ARS LOCI Kft. Fazakas Gábor mérnök-építész
Haluska János építész
Karlóczainé Bakay Eszter táj- és kertépítész
Megvételben részesült 5-ös sorszámú pályamű:
Studio ARS LOCI Kft.
Fazakas Gábor mérnök-építész
Haluska János építész
Karlóczainé Bakay Eszter táj- és kertépítész
Vámos István villamosmérnök
Karlóczai Péter vízépítő mérnök
Németh Viktor és Hollósi Lajos - látványterv

 



Részletes bírálat 
 
A pályázó a tér alaprajzi és térbeli elrendezésében – az eredeti – hármas tagolású térszerkezet visszaállítására törekedett, a két véghomlokzat és a középrizalit előtt kialakított reprezentatív előterekkel.
Ezt mind az Északi, mind az un. Déli kertben, a földszinti kapuárkádokat finoman kiemelő partnerekkel, egy-egy szökőkúttal, az itt lévő zöldfelületek lehetséges növelésével és a Duna-parthoz levezető gyalogos kapcsolat átgondolt kialakításával teremti meg (Akadémia utcai átvezetés és Miniszterelnöki Hivatal előtti tér átépítés).
Kevésbé sikeres a főhomlokzat előtti terület egészének „eklektikus” megfogalmazása. A reprezentatív jelleget két nagyméretű, a tér koordinátáiból kibillentett díszmedence hangsúlyozza vízesésfallal körülölelve, a garázshoz és látogatóközponthoz levezető rámpákat. Érdekes és a továbbtervezés számára is gondolatindító építészeti megoldás a térnek  (medence és rámpa) ily módon történő rejtett összekapcsolása.
Sajnálatos, hogy a biztonsági zóna „íves” határvonala kettészeli a nagyvonalúan alakított reprezentatív teret, s így aránytalanul nagyméretűvé válik a közönség által nem használható térrész.
A nemzeti lobogó új helye a biztonsági zónán belül nem jó, de ugyanígy léptékében és gondolatában elhibázott a „hármashalom” szimbólumaként megfogalmazott gránittömbre állítása a főbejárati oroszlános lépcső közvetlen előterében. 
Ezzel ellentétben nagyon átgondolt, – a pályázatok közül kiemelten igényes – a tér hálós porphyr burkolatarchitektúrája, acél és fekete gránitcsíkokkal tagolva.
A „dísztér” két oldalán nagy összefüggő zöldfelületet alakít ki, de ezek eszköztelensége miatt belül a városi tér, a találkozóhely jelleg nem érzékelhető.
Téralakítás szempontjából teljesen rossz javaslata a tervnek a Kossuth szobor mögé helyezett vízmedence és előtér keskeny burkolatának átvágása gyalogúttal. Léptéktelen a szoborcsoport nyugati oldalára javasolt kisméretű kör alakú tér, centrumában várostérképpel.

A biztonsági követelményeknek tér külső és belső lehatárolása megfelel. A tervezett rácsszerkezettel kiegészített „nemesacél” növénytartók kordon jellegű látványa esztétikailag és formailag nem különbözik a jelenlegi kialakítástól, így esetleges megvalósítása nem támogatható.
A terv közlekedési koncepcióját, az ütemezhetőség, a közműkiváltások minimalizálása és az értékes növényzet figyelembevétele jellemzi.
Ennek megfelelően – a pályázók közül egyedül– ez a terv helyezi tér déli oldalára az automata rendszerű, az átlagosnál kisebb helyigényű mélygarázst. Az előnyöktől eltekintve a garázs megközelítése forgalomtechnikailag kedvezőtlen, a villamosmegálló környezetét keresztező behajtás és a jelzőlámpás csomópont közelsége miatt.
A terv közúti kapcsolatai előnyösen változnak a II. ütemben a Déli kert kialakításával, de ugyanígy figyelemre méltó a parkolók decentralizált elhelyezése az I. építési ütemben.
Az Országházhoz bevezető pontok elhelyezése a jelenlegivel azonos, de a D-i oldalon a garázs közelsége miatt további kapu beiktatása szükséges.
A pályázó nem a kiadott közműgenplánon dolgozott, de látható, hogy a koncepció kialakításánál a közműkiváltások maximális csökkentésére törekedett, melyet a költségbecslés igen alacsony összege is alátámaszt.

A Bírálóbizottság a pályázatot a továbbtervezés számára értékes részletei miatt 500.000 Ft megvételben részesítette.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »