építészet : környezet : innováció

Kristály-nyaraló a fák között

Litvánia egyik népszerű üdülőhelyén, Birštonas városában épült fel Gintautas Natkevičius, Tomas Kuleša és Adomas Rimšelis tervei alapján egy csiszolt kristály formáját idéző, szabálytalan alakzatú családi ház. A kísérletező, fiatal építésziroda szokatlan formájú tömeget helyezett a kis magaslatra, panorámás tetőterasszal a város és a környező erdők felé; legújabb munkáik között szerepel a közelmúltban bemutatott kėdainiai ravatalozó is.

Kaunas városától 30 km-re délre található Litvánia egyik kedvenc üdülőhelye, Birštonas, amely gyógyfürdőjéről és iszapkezeléseiről híres. A 3200 fős lakossággal rendelkező kisváros az ország szívében, a Nemunas folyó kanyarulatában, a jobb parton helyezkedik el.

A Szovjetunió időszakában a várost gyógyüdülőkkel és szanatóriumokkal duzzasztották fel, amelyek nagyon népszerűek voltak az ide látogatók körében, annak ellenére, hogy a város erkölcsi élete eléggé zavaros volt. Az ország függetlenségének elnyerése után Birštonas valóban egy barátságos, csendes hellyé vált, miközben fokozatosan elérte a nyugat-európai színvonalat. Gyorsan növekedtek az ingatlanárak, ma már egyre nehezebb üres telket találni.

 

Családi ház, Birštonas - fotó: G.Česonis

 

A tulajdonosok egy kis dombon található, különleges adottságú területet szemeltek ki, amelyet egy ősfás park vesz körül. A telek inkább a nagy zöldterület részét képezi, kevésbé kapcsolódik az utcához. Ez a szituáció jelentette a kiindulást az építészeti koncepció kialakításához. A gépkocsitárolót a domb aljában helyezték el, amely a park fái között a magaslaton álló, kristályhoz hasonló, sokszögletű épülettömeg alapját képezi. A háznak nincsen szabályos alaprajza vagy irányultsága.

 

Családi ház, Birštonas - fotó: G.Česonis

 

Az épület valójában egy négyszintes nyaraló, a pinceszinten egy kétállásos garázs, tároló és kazánház található, a földszinten az előtér, nappali, konyha, étkező kapott helyet. Az első emeleten sorakoznak a háló- és fürdőhelyiségek, míg a tetőszintet egy hatalmas terasz és fedett közösségi-pihenő tér foglalja el, ahonnan feltárul a környező erdővel, folyó és egy kis kápolna látványa. A csiszolt travertin lapokkal burkolt házat úgy tervezték, hogy kiaknázza a Birštonas természeti környezete által nyújtott lehetőségeket. A tetőszinten tartózkodók a város látványa mellett teljes intimitást élvezhetnek (ne feledjük, a területnek nincsen kerítése), miközben egész nap élvezhetik a napsütést és az erdő susogását.

fordította: Garai Péter


Családi ház, Birštonas
építész tervezők: Gintautas Natkevičius, Tomas Kuleša, Adomas Rimšelis
helyszín: Šlaito st., Birštonas, Litvánia
építés éve: 2011
bruttó szintterület: 286 m2
fotók: G.Česonis

 

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »