építészet : környezet : innováció

Lakhatási konferencia Bécsben

kezdés: 2018. december 4. CET 09:00vége: 2018. december 5. CET 17:00
A megfizethető lakhatásról lesz konferencia Bécsben 2018. december 4. és 5. között. A szakmai fórumon többek között arra keresik majd a választ, hogy milyen jogi és pénzügyi keretfeltételek ösztönöznék a szociális lakásépítést Európában.

Ez a kérdés azért is igényel sok figyelmet, mert Európa-szerte egyre nagyobb probléma a hajléktalanság és egyre több európai polgár számára a lakhatás jelenti a legnagyobb kiadást – 81,5 millióan a jövedelmük több mint 40 százalékát fordítják erre a célra.

A kétnapos rendezvényen az Európai Unió intézményeinek valamint európai nagyvárosoknak a képviselői, lakásépítési szakemberek, szakértők és a bérlők képviselői vesznek részt. Olyan kérdésekre keresik majd a választ mint, hogy milyen jogi és pénzügyi keretfeltételekre van szükség ahhoz, hogy Európában növekedjen a befektetési kedv a szociális lakásépítés területén, illetve, hogy milyen hozzáadott értéket jelent az önkormányzati lakásépítés az európai városok, valamint a gazdaság számára?


fotó: Mario Lang

 

A 2018. december 4-5. között megtartott szakmai fórumon a résztvevőknek arra is lehetősége lesz, hogy megismerjék Bécs aktuális lakásépítési beruházásait és projektjeit mint például a Sonnwendviertelt, ahol 2025-re, az új bécsi főpályaudvar közelében egy új városrészt hoznak létre mintegy ötezer lakással. Bemutatják ezen kívül a Horizon 2020 keretében megvalósuló Smarter Together programot, amely segítségével a simmeringiek szakértőkkel és kerületi vezetőkkel közösen keresnek az életüket megkönnyítő és a fenntarthatóságot szolgáló megoldásokat például az energiaellátás- és felhasználás, vagy a közlekedés terén. A résztvevők megismerhetik a Wohnberatung Wien munkáját, ahol egy helyen intézik az önkormányzati lakások igénylését, kiutalását és a lakbértámogatásokat, valamint megtudhatják, milyen támogatásra számíthatnak az önkormányzat részéről azok a bérlők, akiket kilakoltatás fenyeget.

Bécsben a lakosság több mint 60 százaléka önkormányzati vagy szociális bérlakásban él, a városi önkormányzat lakásállománya összesen 220 ezer lakást számlál. Ehhez jön még 200 ezer olyan lakás, amelyet nem profitorientált lakásépítő és -fenntartó cégek üzemeltetnek.

A konferencia egyben záróeseménye az Amszterdami Paktum (Urban Agenda for the EU) keretében megvalósuló Housing Partnership programnak, amely a megfizethető lakhatás kihívásaival foglalkozik. A program lezárása alkalmából konkrét követeléseket fogalmaznak meg az Európai Unió törvényhozói felé, amelyeket a bécsi Housing for All konferencián mutatnak be először.

Részletes információk itt.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »