Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épületek/Lakóépület

Lakóépület a Frangepán utca 27-ben, Budapest, XIII. kerület

1/8

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/8

Lakóépület a Frangepán utca 27-ben, Budapest, XIII. kerület
Épületek/Lakóépület

Lakóépület a Frangepán utca 27-ben, Budapest, XIII. kerület

2005.10.08. 12:15

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Bálint Imre

Tervező: Bálint Imre (Bálint és Társa Építészek Irodája Kft.) 

Előzmények
A Frangepán utca - Röppentyű utca - Petneházy utca - Hajdú utca által határolt tömb rendezésére és fejlesztésére kerületi szabályozási terv készült. A terv a tömb Röppentyű utca menti teleksorait L2 lakóövezeti besorolásba sorolja. A további teleksorok mind a Petneházy utca, mind a Frangepán utca mellett, a Hajdú utcáig bezárólag intézményi besorolásba kerülnek. Az elképzelés szerint a Röppentyű utcai teleksor zárt városias megjelenésű lakóépületekkel épülne be. Ezek az épületek a két sarkon a Petneházy, illetve Frangepán utca felé befordulnak.Az épület leírása
A bevezetőben ismertetett városrendezési előírások figyelembevételével az épületet a déli szomszédhoz zártsorúan csatlakozó, a keleti szomszédtól zölddel homlokzatosított végfallal záródó saroképületként terveztük. A sarokmotívum kialakításánál arra törekedtünk, hogy a karakteres térben jól értelmezhető, de nem hivalkodó jellegű építészeti jel legyen. Ezért aztán a kevésbé értékes északi homlokzatot (Frangepán utca) lágy vonalú ívekkel "elfogyasztottuk", miközben a Röppentyű utcai szárny a sarkon negyedkörívvel hajlik át az egyenesből egy vertikális motívumú pengefalig. Ez a fal vezeti át a sarokcsatlakozás ívét a lakószárny puha vonalvezetésű homlokzatát lezáró függőleges semleges lépcsőházfalig.

Az így kialakuló "öbölben" egy visszahúzott tömegű téglatest áll. A Röppentyű utca felől átforduló, és a Frangepán utcát lágyan kísérő homlokzat negatív teret kijelölő visszametsződésében az épület főbejárata kap helyet. A kertbe és a térszín alatti gépkocsitárolóba a telek keleti oldalán kialakított garázskapukon keresztül lehet bejutni. A pinceszinten 36 db parkoló és 24 db tároló rekesz kapott helyet. A pincetérből tűzgátló előtéren megközelíthető kétkarú lépcső visz fel. A tűzgátló előtérből indul a váltóajtós felvonó is.A földszinten fő funkcióként lakásokat helyeztünk el. A Frangepán utcai főbejárat egykarú lépcsőn és mozgássérültek számára is jól használható rámpán keresztül közelíthető meg. A főbejárat az épület előteréből nyílik. Innen vezet fel a lakószintekre a liftblokkot megkerülő 3 karú lépcső. Ezen a szinten kap helyet a portaszolgálat helyisége. A földszintről a főbejárat közelében elhelyezkedő közlekedőn keresztül lehet az udvarba jutni. A földszinti kert felé néző lakásoknak a kert szintjével megegyező szintű teraszokat terveztünk. Az I., II. és III. emeleten vegyes nagyságösszetételű lakások helyezkednek el. A IV. emeleten az épület keleti oldalát egy szerkezeti raszterrel visszaugrattuk. Ezen a szinten már 6 db kétszintes lakást indítunk az V. emelet felé. A legfelső, azaz V. emeleti lakószinten ennek a 6 db lakásnak a hálószintjei és a hozzá tartozó nagy teraszok helyezkednek el. A kilátó térből két közös napozóteraszra lehet kimenni, melyek közül az egyik zuhanyozóval van ellátva. A másik egy része pedig vb. pergolával fedett.

Az épület fűtését és használati melegvíz ellátását a tetőszinten elhelyezett gázkazánház biztosítja. A gázkazán kéményeit az épület sarokmotívumaként használt pengefalban felvezetjük.Az épületen belül jelentős mennyiségű kis lakás (35 db - 61 %), 16 db - 28 % két hálószobás és 6 db - 11 % kétszintes, 3 hálós lakás kap helyet. A lakásegységek kialakításánál arra törekedtünk, hogy mindegyikük jól használható és jól bútorozható legyen. A legkisebb lakások az un. stúdiólakások, melyek egyterű lakótérrel, fürdőszobával, és leválasztható vagy egy térben használható amerikai konyhával tervezettek. A garzon méretű lakásokban lehetőséget adunk arra, hogy a lakótérből akár tolófallal is kisméretű, külön megvilágítású és szellőzésű hálófülkét lehessen leválasztani. A két hálószobás lakások már külön nappalival és homlokzati természetes megvilágítású konyhával rendelkeznek. A 6 db kétszintes lakás általában 3 hálószobával, két fürdőszobával, külön WC-vel és nagy, jól használható tetőterasszal rendelkezik.

szerző: Bálint Imre (szöveg), Zsitva Tibor (kép)


 

Építészet: Bálint Imre vezető építész tervező
Antal Miklós okl. építészmérnök

Statika: Ungi Balázs vezető statikus tervező
Kerekes Zoltán statikus tervező
Épületgépészet: G. Bihary Erzsébet okl. gépészmérnök
Szántó Imréné okl. épületgépész üzemmérnök
Elektromos ellátás: Zala Kurtné okl. villamosmérnök, vezető tervező
Kert-, tájépítészet: Karádi Gábor tájépítész
Geodézia: Kriszt Ernő földmérő mérnök
Talajmechanika: "PRAXIS" Építőipari Mérnökiroda Kft., Szoboszlai Béla

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk