építészet : környezet : innováció

"Magyarország, a hosszú 60-as évek építészete" kiállítás

kezdés: 2017. július 11. CEST 16:00vége: 2017. július 28. CEST 00:00
Tisztelettel meghívjuk a "Magyarország, a hosszú 60-as évek építészete" című kiállításra és kerekasztal beszélgetésre a MÉSZ székház Kós termébe. Megnyitó: 2017. július 11. 16 óra.

Az építész szakma először 1988-ban tekintett vissza a 60-as évek eredményeire a Magyar Építőművészet hasábjain. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 2000-ben rendezett kiállítást A műemlékvédelem táguló körei címmel, amelyen a 60-as évek értékeire is felhívta a figyelmet (pl. Gulyás Zoltán Chemolimpex székháza). Az utóbbi másfél évtizedben jelent meg néhány monográfia (Jánossy György, Molnár Péter, Gulyás Zoltán, id. Janáky István, Farkasdy Zoltán, Bán Ferenc munkásságáról), illetve az egyik legjelentősebb tervezőintézet a Középület Tervező Vállalat történetéről, és az óbudai kísérleti lakótelepről is, de a korszakról átfogó feldolgozás még nem született.” (Hadik András művészettörténész)
A nagy sikerű bécsi kiállítás után elsőként Budapesten, a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában kerül bemutatásra a 60-as évek modern építészetét illusztráló anyag. Jelen kiállítás nem törekedett a teljesség igényére. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a korszak értékeire egy olyan időszakban, amikor ezeket a műveket az átépítés és a lebontás veszélye fenyegeti és a korszak olyan főművei - mint a Gyógyászati Segédeszközök Gyárát, vagy a METESZ Székházat - már sajnos elbontották.

A kiállítás időtartama: 2017. július 11-től 28-ig
A kiállítás helye: MÉSZ, Kós Károly terem (1088. Budapest, ötpacsirta utca 2.)

A megnyitó időpontja: 2017. július 11. 16 óra.
A kiállítást megnyitja: Prakfalvi Endre, művészettörténész

A rendezvény házigazdája: Krizsán András DLA, a MÉSZ elnöke

16:30-tól kerekasztal-beszélgetés a kiállításban szereplő építészekkel.
Moderátor: Szalai András DLA, építész-művészettörténész

A kiállítás kurátora: Adolph Stiller
Tudományos kutatók: Hadik András, Fehérvári Zoltán

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »