Közélet, hírek

Még könnyebb lesz ezentúl a tetőtér-beépítés

1/2

Még kevesebb szabálynak kell a jövőben a tetőtér-beépítőknek megfelelni.
Még kevesebb szabálynak kell a jövőben a tetőtér-beépítőknek megfelelni.
1/2

Még könnyebb lesz ezentúl a tetőtér-beépítés
Közélet, hírek

Még könnyebb lesz ezentúl a tetőtér-beépítés

2019.05.20. 12:07

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Budapesten egy ideje tetőtér-beépítési láz érhető tetten a belvárosban, az V. VI., VII., VIII. kerületben sorra bukkannak fel a ráépítések. Egyesek vagy a helyi lakók nagy bánatra, a beruházók nagy örömére. A jövőben még könnyebb lesz ráépíteni, mert még kevesebb helyi szabálynak kell megfelelni. 

Új, 60/H. §-sal egészült ki az építési törvény (az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény), mely országos előírásokat vezet be a tetőtér-beépítésekre. A „csonka HÉSZ"-hez vagy az utólagos akadálymentesítéshez hasonlóan a tetőtér-beépítések vonatkozásában is országos szinten készült speciális szabályozás — a helyi építési szabályzatok hátrányára. A 2019. március 15. napján hatályba lépett előírások alapjaiban alakítják át a tetőtér-beépítés építésügyi követelményeit. 

Az új szabályozással szélesre tárták a kapukat a jogalkotók a tetőtér-beépítésre vállalkozók előtt: az építési törvényben számos helyi előírást eltöröltek, például a parkolóhelyek pénzbeli megváltásának tilalmát is.

Leginkább a belvárosi tetőterek lakáscélú hasznosítása előtt nyitott utat az építési törvény egyik új bekezdése, amely szűkítette a helyi építési szabályzatok mozgásterét, szabályozási körét. A március 15-től hatályos változás értelmében nem számít bele a helyi építési szabályzatban meghatározott szintterületi értékbe a tetőtér-beépítés, és az adott területre előírt maximális lakásszámba a tetőtér-beépítéssel létrejött lakás. A törvényhez kapcsolódó majdani kormányrendelet a tetőtér-beépítésekre és az épület belső udvarának lefedésére vonatkozóan további előírásokat állapíthat meg, amelyeknél szigorúbb követelményeket a helyi építési szabályzat sehol sem írhat elő. Emellett a tetőtér-beépítésekkel létrejövő új lakásokhoz előírt parkolóhelyek pénzbeli megváltását immár nem tilthatják meg a helyi önkormányzatok parkolási rendeletei. 

Még kevesebb szabálynak kell a jövőben a tetőtér-beépítőknek megfelelni.
2/2
Még kevesebb szabálynak kell a jövőben a tetőtér-beépítőknek megfelelni.

 

Ezzel a jogszabályi változással hasonló horderejű változtatás történt, mint 2016-ban a 300 négyzetméteresnél kisebb lakóházak egyszerű bejelentéssel lehetővé tett építési munkái esetében. A tetőtér-beépítéseknél most lényegében a legtöbb fontos helyi településrendezési elő­írás figyelmen kívül hagyható. A jogalkotó számolt azzal, hogy a tetőterek beépítési feltételrendszerének módosításával alapvetően befolyásolja a beruházások megvalósíthatóságának feltételeit. A tetőtér-beépítés a nagyobb városokban, a budai és a pesti belső kerületekben is — a foghíjtelkek eltűnése miatt — gyakorlatilag az egyedüli lehetőség a bővítésre.

Csakhogy egy adott környék infrastruktúrája, közmű- és úthálózata, valamint parkolóhely-kapacitása sehol sem bír el korlátlan mennyiségű lakost, ezért az önkormányzatok különböző korlátozásokkal tudták kordában tartani a még üres padlásterek lakássá avanzsálásának folyamatát.

Minden tetőtér-beépítést tervezőnek fontos ismernie ezeket az előírásokat, mivel alapvetően befolyásolják a beruházás megvalósíthatóságának feltételeit: lényeges könnyítéseket jelentenek, érdemben szinte az összes fontos helyi településrendezési előírás figyelmen kívül hagyható ezáltal. A törvényi szintű előírások a helyi építési szabályzatok mellett a helyi önkormányzatok parkolást szabályozó rendeleteit is érintik.

A tetőtér-beépítésre vonatkozó új előírások a közeljövőben gyaníthatóan még sok vitát és kérdést fognak generálni, az önkormányzatoknak pedig intenzíven dolgozniuk kell a szabályozási kereteknek megfelelő előírások kialakításán.

ÉF

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk