építészet : környezet : innováció

Megnyílt az Active Lab, a wellness ötletek építészeti laboratóriuma

A GranitiFiandre 50 éves ünnepségeinek keretében Castellerano-ban megnyílt az Active Lab: fantázia, kreativitás, valóság. Új wellness ötletek című kiállítás, amelyen hazánkból Prekop Gergely építész is részt vesz, különleges nyaralóépület-ötletével. A résztvevő építészek, dizájnerek a lélegző Active anyagok felhasználásával alakíthatták ki zöld koncepciójukat, a wellness fogalma köré csoportosítva.

A GranitiFiandre 50 éves ünnepségeinek keretében megnyílt az Active Lab: fantázia, kreativitás, valóság. Új wellness ötletek című kiállítás, amely a minőségi kőporcelán lapok gyártásában vezető világcéggel együttműködő építészek, tervezők és hallgatók kreativitásának ösztönzésére született. A résztvevők az Active anyagok vászonszerű alkalmazásával képzelhették el wellness-ötletüket, egy olyan, manapság divatos fogalomkört boncolgatva, amely felöleli életünk minden területét. Manapság a wellness fogalma nem csak a fizikai és természeti megközelítést takarja, hanem az ember viszonyulásának módját a lakásához, az őt körülvevő élettérhez és a társadalmi környezethez. A tematika ehhez a tágabb értelmezéshez kívánt segítséget kívánt az építészek, designerek kreativitásának inspirálásával.

 

Hervé Dessimoz - Gouter menedékház
 

 

A résztvevők fantáziája szabadon szárnyalt, igen sokféle módon közelítették meg a témát. Hervé Dessimoz a Monte Bianco alpinistái számára energetikailag teljesen autonóm Gouter menedékházat tervezett 3835 méteres magasságban. Paolo Minola Magány bódéja egy igazi menedékfészek a káoszban, ahol a betérő egy rövid időre leülhet, álldogálhat, olvashat, telefonálhat, sírhat, gondolkozhat, megnyugodhat - vagy csak megigazíthatja a sminkjét. Raffaella Gemma Etruszk kertje egy vázát, illetve berendezési tárgyat formál az Active lapok felhasználásával - önellátó, tiszta rendszerként a városi növények gondozására. A zöld gondolat jegyében készült  Sandra Faggiano BRICKable fantázianévű ötlete is, amely egy moduláris vázasor az Active levegőszennyezettséget csökkentő tulajdonságának kihasználásával.

 

Paolo Minola - Magány bódé
Fabris Progetti - Thiene-i autóbuszpályaudvar átalakítása
 

 

A beérkezett munkák közül kiemelkedő Fabris Progetti ötlete a Thiene-i autóbuszpályaudvar átalakítására. A tervező egy alacsony energigényű, a település igényeihez illeszkedő konferenciatermet képzelt el a felújított épületben, fotovoltaikus panelek, napkollektorok, valamint Active lapok alkalmazásával. Silvia Scagliarini grafikus tervező az Active lapok alkalmazásával a MyleStones projekt szereplőit jelenítette meg vászonszerű módon.

 

Prekop Gergely - Szabadtéri nyaraló
 

 

Hazánkból Prekop Gergely Szabadtéri Nyaraló Épület (Summer Bungalow) című tervével vett részt az eseményen. Az építész a pihenés és az anyagmegjelenítés kettős igényét próbálta újraértelmezni elképzelésében, amelyhez Taxos Extreme burkolólapot választott. A kiállítás a cég castellerano-i Megastore bemutatótermében 2011. szeptember végéig tekinthető meg.

További információ

 

vélemény írásához jelentkezzen be »