építészet : környezet : innováció

Millenáris Széllkapu ötletpályázat - Kocsis Orsolya és Városy Dóra munkája

Kocsis Orsolya és Városy Dóra tervében egy átmeneti parkot képzel el a területre, amit 3 ütemben terveznek megvalósítani. A területen létrehoznak egy nagyobb teret, ami kiváló helyszínként szolgál koncertek, piac és egyéb közösségi események rendezésére. 

Műleírás – Gyere le. Szállj be. Légy része. Széllkapu.

Koncepciónk egyik alapgondolatát a tervezendő telek helyzete adja. A forgalmas Margit körút és a nyugodt Millenáris Park között elhelyezkedő területre egy átmeneti teret/parkot képzeltünk el. Átmenetként aktív pihenőfelületet terveztünk, ahol a jelentős zöldfelület mellett, közösségi- és sportfunkcióknak adunk helyet. A kialakított funkciók pótolják a helyi vagy akár fővárosi szintű hiányosságokat. A park nyitottsága mindenképp előnyként szolgál a vele szomszédos Millenáris Park lekerítettségével szemben, ezáltal hangsúlyozva a köztér jellegét. A területen létrehoztunk egy nagyobb teret, ami kiváló helyszínként szolgál koncertek, piac és egyéb közösségi események rendezésére. Tervünket a reális megvalósíthatóság érdekében 3 ütemben képzetük el.

átfogó koncepció

A tervezett területet a hármas tagolás és multifunkcionális elemek/terek jellemzik. 

1. A körút felől érkezve egy liget fogad minket, jelentős zöldfelülettel, padokkal, valamint egy szakaszon a burkolat átmenetet képez a skatepark felé, ahol a fiatal vagy vállalkozó kedvű lakosok aktívan tölthetik szabadidejüket.

2. A Ganz Gyár örökségének továbbélésével – és ezzel a Millenáris Parkkal kapcsolatot teremtve – az M jelű csarnoképület vázszerkezetét és a „Melegpörgetőt” tartjuk meg. A csarnoképület oldalfalainak megnyitásával biztosítjuk a terület átszellőzését és a levegő szabad áramlását a Margit körút felé.

Az újragondolt csarnokot „dühöngőnek” neveztük el. A nyitott épület tereinek lehatárolása a vázszerkezet közé illesztett 3 „üvegszoba” révén valósul meg. A legnagyobban találhatjuk a sportpályákat lelátóval, melyhez téglafalas szerkezetű öltözők és recepció kapcsolódik. A gyerekeknek kialakított játszóházat, valamint a kávézót egy-egy azonos méretű „üvegszobában” képzeltük el. Az épület vasbeton vázszerkezetére rögzítettük az ún. chill hálót, ami egyedülálló pihenésre és kikapcsolódásra teremt lehetőséget. Az épület energiaellátása a tetőn elhelyezett napelemekkel történik.

koncepcióterv

A „Melegpörgető” épületében alternatív színház kap helyet, tetejére pedig extenzív zöldtető és kilátó kerül. Továbbá ez az épület tároló helyiségként is szolgál az alkalmi köztéri bútoroknak (pl. padok, asztalok, színpad). Az épület felújításával a homlokzat új burkoló anyagot kap, az egyik oldalán mászó falat alakítunk ki, valamint a többi oldala használható filmvetítésre, avagy graffitizésre.

3. A harmadik területrész közösségi, illetve rendezvénytérként funkcionál. A telek ezen részére már kiritkul a fás liget, csak néhány árnyékot adó fa került elhelyezésre. A tér alá kétszintes, a Mammut parkolója felől megközelíthető mélygarázst terveztünk (300 férőhely befogadására alkalmas – ezzel pótolva a jelenlegi funkciót), ami nagy esőzések alkalmával elárasztható, így egyedi vésztározóként is funkcionál. A nagy burkolt felület jó idő esetén koncerteknek, hétvégenként biopiacnak vagy különböző rendezvényeknek adhat helyet, télen pedig egy korcsolyapálya felállításával újabb sportfunkció jöhet létre.

A „Melegpörgető” épülete előtt elhelyezett fa gerendák pihenőfelületként vagy átrendezve színpadként is használhatók. Ugyanezen analógia mentén, a téren elhelyezett piac-asztalok/rendezvény-pultok a hétköznapokon guruló rámpaként is használhatóak. A közösségi tér sokrétű használata miatt a téren megjelenő pihenőfelületek, padok kiosztása igény szerint alakítható. A hely különlegességét a tér felett kifeszített, „lebegő” világító izzók fokozzák.

A park éjjel-nappal látogatható, mindenki számára nyitott. A régi minisztériumi épület lebontásával, valamint a csarnoképület megnyitásával újabb gyalogos kapcsolatok kialakítására van lehetőség.

a régi gyárépületek között kialakuló közösségi- és rendezvénytér egy változatos és sokszínű használatot tesz lehetővé

Az elsődleges megközelítési pontot a Margit körút - Mammut Üzletház sarkán elhelyezett „landmark” jelzi. Az elképzelt „landmarkon” a szél hatására kis elemek mozognak, melyek különféle formákat alakítva érdekes, figyelemfelkeltő hatásúak. A Széllkapu park életre keltésével új gyalogos kapcsolatot javaslunk a Millenáris Park felé (a közösségi kerteknél).

A Margit körút por- és zajszennyezettségét sűrű fatelepítéssel szűrjük meg. A Millenáris Park arculatához való alkalmazkodás jegyében azonos fajokat és fajtákat telepítettünk. A tervezett zöldfelületekbe évelő növényeket alkalmaztunk.

Az egész park a Millenárishoz hasonló ipari hangulatot idézi. Ezt kiegészítve a jelenkor szelleméhez igazodó minimalista, visszafogott anyaghasználat jellemzi tervünket. A parkot a burkolati síkon megjelenő egységes anyaghasználat fogja össze, nevezetesen: világos, öntött beton burkolat. Az öntött beton burkolatot két helyen színezett felület váltja fel, ezzel jelezve a gyerekház és a piactér területét. A betonburkolat és a zöldfelület közötti átmenetet a szórt burkolat oldja fel, melyekbe pihenő felületeket terveztünk. A park köztéri bútorhasználata egységesen látszóbeton anyagminőséggel jelenik meg.

a megújult csarnok közösségi funkciókkal telik meg, s a lebontott épület helyén egy kiemelten zöld park jön létre

Összességében egy vonzó közösségi és aktív rekreációs funkcióknak helyet adó parkot képzeltünk el, melyben hangsúlyos szerepet kap az ökologikus gondolkodás, az újrahasznosítás és a multifunkcionalitás. A régi gyárépületek megtartásával és kismértékű átalakításával létre tudtunk hozni egy olyan közparkot, mely elősegíti a szél útját, valamint támogatja a környező lakosok közösségi életét.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »