építészet : környezet : innováció

Modern nyitány: a Nyíregyházi Állatpark új látogatócentruma

A hosszú ideje dinamikusan fejlődő Nyíregyháza-Sóstófürdő Állatpark a város egyik fő látványossága. Míg az állattartás és -bemutatás elkészült projektjei folyamatos élményekkel látják el a látogatókat, addig az állatpark területére való bejutás sokáig korszerűtlen volt. A Gáva Attila és csapata által tervezett látogatócentrum erre ad megoldást. 

Előzmények

A hosszú ideje dinamikusan fejlődő sóstófürdői Állatpark Nyíregyháza egyik fő látványossága. Az itt bemutatott állatok számát, kuriozitását, az elhelyezésük minőségét tekintve is példaértékű. Az állatpark törekvése a föld állatvilágának minél szélesebb körben történő bemutatása a nézőközönség számára. Az elmúlt években megvalósított projektek, épületek minősége által meghatározott szemléletmód vonalán tervezett a továbbfejlesztés. Az ázsiai állatvilág és növényvilág bemutatására felépített Zöld Piramis és az afrikai szavannák hangulatát szemléltető Tarzan ösvénye készült el az előző években. A kiemelt Európai Uniós projekt keretében megvalósított épületek és építmények sikere a további fejlesztések biztos alapját adják. Az Ócenárium és Esőerdőház a FIABCI ingatlanfejlesztési világdíjas projektje után egy komplex, több elemből álló rekonstrukciós és új épületeket is magába foglaló fejlesztési koncepció alakult ki. Ennek egyik jelentős eleme az állatpark új látogatóközpontjának épületegyüttese. A tervezési munka a már évek óta folyamatosan jól működő szakmai keretek között, az előző projektek nyomvonalán haladva, azokkal szellemi és fizikai kontinuitásban készült el.


Zoo Látogatóközpont, Nyíregyháza - építész: Gáva Attila - fotó: Palkó György


Kialakítás

Az állattartás és bemutatás elkészült projektjei biztosítják az élményvilágot az idelátogatók számára. A vendégek fogadása, ellátása, az állatpark területére való ellenőrzött bejutása jelenleg körülményesen alacsony, korszerűtlen technikai háttérrel működik. A park népszerűségének köszönhetően a nagyszámú bel- és külföldi látogatók fogadása, érkezése az állatpark területére a nyári szezonban a jelenlegi bejutási, áteresztő képesség korlátozottsága miatt zsúfoltságot, torlódást okoz. A beléptetés hatékony és szakszerű megoldása ezért fontos feladat. Az állatpark által nyújtott magas szintű élmények befogadása, a szabadidő eltöltése nem korlátozódhat a hosszas sorban állás és bejutási procedúra miatt eltöltött idővel. A hatékonyság fokozását nemcsak a pénztárak számának növelésével, hanem azok jó funkcionális elrendezésével a látogatók mozgásának hatékony irányításával és a megérkezéskor szükségszerű teendők ellátásának biztosításával kell elérni.

Az új, több célú épületnek biztosítania kell a bejutást az egyszerre tömegesen érkező látogatók számára is. A funkcionális elrendezést úgy kell kialakítani, hogy az egy időben, nagy számban érkező vendégek torlódásmentesen jussanak be az előtérbe. Magas technikai adottságokkal felszerelt pultokat, pénztárakat, beléptető vonalat, korszerű informatikai rendszert kell kialakítani az érkező vendégek fogadásához. A környező fák lombkoronájának magasságában kialakított tetőrendszer látványával és védelmével fogadja a látogatókat az épület homlokzata előtt teret képezve.


Zoo Látogatóközpont, Nyíregyháza - építész: Gáva Attila - fotó: Palkó György


Zoo Látogatóközpont, Nyíregyháza - építész: Gáva Attila - fotó: Palkó György



A beléptetés után olyan információs, demonstrációs felületeket alakítottunk ki, amelyből minden állatparkkal, állatokkal, elhelyezésekkel, megközelítésekkel, ellátással, szociális igényekkel kapcsolatos információkat megtudhat a belépő vendég. A személyes csomagok elhelyezésére értékmegőrző szekrények állnak a vendégek részére. Biztosított a jelenleg is működő kisgyermekek számára bérelhető, szülők által húzható kiskocsi illetve kerekesszék kiváltási lehetőség is. A teljes beléptetés során biztosítottak az összes érintett fogyatékossági csoportra vonatkozó akadálymentesítési követelmények. Az épületben a komplex akadálymentesítés valósul meg. Az ellenőrzési pontok utáni bejutás a park területére egyértelműen megvezetetten kialakított.

Önálló információs hely biztosított a vendégek részére. Az információs pult külső és belső kommunikációs lehetőséggel rendelkezik, amely egy turisztikai tájékoztató pont szerepet is betölt. A nyári, szezonon kívüli alacsony látogatottságú időszakokban a nagy felületű főbejárattól függetlenül, kisebb áteresztő képességű bejárat is működik. A látogatóközpont mint a park első attraktív eleme, egy különleges látványvilágú állatbemutató résszel is rendelkezik, valamint a park történetét bemutató házi múzeummal ad első benyomást nyújtó élményt.


Zoo Látogatóközpont, Nyíregyháza - építész: Gáva Attila - fotó: Palkó György



A bejárat közelében kerékpártároló létesül 38 kerékpár elhelyezhetőségével. Megoldott a dolgozói gépjárművel történő bejutás a park területére, elektromosan működtethető teherkapun keresztül. Az épület déli oldalán a látogatóközpontban dolgozók számára kialakított a személygépjármű parkoló, 8 gépjármű állással. Fogadóbejárat biztosított a vendégek részére az épületen belül a parkoló közelében. A pénztárban dolgozók számára szociális egység, öltöző biztosított. Az állatparki szakmai stáb helye a centrumban van: igazgatói, igazgatóhelyettesi, illetve operatív dolgozói irodák, tárgyaló és kiszolgáló szociális egység, valamint az épület üzemeltetését biztosító gépészeti helyiségeket alakítottunk ki. Mivel a teljes park irányítása innen történik, ezért magas szintű informatikai rendszerrel, egységekkel felszerelt 20 db számítógépes felület biztosított. A jelenleg szétszórtan működő funkciók egy épületben történő elhelyezése a cél. Korszerű körülmények biztosítják a vendégfogadás illetve munkavégzés funkcióit.


Gáva Attila
Építész, Vezető tervező

 

vélemény írásához jelentkezzen be »