építészet : környezet : innováció

Múzeum épül a volt kistarcsai internálótábor területén

A Gulág-emlékév keretein belül félmilliárd forintos kormányzati támogatással épül múzeum, kiállítóhely és könyvtár a volt kistarcsai internálótábor területén. A tervek szerint a beruházás jövő év őszére készülhet el. 

Az egykori internálótábor helyszínén tartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence elmondta, a Gulág-emlékév keretében a kormány úgy döntött, hogy támogatja Kistarcsán egy múzeum létrehozását, amelyet a volt tábor parancsnoki épületében fognak berendezni. Hozzátette, hogy az épületben fog helyet kapni a városi könyvtár is.

Az államtitkár jelezte, a tervek szerint a beruházás a jövő év őszére készülhet el, s szeretnék, ha minél több rendhagyó történelemórát tartanának majd a múzeumban. Rétvári Bence azt mondta, hogy az épületegyüttesnek három korszakát lehet megkülönböztetni: az első, amikor a nyilasok idején megkülönböztették, a második amikor a kommunista rendszer kiépítésének idején csúcsra járatták és a harmadik, amikor az '56-os forradalom leverése után ismét használták az épületeket. Egyszerre több ezer embert zsúfoltak be ezekbe az épületekbe embertelen körülmények közé - idézte fel az államtitkár.

Rétvári Bence országos felhívást is közzétett: kérik, hogy akinek bármilyen, a volt táborhoz köthető tárgy a birtokában van, és szívesen el is mesélné a hozzá fűződő emlékeit, illetve átadná a tárgyat az alakuló kiállítás számára, az jelezze ezt Kistarcsa önkormányzatának. A felajánlott tárgyakból és emlékekből egy külön, személyes sorsokat bemutató kiállítást rendeznek - mondta Rétvári Bence. Solymosi Sándor, Kistarcsa polgármestere arról beszélt, hogy régóta szeretné az önkormányzat megfelelően rehabilitálni a volt tábor területét, amely közel két hektáron fekszik. Néhány épületet sikerült már felújítani és beilleszteni a település életébe, de nagy örömmel fogadták a kormány emlékhely-kialakítási szándékát - fűzte hozzá a polgármester.

forrás: MTI

vélemény írásához jelentkezzen be »